Η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στο κοινό, καθώς και οι «εξυπνότερες» χρήσεις του digital mobile marketing, πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της διαφημιστικής αγοράς, στην οποία, ωστόσο, η τηλεόραση θα διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της στη διαμόρφωση των ετήσιων budget των διαφημιζόμενων. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές των Media Services και BGM OMD, το «παιχνίδι» της διαφήμισης θα είναι περισσότερο εξατομικευμένο σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του τηλεθεατή, καθιστώντας αποδοτικότερη τη δαπάνη για κάθε διαφημιζόμενο.

Αυτά σε ό,τι αφορά το μέλλον… Για την ώρα οι στρατηγικές των αλυσίδων λιανικής δεν φαίνεται να αλλάζουν, δεδομένου ότι από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει πως τα σούπερ μάρκετ επιμένουν με ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεόραση, ενώ ορισμένες αλυσίδες ανοίγονται κάπως περισσότερο και προς το ραδιόφωνο. Όσο για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην κατανάλωση, όπως και την αναταραχή που προκάλεσε στον κλάδο η υπόθεση της Μαρινόπουλος, τα στοιχεία της αγοράς μαρτυρούν ότι δεν ανέτρεψαν, όπως ίσως ανέμεναν οι περισσότεροι, τις επικοινωνιακές στρατηγικές επιλογές των ισχυρών ούτε τα διαφημιστικά τους budgets.

Ως μοναδική αλλαγή αναφέρεται η στροφή στην τηλεοπτική διαφήμιση και μικρότερων «παικτών» της αγοράς, στο πλαίσιο της ανάληψης αμυντικής δράσης έναντι των ανταγωνιστών τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ανάλογα η συνολική διαφημιστική δαπάνη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στροφή στη digital διαφήμιση

Οι αναλυτές των Media Services και BGM OMD στην τελευταία τους έκθεση τονίζουν ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, ότι η digital στόχευση του κοινού αποτελεί πλέον καθημερινότητα για τα agencies και τους marketers, με αποτέλεσμα το κοινό να εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με ανάλογες πρακτικές προσέγγισής του εκ μέρους των επιχειρήσεων. Μετά τα εργαλεία shazam και QR readers, όπως επισημαίνουν, θα μεταβούμε στην εποχή που θα επιτραπεί στα brands να διαφημίζονται διαφορετικά στις διαφορετικές ομάδες κοινού, οι οποίες, ωστόσο, θα παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Προσθέτουν δε ότι η νέα εποχή της τηλεόρασης θα είναι πολύ πιο σύγχρονη και πολύ πιο ευέλικτη, διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη θέση της, δηλαδή την πρωτιά, στη «μιντιακή κατανάλωση».

Ο ρόλος της συνδρομητικής TV
Ιδιαίτερη είναι η αναφορά που κάνουν οι αναλυτές στη συνδρομητική τηλεόραση, καθότι, όπως τονίζουν, στην Ελλάδα η ανάγκη για πιο πλούσιο και ποιοτικό περιεχόμενο αποτυπώνεται στα διαρκώς αυξανόμενα νούμερα των συνδρομητών καναλιών «αποκλειστικού περιεχομένου», γι’ αυτό ακριβώς, όπως υποστηρίζουν, το μέλλον της τηλεόρασης βρίσκεται στα συνδρομητικά δίκτυα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως, δεδομένου ότι η τηλεόραση είναι το απόλυτο love brand για τους Έλληνες, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, επιλέγουν τις συνδρομητικές πλατφόρμες, ώστε να απολαμβάνουν ποιοτικότερο περιεχόμενο, με μεγαλύτερο εύρος επιλογών, αφού το περιεχόμενο στα μη κρατικά κανάλια εξαιτίας της πολυετούς κρίσης τα τελευταία χρόνια υποβαθμιστεί κάτι περισσότερο από αισθητά.

