Μια ακόμη κίνηση στη σκακιέρα του κλάδου, που ωθεί στην περαιτέρω συγκέντρωσή του, ενεργοποιώντας πιθανώς την έναρξη στους κόλπους του ενός νέου κύκλου ανάλογων επιχειρηματικών κινήσεων, αποφάσισαν οι διοικήσεις των εταιρειών Μασούτης και SYNKA, που συμμαχούν μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας, με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της πρώτης κατά 50% στη δεύτερη.

H σύμπραξη των δύο σχημάτων μπορεί κανείς να πει ότι «κουμπώνει» πολύ καλά γεωγραφικά, δεδομένου ότι η μεν Μασούτης κατέχει ένα ισχυρό δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα και ο SYNKA δραστηριοποιείται δυναμικά στην Κρήτη και το Αιγαίο. Με το εν λόγω σχήμα οι δύο εταιρείες αποκτούν επίσης ένα ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των προμηθευτών, το οποίο δυνητικά μπορεί να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο, στο βαθμό που επιτύχουν –μέσω του SYNKA– συνέργεια με τον ΕΛΟΜΑΣ, όπως είναι οι προθέσεις τους.

Ειδικότερα, στις παραμονές έκδοσης του τεύχους παράγοντες της αγοράς, αναφερόμενοι στο εν λόγω deal, ανέφεραν τα εξής: Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και ο SΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές ΑΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία, στην οποία η Μασούτης κατέχει το 50% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός το υπόλοιπο 50%. Στη νέα εταιρεία θα περάσουν το ενεργητικό και το παθητικό του SYNKA. Με τη σύστασή της θα πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει η Μασούτης, ώστε μέσω αυτής να κατέχει το 50% της κοινής εταιρείας. Ο συνεταιρισμός θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος, κατέχοντας τις τρεις από της πέντε θέσεις και το μάνατζμεντ.Τα καταστήματα του SΥΝΚΑ που εδρεύουν εκτός Κρήτης (Κέρκυρα και Αιγαίο) θα μετονομαστούν σε Μασούτης, ενώ τα σούπερ μάρκετ στην Κρήτη θα διατηρήσουν την επωνυμία τους. Οι μέτοχοι του Συνεταιρισμού θα εξακολουθουθήσουν να διατηρούν τα δικαιώματά τους και θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις του SΥΝΚΑ.

Με την εν λόγω συμφωνία το κοινό σχήμα αποκτά παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, το Αιγαίο και την Κέρκυρα, δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο 402 καταστημάτων, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και περισσότερους από 9.500 εργαζομένους.Μέσω της στρατηγικής αυτής συνεργασίας, θα δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υπεραξίες για τις μετοχές όλων των μετόχων που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό. Το νέο σχήμα θα ενισχύσει τους τοπικούς παραγωγούς της Κρήτης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους και στο δίκτυο της Μασούτης.

Σημειώνουμε ότι η συμφωνία των Μασούτης και SΥΝΚΑ επρόκειτο να λάβει την έγκριση των μετόχων του Συνεταιρισμού Κρήτης, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και αφού η συμφωνία λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να απευθυνθούν στον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος αγορών, στο οποίο θα συμμετάσχουν από τη μια ο ΕΛΟΜΑΣ και από την άλλη η κοινή εταιρεία. Το κοινό σχήμα θα συγκεντρώνει ετήσιο τζίρο της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ και μέσω αυτού όχι μόνο θα αποφευχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στον ΕΛΟΜΑΣ, αλλά θα ενισχυθεί η θέση του σε επίπεδο υψηλότερο εκείνου που βρισκόταν πριν τις αποχωρήσεις των ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Bazaar.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο τζίρος του τύπου των καταστημάτων που κυριαρχεί στα δίκτυα των δύο εταιρειών, δηλαδή των σούπερ μάρκετ 400-1.000τμ, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, εμφανίζοντας το 2021 απώλειες μεριδίων σε αντίθεση με τους λοιπούς τύπων καταστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI και της NielsenIQ.