Η Issa Brothers (ιδιοκτησίας Mohsin και Zuber Issa) και η TDR Capital συμφώνησαν στις αρχές Οκτωβρίου την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Asda από τη Walmart, έναντι 8,8 δισ. δολαρίων (η Asda είχε εξαγοραστεί το 1999 από τον αμερικανικό όμιλο). Οι νέοι ιδιοκτήτες προτίθενται να επενδύσουν πάνω από 1 δισ. λίρες Αγγλίας σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με βρετανούς αναλυτές, η κίνηση της Walmart ακολουθεί την άρνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τα σχέδια συγχώνευσης της Asda με την ανταγωνίστριά της Sainsbury’s, το 2019. Η Walmart θα διατηρήσει μια μικρή συμμετοχή στην εταιρεία και μια θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Αυτή η συνθήκη της δίνει τη δυνατότητα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, μέσω των επενδύσεων των νέων ιδιοκτητών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Walmart έχει μακρά εμπειρία σε αντίστοιχα επιχειρηματικά συνεργατικά μοντέλα. Ήδη στη Βραζιλία έχει διατηρήσει το 20%, μετά την πώληση του 80% το 2018 στην Advent International. Η βρετανική αγορά δυσκόλεψε, σημειώνουν, τον όμιλο, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αλλά και της ισχυρής πίεσης των εκπτωτικών αλυσίδων. Παράλληλα, όμως, την ωφέλησε, τόσο σε επίπεδο εύρεσης υψηλού επιπέδου στελεχών, όσο και σε τομείς όπως της τεχνογνωσίας σχετικά με ζητήματα όπως η αξιοποίηση καταστημάτων για παραλαβή online παραγγελιών και η ανάπτυξη των PL σε νέες αγορές (όπως η ένδυση), όπου η βρετανική αγορά είχε πολλά να επιδείξει.

Σήμερα, η αποδέσμευση δυνάμεων και κεφαλαίων από το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει τη δυνατότητα στη Walmart να επενδύσει σε αγορές όπου διαβλέπει πως υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά στον τομέα του omnichannel, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικό, αλλά και των ΗΠΑ. Ειδικότερα στην αμερικανική αγορά, επισημαίνεται πως υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης του δικτύου καταστημάτων, του e-commerce και συνολικά του επιχειρηματικού οικοσυστήματος λιανεμπορίου.