Με νέα διοικητική ομάδα, δίχως σε αυτή τη φάση να είναι σε οριστική σύνθεση, και με νέο business plan, η ΑΒ Βασιλόπουλος θα επιχειρήσει να «γυρίσει το παιχνίδι» υπέρ της, διεκδικώντας ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και υψηλότερες αποδόσεις για τους μετόχους της. Η πρόσφατη αποχώρηση από την εταιρεία τού μέχρι πρότινος Brand President, κ. Βασίλη Σταύρου, κατέδειξε ότι μεταξύ διοίκησης και μετόχων είχε πάψει να υπάρχει σύμπτωση απόψεων σχετικά με τη στρατηγική της αλυσίδας.

Kι αυτό σε μια περίοδο στην οποία εκ των πραγμάτων το διακύβευμα για την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να κερδίσει γρήγορα ένα ικανό μέρος, αν όχι το σύνολο, του χαμένου της εδάφους έναντι του leader της κλαδικής αγοράς. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρέθηκαν σε ασυμφωνία οπτικής, την οποία δεν μπόρεσαν να υπερβούν, αναφορικά με την προτεραιότητα του στόχου αφενός της ταχύτερης δυνατής ανάπτυξης και αφετέρου της πρωτεύουσας εστίασης στην ικανοποίηση των προσδοκιών των μετόχων της εταιρείας για υψηλές αποδόσεις.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι πρέσβευε η κάθε πλευρά, ένα είναι σίγουρο. Ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος καλείται σήμερα όχι απλώς να «μαζέψει» την απόσταση που τη χωρίζει από την ΕΥΣ, αλλά και να επιταχύνει το βήμα της, προκειμένου να μη βρεθεί στην τρίτη θέση στην πυραμίδα ισχύος του κλάδου βάσει τζίρου, δεδομένου ότι η άλλη από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά μας, η Lidl, χρόνο με τον χρόνο «ροκανίζει» τη μεταξύ τους απόσταση…

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, αν θέλει να κάνει άμεσα τη διαφορά στον κλάδο, πρέπει να επιτύχει εσπευσμένα την εξαγορά ενός ευμεγέθους ανταγωνιστή της ή πολλών μικρότερων, ώστε σε συνδυασμό με την οργανική της ανάπτυξη να αυξήσει θεαματικά τον τζίρο της. Όσο για τα σενάρια που την έφεραν ακόμη και να πωλείται σε εγχώριο ανταγωνιστή της, στο βαθμό που είχαν πραγματική βάση, φαίνεται ότι πλέον ξεθωριάζουν. Η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει μόνιμα τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας, όπως πλέον αναμένεται, θα δείξει σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές προθέσεις των μετόχων της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Διοικητικές αλλαγές
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν προ ημερών από την ΑΒ Βασιλόπουλος, στο νέο της διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο κ. Σοφοκλής Γιαννακού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ και ως μέλη η κ. Ελένη Προβίδη, VP Legal & Public Affairs της εταιρείας και ο κ. Δημήτρης Αρτικόπουλος, VP Human Resources και Organizational Development. Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα διοικητική ομάδα έχει την ευθύνη διοίκησης της εταιρείας σε θέματα, ταυτόχρονα, καθημερινής λειτουργίας και στρατηγικής σημασίας υπό τον κ. Jesper Lauridsen, Brand President ΑΒ, Albert και Brand Leader για την περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης (CSE). Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Lauridsen ανέλαβε νέα καθήκοντα, καλύπτοντας προσωρινά το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του κ. Βασίλη Σταύρου, και ότι θα τα ασκεί μέχρι η μητρική εταιρεία να τα αναθέσει μόνιμα σε μάνατζερ της επιλογής της. Όσο για τον κ. Γιαννακού, σημειώνουμε πως συνεργάζεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος από το 2009, οπότε και προσλήφθηκε ως Group Finance Director. Από το 2012 μέχρι το 2016 διετέλεσε ως CFO για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας στην ευθύνη του εκτός από την Ελλάδα την Αλβανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Η τελευταία θέση που κατείχε στην εταιρεία ήταν αυτή του Senior Vice President Finance & Chief Finance.