Με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών και την πάταξη της απάτης, ορίστηκαν νέοι κανόνες σχετικά με τη σύνθεση, την ονομασία, την ετικέτα και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων «πρωινού», όπως το μέλι, τις μαρμελάδες, τους χυμούς και το γάλα, από την προσωρινή πολιτική συμφωνία των κρατών – μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με το European Food Agency.

Υποχρεωτική η αναφορά χώρας προέλευσης για το μέλι
Οι αναθεωρημένες οδηγίες που συμφωνήθηκαν, θα επιφέρουν την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το μέλι: οι χώρες προέλευσης στα μείγματα μελιού πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά των ποσοστών προέλευσης. Τα κράτη – μέλη θα έχουν την ευελιξία να ζητούν ποσοστά για τα 4 μεγαλύτερα μερίδια μόνο εάν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μείγματος. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εισαγάγει εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση νοθείας του μελιού με ζάχαρη και κριτήρια για να διασφαλιστεί ότι το μέλι δεν υπερθερμαίνεται όταν πωλείται στον τελικό καταναλωτή. Σημειώνεται ότι θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την παροχή οδηγιών στην Επιτροπή σχετικά με αυτά τα θέματα.

Τρεις νέες κατηγορίες για τους χυμούς φρούτων
Όσον αφορά στους χυμούς φρούτων, θα είναι πλέον διαθέσιμες τρεις νέες κατηγορίες: «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης», «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης από συμπύκνωμα» και «συμπυκνωμένος χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης».Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν έναν χυμό που περιέχει τουλάχιστον 30% λιγότερη ζάχαρη. Οι χυμοί φρούτων θα μπορούν να αναγράφουν στις ετικέτες τους ότι «περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα» για να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τα νέκταρ φρούτων, οι χυμοί φρούτων δεν μπορούν εξ ορισμού να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Υψηλότερη υποχρεωτική περιεκτικότητα φρούτων στις μαρμελάδες
Γίνεται υποχρεωτική η υψηλότερη περιεκτικότητα φρούτων στις μαρμελάδες. Για τις μαρμελάδες και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας και μαρμελάδων εσπεριδοειδών (500 γραμμάρια για υψηλής ποιότητας «έξτρα μαρμελάδα»). Θα βελτιωθεί έτσι η μειωμένη ποιότητα και θα μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυτών των προϊόντων για τους καταναλωτές της ΕΕ.

Απλοποιημένη επισήμανση για το γάλα
Μέσα από τις αναθεωρημένες οδηγίες, η επισήμανση για το γάλα απλοποιείται: η διάκριση μεταξύ «εβαπορέ» και «συμπυκνωμένου» γάλακτος θα καταργηθεί. Θα εγκριθεί επίσης το γάλα σε σκόνη χωρίς λακτόζη.

Σημειώνεται ότι η νέα πολιτική συμφωνία υπόκειται πλέον σε επίσημη έγκριση από τους συννομοθέτες. Από την έναρξη ισχύος, 20 ημέρες μετά τη δημοσίευση του οριστικού κειμένου, τα κράτη – μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να μεταφέρουν τις νέες διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο και άλλους 6 μήνες πριν από την εφαρμογή τους σε ολόκληρη την ΕΕ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter