Τα δέκα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνεται η συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων του ομίλου Βερόπουλος στην Ελλάδα από τη Σκλαβενίτης αποκαλύπτει το σελφ σέρβις, ρίχνοντας φως στο πιο ενδιαφέρον deal του λιανεμπορίου τα τελευταία χρόνια, με το οποίο αλλάζουν εκ νέου οι συσχετισμοί στην αγορά, αφού πλέον ο κλάδος μοιράζεται σε τρία γκρουπ εταιρειών.

Το πρώτο, που τρέχει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και περιλαμβάνει τον όμιλο Σκλαβενίτης-Βερόπουλος-Makro- Χαλκιαδάκης, τον όμιλο Μαρινόπουλος και τον όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλος. Οι τρεις αυτές δυνάμεις του λιανεμπορίου συγκεντρώνουν η κάθε μία περί τα 2 δισ. ευρώ τζίρο. Το δεύτερο γκρουπ περιλαμβάνει εταιρείες με τζίρο από 500 έως 700 εκατ. ευρώ, όπως οι Metro, Πέντε και Μασούτης, και το τρίο περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες, όπως και τις μικρότερες δυνάμεις της αγοράς. Η Lidl κινείται ως «ανεξάρτητη» δύναμη κάπου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γκρουπ.

Σήμερα, λοιπόν, το ενδιαφέρον όλου του κλάδου στρέφεται στη Σκλαβενίτης, η οποία ολοκλήρωσε μια τριπλέτα εξαγορών, δημοσιοποιώντας και την πολυαναμενόμενη συμφωνία με τον όμιλο Βερόπουλος, που, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, αποβλέπει στην ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης Αφοί Βερόπουλοι στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, η ολοκλήρωση της υπογραφείσας συμφωνίας και η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων, εκτιμάται ότι θα καταστούν δυνατές εντός του έτους.

Ποιοι κινούσαν τα νήματα
Τι προηγήθηκε της ιδιαιτέρως σημαντικής αυτής συμφωνίας; Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι την ενορχήστρωση του deal και την κατάρτιση του master plan ανέλαβε ο κ. Λεωνίδας Θεόκλητος, πρώην ανώτατο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς με πολυετή εμπειρία στον τομέα, ο οποίος έχοντας ενταχθεί στη διοίκηση της Σκλαβενίτης, ανέλαβε από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις. Φυσικά, ο κύριος όγκος των δανείων προς τις δύο εταιρείες έχει χορηγηθεί από την εν λόγω τράπεζα.

Γιατί καθυστέρησε το deal
Πηγές του σελφ σέρβις, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το deal καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, ανέφεραν ότι πέρα από την πολυπλοκότητά του, έπρεπε να διευθετηθεί και η συμφωνία εξαγοράς της Makro. Η σχετική διαπραγμάτευση, όπως επεσήμαναν, είχε αρχίσει πολύ πριν τις συζητήσεις μεταξύ της Σκλαβενίτης και της Βερόπουλος. Η συμφωνία έκλεισε στις «καθυστερήσεις» λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, που επιδρά αρνητικά στο τραπεζικό σύστημα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δυσάρεστο κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και εν γένει το ρευστό πολιτικό περιβάλλον προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, συχνές ανάβολες στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρά τα όποια προβλήματα το deal έκλεισε και, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η επόμενη ημέρα για τον όμιλο Βερόπουλος βασίζεται στις καλές σχέσεις της οικογένειας Σκλαβενίτης με τον κ. Νίκο Βερόπουλο, δεδομένου ότι το νέο σχήμα θα πορευθεί με τη συνδρομή και την υποστήριξη και των δύο πλευρών. «Μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών δεν υφίστανται εμμονές. Προτεραιότητα όλων είναι το πώς θα παραμείνει βιώσιμο το νέο σχήμα. Το πώς θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο χρόνο και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η συγχώνευση, ώστε το ενοποιημένο δίκτυο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του», απαντά με έμφαση στο σελφ σέρβις παράγοντας της αγοράς με γνώση για το θέμα. Πώς διαμορφώνονται, όμως, τα μεγέθη της Σκλαβενίτης μετά και το νέο της deal; Η εταιρεία θα ελέγχει ένα δίκτυο 342 καταστημάτων με άθροισμα τζίρου άνω των 2,2 δισ. ευρώ, θα έχει παρουσία τόσο στην οργανωμένη λιανική όσο και στην οργανωμένη χονδρική και, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, θα υποστηρίζει τέσσερα εμπορικά σήματα.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Ας δούμε τι φέρονται να υπέγραψαν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωσε το σελφ σέρβις:

  • Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή στον πωλητή μετρητών, καθώς και μετοχών της Σκλαβενίτης.
  • Περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Βερόπουλος στην Ελλάδα, όπως και τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία του. Στο τίμημα της εξαγοράς έχουν περιληφθεί πέρα από τα καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα και τα κέντρα logistics.
  • Το πρώτο βήμα εκτέλεσης του project ορίζει τη διάσπαση του ομίλου Βερόπουλος σε δύο διαφορετικά νομικά σχήματα. Το ένα θα αποτελέσει μια ΑΕ, θα έχει υπό τον έλεγχό της την Αφοί Βερόπουλοι με το σύνολο της δραστηριότητας και των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου στην Ελλάδα και το άλλο θα οργανωθεί μέσω μιας εταιρείας Holding, η οποία θα ελέγχει κατά 100% τις θυγατρικές του ομίλου σε Σερβία και Σκόπια.
  • Η ελληνική εταιρεία θα ελέγχεται κατά 100% από τη Σκλαβενίτης και η εταιρεία Holding κατά 100% από τον σημερινό μέτοχο του ομίλου Βερόπουλος, ο οποίος θα διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα.
  • Ο κ. Νίκος Βερόπουλος, ο οποίος σήμερα έχει την ευθύνη του ομίλου Βερόπουλος, θα μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Σκλαβενίτης, ελέγχοντας και μετοχές αυτής, ενώ θα συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση της νέας εταιρείας που θα ελέγχει το δίκτυο της Αφοί Βερόπουλοι στην Ελλάδα.
  • Το διοικητικό συμβούλιο της «νέας» Αφοί Βερόπουλοι θα ελέγχεται από μέλη της Σκλαβενίτης, το πρόσωπο για τη θέση του CEΟ θα το επιλέξει ο νέος μέτοχος, ενώ στη διοίκηση θα μετέχει και ο κ. Νίκος Βερόπουλος.
  • Για μεγάλο διάστημα η «νέα» Αφοί Βερόπουλοι θα λειτουργεί ως θυγατρική της Σκλαβενίτης, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απορρόφησής της από τη μητρική.
  • Τα καταστήματα Βερόπουλος θα διατηρήσουν την επωνυμία τους, ενώ σε βάθος χρόνου θα εξεταστεί το κατά πόσο το δίκτυο θα μετονομαστεί σε Σκλαβενίτης.
  • Η αίτηση έγκρισης της συμφωνίας εξαγοράς που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 8 Μαΐου, δεν προβλέπει, όπως αναμενόταν, το κλείσιμο καταστημάτων στην Αθήνα. Οι δύο εταιρείες ζητούν την έγκριση της συγκέντρωσης δίχως περιορισμό των σημείων πώλησης του ομίλου. Σημειώνεται ότι ο ανταγωνισμός θεωρούσε δεδομένο ότι οι δύο εταιρείες θα επέλεγαν ορισμένα από τα καταστήματά τους, προκειμένου να τα κλείσουν, ώστε να μην προκαλέσουν με την υψηλή συγκέντρωση μεριδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.
  • Εφόσον η συγχώνευση εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι μέτοχοι της Σκλαβενίτης θα αναδιοργανώσουν τα τμήματα με τους αγοραστές κατά τρόπο ώστε οι αγορές να είναι κοινές για τα δύο δίκτυα πωλήσεων.