Αν το 2001 οι εκδότες είχαν να παλέψουν με την πτώση των πωλήσεων των φύλλων, τις ανακατατάξεις και τα συντεχνιακά προβλήματα στον Τύπο, καθώς και με τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, ο «πυρήνας» της διακίνησης των εντύπων, οι περιπτερούχοι, βλέπουν να μεταφέρονται και στο 2002 τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς σχετικά με την πώληση του Τύπου.
Αν το 2001 οι εκδότες είχαν να παλέψουν με την πτώση των πωλήσεων των φύλλων, τις ανακατατάξεις και τα συντεχνιακά προβλήματα στον Τύπο, καθώς και με τις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, ο «πυρήνας» της διακίνησης των εντύπων, οι περιπτερούχοι, βλέπουν να μεταφέρονται και στο 2002 τα προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς σχετικά με την πώληση του Τύπου.
Μικρά ποσοστά κέρδους
Οι προβλέψεις για την καινούργια χρονιά ως προς την πώληση του Τύπου είναι δυσοίωνες, πράγμα που οφείλεται σε μία σειρά αρνητικών παραγόντων, εμφανών ήδη από το 2001: στο μικρό και κυμαινόμενο ποσοστό κέρδους από την πώληση των εντύπων (π.χ. 10% στο κέντρο της Αθήνας, 8% σε απόσταση μερικών μέτρων, ανεβαίνοντας δηλαδή τη Λ. Αλεξάνδρας, 6% στα βόρεια προάστια), στους όρους που θέτει ο Δήμος Αθηναίων στους περιπτερούχους για τη διευθέτηση του ενοικιαζόμενου δημοτικού χώρου (stands, ψυγεία), στην παρουσία των εφημεριδοπωλών, οι οποίοι πιέζουν τα περιθώρια κέρδους των περιπτερούχων προς τα κάτω, στο «φάντασμα» της εγκατάστασης ταμειακής μηχανής στα περίπτερα για φορολογικό έλεγχο, στην εμφάνιση των Press Points (κιόσκια διανομής εφημερίδων-περιοδικών του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας).
Οι ίδιοι οι περιπτερούχοι εκφράζονται πολύ συγκρατημένα σχετικά με το μέλλον των περιπτέρων και σχεδόν ομόφωνα (εξαιρούνται όσοι βγάζουν τα έξοδά τους από την πληθώρα…πορνοπεριοδικών και δεν "ιδρώνει το αυτί τους" για τα προβλήματα του κλάδου) υποστηρίζουν ότι η κίνηση (ειδικά στα περίπτερα της Ομόνοιας) έχει μειωθεί κατά 30%. «Δουλεύεις τόσα πολλά περιοδικά και το ποσοστό κέρδους είναι μικρό!», λέει η κα Δήμητρα Στάθη, η οποία διατηρεί περίπτερο στην περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας. Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά, αν κλέψει κάποιος ένα cd μέσα από ένα περιοδικό, τη ζημιά την πληρώνει ο περιπτερούχος.
Για το καθεστώς των κυριακάτικων εφημερίδων, τα φύλλα των οποίων κυκλοφορούν αποβραδίς μόνο στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα, η κα Στάθη δε βλέπει το λόγο να μην επεκταθούν και σε ορισμένα μεγάλα ενδιάμεσα περίπτερα (Λ. Αλεξάνδρας), κάτι που δεν το επιτρέπει προς το παρόν το πρακτορείο διανομής. Όσο για τα κιόσκια του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ (τα οποία, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα προβλεπόταν να λειτουργούν σε 5 σημεία της Αθήνας, αλλά προς το παρόν έχει ανοίξει μόνο ένα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος), ο ανταγωνισμός με τα περίπτερα θα ισορροπούσε, κατά τη γνώμη της, εάν ο Δήμος μετέτρεπε κάποια από τα περίπτερα σε κιόσκια.
Για το χαμηλό κέρδος των περιπτερούχων και υπέρ του ενιαίου ποσοστού κέρδους έκανε λόγο και ο κ. Γρηγόρης Τσιγαρίδας, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Καπνοπωλών και Περιπτερούχων ΕΝΩΣΗ, ο οποίος πρότεινε να έχουν οι περιπτερούχοι ελευθερία στην επιλογή του εφημεριδοπώλη, αντί για το μονοπώλιο που επικρατεί τώρα. Χαρακτήρισε μάλιστα «άγραφο νόμο» τη διαφορά του 2% που κερδίζουν οι εφημεριδοπώλες από το 10% των περιπτερούχων εκτός Ομονοίας.
Σύμφωνος με το ενιαίο ποσοστό κέρδους (στόχος το 15%) σε όλη την Αθήνα είναι και ο κ. Χρήστος Καναβέτας, που έχει περίπτερο στην Πλατεία Ομονοίας. Ο κ. Καναβέτας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκαλεί ο Δήμος Αθηναίων στα περίπτερα (δεν μπορούν να βγάλουν τα stands έξω από το περίπτερο και χρειάζονται περισσότερο χώρο), αλλά και στην πλεονεκτικότερη θέση των περιπτέρων της Πλατείας Συντάγματος. Όσο για τα ανταγωνιστικά Press Points, υποστηρίξε ότι υπάρχει πρόβλημα, η λύση στο οποίο θα ήταν να αξιοποιηθούν τα νέα περίπτερα του Δήμου.
Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Τουτούλης, που διατηρεί περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος, αναγνωρίζει ως μεγαλύτερο πρόβλημα τη…γκρίνια και την ιδιοτροπία του κόσμου σχετικά με τις ένθετες προσφορές των περιοδικών, είναι αντίθετος με την καθιέρωση ταμειακής μηχανής στα περίπτερα («θα πέσουν οι πωλήσεις» – «δεν είναι πρακτική λύση»), τάσσεται επίσης υπέρ του ενιαίου ποσοστού και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα.
Θα εξαφανιστούν τα περίπτερα;
Ο κ. Βασίλης Τσακιρίδης, που έχει το μοναδικό περίπτερο πάνω στην πλατεία Κλαυθμώνος (σε απόσταση…μάχης από το ανταγωνιστικό Press Point) είναι περισσότερο απαισιόδοξος: 50% η πτώση στις εφημερίδες, 30% στα περιοδικά. Όπως μας δήλωσε, ο συνολικός τζίρος του έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία του παρακείμενου Press Point, κάτι που προσπαθεί να το αντισταθμίσει με την πώληση ξένου Τύπου. Επίσης χαρακτήρισε ως «παραμύθια» τους λόγους…αισθητικής που επικαλείται ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για την απαγόρευση της τοποθέτησης δεύτερου ψυγείου στα περίπτερα, κατηγορώντας τον ότι παίζει τα παιχνίδια των πρακτορείων: «Θέλουν να σβήσει το περίπτερο τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό θα γίνει σταδιακά με απαγορευτικές διατάξεις». Θεωρεί ότι θα προχωρήσουν σε τέτοια ενέργεια λόγω του ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα περίπτερα για φοροδιαφυγή. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης ταμειακής μηχανής, «διότι έτσι δε θα έχουν λόγο να τα κλείσουν».
Στον αντίποδα, ο κ. Θόδωρος Αλεξόπουλος, ο οποίος εκμεταλλεύεται το κιόσκι Press Point, ισχυρίστηκε ότι μόνο στην αρχή υπήρξε πρόβλημα με τα γύρω περίπτερα και περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «αρκετά ικανοποιητική» τη λειτουργία του (μοναδικού) Press Point εδώ και 15 μήνες.