Τροπολογία στη Βουλή για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου θα καταθέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν αναμένεται, ωστόσο, ότι θα δεχτεί τα αιτήματα των εμπόρων σχετικά με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων στις αρχές του Ιουλίου και την αλλαγή της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τα προϊόντα που εξαιρούνται των απαγορεύσεων περί προσφορών και προωθητικών ενεργειών προ των εκπτώσεων.

rn

Σε νομοθετική παρέμβαση θα προβεί το υπουργείο και όσον αφορά τη θεσμοθέτηση τριών εργάσιμων Κυριακών το χρόνο, δηλαδή προ Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) -στην τελευταία αντιδρούν οι περισσότεροι έμποροι.

Τροπολογία στη Βουλή για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή κατά 5 ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα καταθέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο πρόκειται να κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των εμπόρων, ώστε να περιοριστεί το διάστημα που χωρίζει την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων από τη γιορτή των Φώτων κατά μια εβδομάδα. Ωστόσο, φέρεται ήδη ως αποφασισμένο να μην γίνει δεκτό ανάλογο αίτημα της εμπορικής κοινότητας για τις θερινές εκπτώσεις. Ειδικότερα, οι έμποροι έχουν ζητήσει από το υπουργείο να παρέμβει νομοθετικά, ρυθμίζοντας κατά 15 ημέρες νωρίτερα την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, ειδικά για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία στις 15 Ιουλίου (οπότε αρχίζουν οι εκπτώσεις) έχουν ήδη “αδειάσει” λόγω των θερινών διακοπών. Το υπουργείο, λοιπόν, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται το αίτημά τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο είναι αντίθετο και με το ενδεχόμενο αλλαγών στην ερμηνευτική εγκύκλιο σχετικά με τα προϊόντα που εξαιρούνται των απαγορεύσεων περί προσφορών και προωθητικών ενεργειών πριν την περίοδο των εκπτώσεων. Κατά τους εμπόρους, στην εγκύκλιο πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι τα προϊόντα που ανήκουν στις κατηγορίες των αξεσουάρ, των υποδημάτων και των ενδυμάτων δεν πρέπει να πωλούνται πριν τις εκπτώσεις σε ειδικές τιμές, με προωθητικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις διενεργούν προωθητικές ενέργειες όλον τον χρόνο εξαιρούνται των απαγορεύσεων για τις προσφορές πριν την εκπτωτική περίοδο.

Μια Κυριακή ακόμα

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, προτίθεται να παρέμβει νομοθετικά για τη θεσμοθέτηση τριών εργάσιμων Κυριακών. Οι πρώτες δύο προσδιορίζονται πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ η τρίτη για την Κυριακή των Βαΐων. Οι έμποροι πάντως έχουν ζητήσει να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση, αντί της Κυριακής των Βαΐων, να καθιερωθεί ως εργάσιμη η πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων. Πιθανολογείται, όμως, πως ούτε αυτή την πρότασή τους θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση οι έμποροι επισημαίνουν την προσοχή που απαιτείται στη διατύπωση της διάταξης σχετικά με τις εργάσιμες Κυριακές, ώστε “να μην ανοίξει η κερκόπορτα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, πράγμα για το οποίο το Υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται εντονότατες πιέσεις από τα ισχυρά δίκτυα πωλήσεων.

Αντιδράσεις από τα σούπερ μάρκετ

“Οι εργάσιμες Κυριακές δεν βοηθούν την ανάπτυξη των πωλήσεών μας!”, σχολιάζει σημαίνων παράγοντας του κλάδου των σούπερ μάρκετ, εξηγώντας: “Αν έχουμε αποδεχτεί τη λειτουργία των καταστημάτων μας τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, αυτό συνέβη όχι γιατί έτσι αυξάνεται ο τζίρος μας, αλλά γιατί, επειδή όντως τότε είναι μεγάλη η αγοραστική κίνηση, εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες μας. Η εμπορική κίνηση του Πάσχα, όμως, αρχίζει μόλις τη Μεγάλη Τετάρτη κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια. Έτσι, θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα αυξημένο λειτουργικό κόστος, χωρίς καμία ωφέλεια ούτε για τις επιχειρήσεις μας ούτε για τους καταναλωτές”.