Καμπάνια υπό τον τίτλο «Σημασία έχει το όνομα», κλιμακώνει ήδη από το Φεβρουάριο η εταιρεία ΘΡΑΚΗ ΑΕ, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του κυκλώματος των ενδιαμέσων καθώς και των καταναλωτών, σχετικά με τις εγγυήσεις που παρέχει για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της.

Καμπάνια υπό τον τίτλο "Σημασία έχει το όνομα", κλιμακώνει ήδη από το Φεβρουάριο η εταιρεία ΘΡΑΚΗ ΑΕ, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του κυκλώματος των ενδιαμέσων καθώς και των καταναλωτών, σχετικά με τις εγγυήσεις που παρέχει για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της.

“Μια επιχείρηση του μεγέθους και του κύρους της ΘΡΑΚΗ ΑΕ μπορεί να εγγυάται από κάθε άποψη την ποιότητα των προϊόντων της, δίνοντας ξεκάθαρες εξηγήσεις στους συνεργάτες και τους καταναλωτές της σχετικά με τους κανόνες που εφαρμόζει”, τονίζει ο κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας και εξηγεί: “Ειδικότερα, ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να εξηγήσουμε τη σημασία της ταυτότητας “ιχνηλασιμότητας” -αυτή αφορά την πιστοποίηση της προέλευσης και της αλυσίδας παραγωγής του κρέατος- μέσω της οποίας εγγυόμαστε τα προϊόντα μας, οπότε παρέχουμε πλήρη διασφάλιση για την καταλληλότητα και την ποιότητά τους. Μαθαίνοντας ο καταναλωτής να διαβάζει αυτή την ταυτότητα μπορεί ο ίδιος να διαπιστώσει ακριβώς τι του προσφέρουμε”, εξηγεί ο κ. Ξηρογιαννόπουλος.

Ταυτότητα "ιχνηλασιμότητας"

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της εταιρείας για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της από τον κίνδυνο της νόσου των “τρελών αγελάδων”, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος μας εξήγησε ότι “τουλάχιστον η ΘΡΑΚΗ, στις δικές της μονάδες ανάπτυξης ζώων ουδέποτε χρησιμοποίησε κρεατάλευρα. Κι αυτό διότι το απαγόρευε η ελληνική νομοθεσία πολύ πριν την πρόσφατη κρίση στην Ευρώπη. Εξάλλου, το μοσχαρίσιο κρέας που επεξεργαζόμαστε -ιδιοπαραγωγής ή εισαγόμενο- προέρχεται από ζώα σφαγμένα πριν συμπληρώσουν τους τριάντα μήνες ζωής (συνήθως σφάζονται έως τους εικοσιτέσσερις μήνες), ακριβώς επειδή στην εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή, προτιμάται το μοσχάρι γάλακτος. Όπως είναι γνωστό, η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια “χτυπά” ζώα ηλικίας άνω των τριάντα μηνών… Αλλά και στον τομέα της εισαγωγής ζώντων ζώων εισάγουμε απογαλακτισμένα ζώα, των οποίων δηλαδή δεν έχει αρχίσει η εκτροφή -συνεπώς εκτρέφονται εδώ, οπότε εγγυόμαστε πλήρως τη διατροφή τους.

Το κρέας που εμπορευόμαστε, ιδίας παραγωγής ή εισαγόμενο, φέρει πλήρη ταυτότητα στοιχείων, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις επιταγές της Ε.Ε. σχετικά με την ασφάλεια των καταναλωτών. Στην ταυτότητα αυτή, που συμπληρώνεται απ’ όλους τους κρίκους παραγωγής και διαχείρισης του κρέατος και την οποία εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα, αναφέρονται ο κωδικός του ζώου, η χώρα και η ημερομηνία της σφαγής του, οι κωδικοί σφαγής του ζώου και του σφαγείου, ο βαθμός πάχυνσής του κλπ, έως και η χώρα τεμαχισμού του, ακόμα και η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης του προϊόντος. Επομένως, η εξασφάλιση του ελέγχου καταλληλότητας και ποιότητας του μοσχαρίσιου κρέατος είναι πλήρης. Αυτή την πρακτική εμείς την ακολουθούμε είτε πρόκειται για τα ζώντα ζώα ή τα σφάγια που εισάγουμε, είτε για τα εντοπίως εκτρεφόμενα ζώα, ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι έναντι των καταναλωτών.

Ακόμα, όλα τα κρεατοσκευάσματα που παράγουμε και διαθέτουμε προέρχονται από παρτίδες σφαγίων πιστοποιημένης προέλευσης και διαχείρισης, δηλαδή ζώων με πλήρη στοιχεία ταυτότητας. Πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι να επικοινωνήσουμε ευρέως την αξία και την αυστηρότητα όλης αυτής της μέριμνας που εγγυάται η ΘΡΑΚΗ για την παραγωγή της, ώστε να αρθούν οι εύλογες επιφυλάξεις που νιώθουν οι καταναλωτές, κυρίως απέναντι στο μοσχαρίσιο κρέας, μετά την περσινή κρίση”.

Κλιμάκωση της καμπάνιας μετά το Πάσχα

Ήδη από το Μάρτιο η εταιρεία διεξάγει έρευνα για τις ποιοτικές προτιμήσεις του καταναλωτή, προκειμένου να διαπιστώσει τις τάσεις, τις αντιλήψεις και τις διαθέσεις της ζήτησης έναντι του μοσχαρίσιου κρέατος. “Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και ανάλογα με τα συμπεράσματά της θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσαρμογές του επικοινωνιακού προγράμματός μας, προκειμένου οι καταναλωτές να λάβουν το μάξιμουμ της ενημέρωσης που απαιτείται. Στη συνέχεια η καμπάνια θα κλιμακωθεί σε μαζικό επίπεδο με την αξιοποίηση των περισσότερων μέσων. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται μετά το Πάσχα”, μας είπε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, ενώ, όπως μας ενημέρωσε, η εταιρεία ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με κάποιους από τους μεγάλους πελάτες της, ώστε τα ενημερωτικά φυλλάδια της καμπάνιας να τοποθετηθούν σε ειδικά σταντ δίπλα στους πάγκους πώλησης του κρέατος, προκειμένου να τα παίρνουν οι καταναλωτές.

Νέα προϊόντα εντός του 2001

Φέτος η ΘΡΑΚΗ πρόκειται να λανσάρει στην αγορά της λιανικής και νέες συλλογές προϊόντων – αλλαντικών, αλλά κυρίως κρέατος. “Τα νέα προϊόντα μας θα παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση στους καταναλωτές, που προτιμούν το τυποποιημένο νωπό μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας”, εξηγεί ο κ. Ξηρογιαννόπουλος.

Έξι χρόνια κατακόρυφης ανάπτυξης

Η εταιρεία ΘΡΑΚΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1972 στις Φέρες του νομού Έβρου από την οικογένεια Ποταμιάνου, με αντικείμενο την παραγωγή και την επεξεργασία κρέατος. Τη δεκαετία του ’80 περιήλθε στις προβληματικές και ετέθη υπό τραπεζικό έλεγχο. Το 1993 εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία του κλάδου Κ. Σπέντζο και εντάχθηκε στον όμιλο ΣΠΕΝΤΖΟΣ KG, οπότε ξεκίνησε η πορεία της, σχεδόν κατά γεωμετρική πρόοδο, ανάπτυξής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ κατά τη χρήση του 1994 παρουσίασε κύκλο εργασιών περίπου 4 δισ. δρχ., το 2000 το μέγεθος του τζίρου της ανήλθε στα 43,3 δισ. δρχ.!

Σήμερα η εταιρεία ΘΡΑΚΗ είναι μια από τις πλέον σύγχρονες και με ηγετικό ρόλο βιομηχανίες του κλάδου παραγωγής, σφαγής, επεξεργασίας, τυποποίησης, εμπορίας (χονδρικής και λιανικής) και διανομής νωπού και κατεψυγμένου κρέατος, αλλαντικών και άλλων κρεατοσκευασμάτων στην Ελλάδα. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ο ετήσιος τζίρος της προέρχεται από την παραγωγή και εμπορία του συνόλου των υποκατηγοριών του κρέατος -κυρίως μοσχαρίσιου και χοιρινού, αλλά και αμνοεριφίων, πουλερικών (κοτόπουλου και γαλοπούλας), κουνελιών και κυνηγίου. Η δραστηριότητα αυτή δίνει στην εταιρεία, από άποψη μεριδίου αγοράς, την πρώτη θέση στον εγχώριο ανταγωνισμό, με σημαντική διαφορά από τις επόμενες -στην κατάταξη μεριδίων- εταιρείες του κλάδου. “Η δραστηριοποίησή μας στο σύνολο των υποκατηγοριών του προϊόντος δίνει στη ΘΡΑΚΗ το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας εξαιρετικής ευελιξίας. Έτσι οι απώλειες από τις, εντοπισμένες σε υποκατηγορίες του κρέατος κρίσεις της αγοράς -όπως η πρόσφατη πανευρωπαϊκή, που οδήγησε στην κάμψη της εγχώριας κατανάλωσης του μοσχαρίσιου κρέατος ίσως και 50%- εξισορροπούνται λόγω της στροφής της ζήτησης σε άλλες υποκατηγορίες του προϊόντος”, επισημαίνει ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας: “Η κρίση το 2000 δεν ανέτρεψε τον ετήσιο σχεδιασμό μας, όπως συνέβη σε άλλες εταιρείες του κλάδου, αφού επιτεύχθηκε η αύξηση του τζίρου μας κατά 16,6% σε σχέση με το 1999, ενώ τα καθαρά κέρδη μας αυξήθηκαν κατά 37% έναντι της αντίστοιχης περιόδου”.

14 μονάδες παραγωγής, 15 κέντρα διανομής

Η ΘΡΑΚΗ ΑΕ διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή με:

  • δύο μονάδες εκτροφής ζώντων ζώων: στις Φέρες και στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας,
  • ένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών στις Φέρες, του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πιστοποίησης,
  • τρεις σφαγιοτεχνικές εγκαταστάσεις: στις Φέρες, στην Κομοτηνή και στη Νέα Αρτάκη,
  • τρεις μονάδες παραγωγής αλλαντικών: στις Φέρες, στη Γραβιά Φωκίδας και στο Κρυονέρι Αττικής και
  • πέντε μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος: στην Αθήνα (Περιστέρι), στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στην Κομοτηνή.

Οι διαδικασίες της ΘΡΑΚΗ ΑΕ είναι πιστοποιημένες κατά ISO 9001 και HACCP.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει σε όλη την επικράτεια συνολικά δεκαπέντε κέντρα διανομής (Φερών, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Γραβιάς, Κρυονερίου, Αθήνας, Πάτρας, Τρίπολης, Ηρακλείου, Χανίων, Κω, Ρόδου και Χαλκίδας). Διαθέτοντας ένα από τα ευρύτερα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα, εξυπηρετεί απευθείας περισσότερα από 13.000 σημεία πώλησης με τον ιδιόκτητο στόλο των φορτηγών ψυγείων της, που αριθμεί περίπου 150 οχήματα.

Η ΘΡΑΚΗ δραστηριοποιείται έντονα και ως προμηθευτής της ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης αγοράς του catering, στην οποία διαθέτει τα προϊόντα της (κρέας και έτοιμα κρεατοσκευάσματα, όπως γύρο, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, τυροκροκέτες κλπ), με τις επωνυμίες “ΑΛΦΑ” και “Mr. COOK”. Παράλληλα, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών της με μικρότερους προμηθευτές τροφίμων, που απευθύνουν τα προϊόντα τους στην αγορά του catering, διακινεί κατεψυγμένες πατάτες, τυριά, σαλάτες, μανιτάρια κλπ.

Απασχολεί συνολικά περίπου 750 εργαζόμενους.

Σχέδια ανάπτυξης των εξαγωγών

Ήδη από το 1994 η ΘΡΑΚΗ ΑΕ ξεκίνησε την υλοποίηση ενός εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των εγκαταστάσεών της, συνολικού ύψους 13 δισ. δρχ., με στόχο την πρωτοπορία μεταξύ των εταιρειών του κλάδου της σε ό,τι αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων και γενικότερα της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητάς της στο σύνολο των τομέων που δραστηριοποιείται. Όπως μας είπε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, “το πρόγραμμα αυτό έχει ολοκληρωθεί. Στο εξής τα οποιαδήποτε επενδυτικά μας σχέδια εντάσσονται στο στόχο της εμπορικής επέκτασής μας στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά -κυρίως στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Ήδη, μέσω της θυγατρικής του ομίλου ΣΠΕΝΤΖΟΣ KG στη Ρουμανία, FORTUNA, διαθέτουμε αλλαντικά στην τοπική αγορά, ενώ αρκετά μεγάλες εξαγωγές κάνουμε και στη Βουλγαρία. Στο πλαίσιο της εταιρείας λειτουργεί τμήμα εξαγωγών -υπάγεται στη διεύθυνση πωλήσεων-, το οποίο συνεργάζεται στενά με το κέντρο των Φερών, απ’ όπου γίνεται η τροφοδοσία των αγορών της Βαλκανικής. Στην Κύπρο η ΘΡΑΚΗ συμμετέχει σε τοπικό εταιρικό σχήμα. Σχετικά περιορισμένες ακόμα εξαγωγές κάνουμε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ πρόσφατα η εταιρεία ξεκίνησε επαφές για εμπορική συνεργασία και με την αγορά της Τουρκίας”.

"Περιμένουμε καλύτερες ημέρες για το Χρηματιστήριο"

Η ΘΡΑΚΗ ΑΕ διατηρεί έτοιμο το φάκελό της, προκειμένου να καταθέσει αίτηση εισαγωγής στο ΧΑΑ, αλλά προς το παρόν επιφυλάσσεται περιμένοντας τις “καλύτερες ημέρες” για τη ζωή του Χρηματιστηρίου, δεδομένης της παρατεταμένης αστάθειάς του. “Πρόθεση της εταιρείας είναι η εισαγωγή της στο ΧΑΑ στην προοπτική μιας σταθερής και όχι απλώς ευκαιριακής πορείας”, τονίζει ο κ. Ξηρογιαννόπουλος, προσθέτοντας: “Προς το παρόν δεν μας βιάζει κάτι ώστε να επισπεύσουμε την είσοδό μας στη Σοφοκλέους, οπότε περιμένουμε την κατάλληλη εποχή”.