H σύνθεση της δαπάνης των νοικοκυριών αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για το λιανεμπόριο. Έτσι, συνδυάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ με την πρόσφατη έρευνα της ICAP, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί στο εξής η ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα.

H σύνθεση της δαπάνης των νοικοκυριών αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για το λιανεμπόριο. Έτσι, συνδυάζοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ με την πρόσφατη έρευνα της ICAP, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί στο εξής η ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα.

Ξεκινώντας έτσι από τη δαπάνη για διατροφή, η οποία σύμφωνα με την ΕΣΥΕ απορροφά το 20,75% των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών, μπορούμε να δώσουμε στοιχεία για τον κύριο όγκο της κατανάλωσης. Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο είναι και το ότι το 41% των νοικοκυριών δηλώνει στην έρευνα της ICAP ότι οι δαπάνες τους για διατροφή αυξάνονται. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αντιστοιχεί στο 72,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), όπως προκύπτει από τους εθνικούς λογαριασμούς, τότε με δεδομένο ότι το ΑΕΠ θα είναι φέτος αυξημένο κατά 5,5% με 6% σε τρέχουσες τιμές (πληθωρισμός συν πραγματική ανάπτυξη), σε σύγκριση με τα 43 τρισ. δρχ. περίπου του 1999, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η δαπάνη για διατροφή του 41% των νοικοκυριών, που θα αντιστοιχεί φέτος σε 2,7 τρισ. δρχ. θα αυξηθεί κατά ένα ποσοστό που δεν είναι συγκεκριμένο αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι θετικό.

Αντίθετα, το 59% της δαπάνης για διατροφή, που αντιστοιχεί στα υπόλοιπα νοικοκυριά που δηλώνουν στην ICAP ότι δεν έχουν τάση να αυξήσουν τη δαπάνη τους για διατροφή, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ένα τμήμα της κατανάλωσης που αφορά σε ένα μέγεθος κοντά στα 3,9 τρισ. θα παραμείνει φέτος σταθερό. Θα είχε δε μεγάλη σημασία αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ακόμα περισσότερο ποιο τμήμα είναι ποιο και ποιους αφορά. Σύμφωνα λοιπόν πάντα με την έρευνα της ICAP, το τμήμα του πληθυσμού που δήλωσε ότι θα αυξήσει την κατανάλωση τροφίμων και ποτών καταγράφηκε κυρίως μεταξύ των συνταξιούχων των μεγάλων πόλεων. Αρα το λιανεμπόριο θα πρέπει να περιμένει φέτος αύξηση πωλήσεων στις κατηγορίες εκείνες των τροφίμων που καταναλώνουν οι συνταξιούχοι των πόλεων, αν βέβαια υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να τις προσδιορίσουν.












ΕΙΔΗ

Συμμετοχή στη δαπάνη κατανάλωσης των νοικοκυριών (%)

Ποσοστό (%) νοικοκυριών που θα αυξήσουν την κατανάλωση

Ποσοστό (%) νοικοκυριών που θα μειώσουν την κατανάλωση

Τρόφιμα & Ποτά

20,75

41,6

4,6

Καπνός & αλκοολούχα

13,2

6,6

Ένδυση & Υπόδηση

11,11

25,6

13,1

Στέγαση

13,58

11,7

4,3

Διαρκή αγαθά

8,39

16,3

7,8

Υγεία

5,74

22,8

6,7

Εκπαίδευση

2,73

16,6

3,8

Αναψυχή

9,7

26,1

Μεταφορές & Επικοινωνίες

13,59

16,5

8,3

Λοιπά

22,48

12,6

37,3

Πηγή : ΕΣΥΕ και ICAP

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό να παρατηρήσουμε ότι τα τρόφιμα είναι από κάθε άποψη ευνοημένα, δεδομένου του ότι όχι μόνο απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών προϋπολογισμών, αλλά παρουσιάζουν και την καλύτερη σύνθεση θετικών και αρνητικών απαντήσεων στο ερώτημα αν υπάρχει πρόθεση αύξησης της δαπάνης για αγορά τους. Τέλος, προνομιακή επίσης θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών καταλαμβάνουν και οι δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση, κατοικία, αλλά και μεταφορές και επικοινωνίες, αν κρίνει κανείς από τη σύνθεση των θετικών και αρνητικών απαντήσεων στο ερώτημα αν προτίθενται να αυξήσουν τις δαπάνες στην κατηγορία.