Πάντως, όπως εκτιμούν, σε ένα λίγο πιο μακρινό μέλλον θα οδηγηθούμε και πάλι σε ένα νέο κατακερματισμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, αφού καμία υπηρεσία streaming δεν θα είναι σε θέση από μόνη της να καλύπτει τις ανάγκες των τηλεθεατών. Ωστόσο, για κάθε μελλοντικό πρόβλημα θα προβάλει πάντα μια μελλοντική λύση. Τέλος, αναφερόμενοι στο digital mobile marketing, οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα smartphones, τα tablets και εν γένει οι έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές επιτρέπουν στη διαφήμιση να ακολουθεί το κοινό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και να γίνεται όλο και πιο προσωπική, όλο και πιο στοχευμένη αλλά και διαδραστική, ενώ περισσότερη έμφαση δίνεται στην αναζήτηση της πιο innovative προσέγγισης, με την λιγότερο δυνατή ενόχληση στο χρήστη.

Το διαφημιστικό αποτύπωμα των σούπερ μάρκετ
Ας δούμε, όμως, πως κινήθηκαν διαφημιστικά οι εταιρείες του κλάδου το 2017, όπως και τους πρώτους μήνες του 2018, αλλά και το ποιες αλυσίδες έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως την τηλεόραση.

Σύμφωνα με στοιχεία των Media Services και BGM OMD, η διαφημιστική επένδυση του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας έκλεισε το 2017 πτωτικά κατά 12,6% στα 592 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η φετινή χρονιά άνοιξε ανοδικά, καθώς η δαπάνη εμφάνισε αύξηση στο πρώτο τρίμηνο κατά 5,1%.

Το 2018 φαίνεται ότι οι διαφημιζόμενοι ανοίγονται λίγο περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια προς την τηλεόραση, δεδομένου ότι το 2017 η διαφημιστική επένδυση στην τηλεόραση κάλυψε το 59% των συνολικών δαπανών, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς η αντίστοιχη συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 69% (στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 67%).

Μελετώντας κάποιος τις μετρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος, διαπιστώνει ότι τα σούπερ μάρκετ, τα οποία κατέχουν ως κλάδος την πέμπτη υψηλότερη θέση στο Top 10 των διαφημιστικών κατηγοριών, εμφάνισαν το 2017 μειωμένους δείκτες τηλεθέασης (GRPS) κατά 10,8% έναντι του 2016 στην ομάδα των ενηλίκων τηλεθεατών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών. Οριακή μείωση (της τάξης του 1,3%) καταγράφηκε στους δείκτες τηλεθέασης και κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έναντι του αντίστοιχου περυσινού. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι φέτος στις 9 από τις 10 κατηγορίες διαφήμισης τα GRPS ήταν πτωτικά, ενώ το 2017 η εικόνα των 10 βασικών κατηγοριών ήταν μικτή.

Στο Top 10 των διαφημιζόμενων με τα περισσότερα GRPS το 2017 η αγορά του κλάδου κατέλαβε δύο θέσεις, την ένατη και τη δέκατη, που ανήκουν αντίστοιχα στην ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Lidl. Από τις υπολειπόμενες οκτώ θέσεις των κορυφαίων του έτους τις έξι κατέλαβαν brands, τα οποία διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ, δηλαδή πρόκειται για είδη υψηλής ζήτησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο φέτος στην πρώτη δεκάδα των διαφημιζόμενων με τα περισσότερα GRPS εμφανίζεται μια άλλη επιχείρηση του κλάδου, η Όπτιμα-Metro, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αναφέρονται στο Top 30 των διαφημιζόμενων με τις υψηλότερες δαπάνες στην τηλεόραση το 2017 (Top 30 TV spenders), πέρα από τις ΑΒ Βασιλόπουλος και Lidl (9η και 10η θέση) η Όπτιμα-Metro κατέλαβε την 11η θέση και η Δ. Μασούτης βρέθηκε στη 16η.

Τι γίνεται με τις e-δαπάνες
Σχετικά με τις εκτιμώμενες δαπάνες επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον το 2017, το λιανεμπόριο κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο, με ποσοστό 12,5% επί του συνόλου, και στο σύνολό τους τα FMCG μερίδιο της τάξης του 8,5%. Άλλα στοιχεία αναφέρουν ότι ο ένας στους δύο καταναλωτές ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών (54% του δείγματος) κάνει χρήση του Internet και για ηλεκτρονικές αγορές –στους άνδρες ηλικίας 25 έως 44 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 44% και στις γυναίκες κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, στο 52%.