Μπορεί η κρίση να κωλύει την επιχειρηματικότητα, ωστόσο η ΚΟΝΒΑ ΑΕΒΕ, εταιρεία παραγωγής κονσερβοποιημένων ψαριών, εξακολουθεί να αναζητεί ευκαιρίες ανάπτυξης, επεκτεινόμενη σε νέες προϊοντικές κατηγορίες. Ο πρόεδρός της, κ. Θωμάς Τζίκας, μιλά στο σελφ σέρβις για την κρίση, τα προβλήματα της αγοράς και τον εθισμό των Ελλήνων στην κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, δηλώνοντας ότι η ΚΟΝΒΑ θα εμπλουτίσει περαιτέρω τη συλλογή της με νέα προϊόντα.
Η έκρηξη των επισφαλειών, η μειωμένη κατανάλωση και η περιορισμένη ρευστότητα είναι τρεις από τις βασικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά μας. «Σε τι βαθμό η ΚΟΝΒΑ είναι εκτεθειμένη σε αυτούς τους παράγοντες;», ρωτήσαμε τον κ. Θωμά Τζίκα στην έναρξη της συνομιλίας μας. Όπως μας εξήγησε, «δεν χωράει αμφιβολία ότι η ΚΟΝΒΑ, όπως και όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, είναι εκτεθειμένη στις συνεχώς αυξανόμενες επισφάλειες, όπως άλλωστε και στην περιορισμένη ρευστότητα.
Το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά δύο μεγάλες αλυσίδες της λιανικής “αποχώρησαν” από την αγορά επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που διαμορφωνόταν για τις προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονταν μαζί τους. Επιπλέον είναι, δυστυχώς, γεγονός το ότι πολλοί από τους μικρομεσαίους συνεργάτες μας στη λιανική αντιμετωπίζουν προβλήματα ροής χρημάτων, τα οποία μεταφέρονται αθροιστικά στους προμηθευτές τους. Αυτή η κατάσταση ασφαλώς δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας.
Ευτυχώς, όμως, η κατανάλωση των κονσερβοποιημένων ψαρικών δεν έχει επηρεαστεί αξιόλογα από την κρίση, δεδομένου ότι εν λόγω προϊόντα παραμένουν μία φθηνή και θρεπτική εναλλακτική λύση για τον καταναλωτή. Έτσι οι επιπτώσεις στον όγκο των πωλήσεών μας, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι περιορισμένες».
σελφ σέρβις: Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου; Θεωρείτε ότι η παρούσα περίοδος ενδείκνυται για νέες αναπτυξιακές δράσεις;
Θωμάς Τζίκας: Είναι άστοχο να μιλούμε για επενδυτικά σχέδια όταν τα επιτόκια αγγίζουν το 10%, ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας. Οι μόνες επενδύσεις που, ίσως, αξίζει να μελετώνται είναι όσες αποβλέπουν στη μείωση του κόστους, όπως και στην πιθανή προοπτική εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Παρόλα αυτά η ΚΟΝΒΑ ήδη από τις αρχές του 2010, «μπήκε» στην αγορά των κατεψυγμένων ψαρικών, με μία σειρά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε προϊόντα και στην κατηγορία ψαρικών ψυγείου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης, βέβαια, στις νέες κατηγορίες ψαρικών TRATA είναι αργοί.
Σταθερές πωλήσεις, μειωμένα κέρδη
σελφ σέρβις: Πώς αναμένετε ότι θα κλείσει φέτος η χρήση ως προς τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας σας, δηλαδή από άποψη πωλήσεων και κερδών, έναντι του 2010;
Θωμάς Τζίκας: Στην εταιρεία μας εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τη θέση της ΚΟΝΒΑ στην εγχώρια αγορά, αφού τα μερίδια των προϊόντων μας διατηρούνται ή και αυξάνουν.
Ωστόσο, η ζοφερή εικόνα της οικονομίας δεν επιτρέπει καμμία αισιοδοξία για το 2012. Βλέπετε, όσο περισσότερο συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, τόσο αναπόφευκτο γίνεται να επηρεάζονται δυσμενώς οι αγορές τους. Επομένως, ακόμα κι όταν είσαι ο leader σε μία κατηγορία, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα μας σε αρκετές περιπτώσεις, είναι βέβαιο ότι θα πιεστείς να κάνεις περισσότερες προωθητικές ενέργειες, ώστε τα προϊόντα σου να γίνουν ελκυστικότερα για τον καταναλωτή.
Ως προς τα μεγέθη μας, σημειώνω ότι η ΚΟΝΒΑ το 2010 είχε τζίρο 30,550 εκατ., ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 10μηνου φέτος, προβλέπω ότι οι πωλήσεις θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Εκτιμώ, επίσης, ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για «κέρδη», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χρονιά που σε λίγο τελειώνει.
σελφ σέρβις: Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φρέσκα προϊόντα. Αυτό, μήπως, εμποδίζει την ανάπτυξη της ΚΟΝΒΑ;
Θωμάς Τζίκας: Δεν θα έλεγα ότι διαφαίνονται τάσεις αύξησης στην κατανάλωση φρέσκων ψαριών, κι αυτό διότι οι μόνες προσιτές προτάσεις στην αγορά του νωπού προϊόντος αφορούν στο φθηνό ψάρι, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Συνεπώς δεν βλέπω τον λόγο γιατί να υπάρχουν επιπτώσεις στα προϊόντα μας -πολύ περισσότερο, μάλιστα, εφόσον και παγκοσμίως η τιμή όλων των «πρώτων» ή των «δεύτερων» ψαριών ανεβαίνει συνεχώς.
Επέκταση σε όλα τα συσκευασμένα ψαρικά
σελφ σέρβις: Σχεδιάζετε κάποια ανοίγματα σε νέες κατηγορίες προϊόντων ή θεωρείτε ότι η περίοδος δεν προσφέρεται για ανάλογα ρίσκα;
Θωμάς Τζίκας: Αν και η ΚΟΝΒΑ διαθέτει ευρεία γκάμα κονσερβοποιημένων ψαρικών και θαλασσινών, όπως σας είπα ήδη έχει τοποθετήσει νέα προϊόντα στην κατηγορία των κατεψυγμένων και σχεδιάζουμε σύντομα την επέκτασή μας και στα είδη ψυγείου. Ο στόχος μας είναι να αποκτήσουμε παρουσία σε όλες τις κατηγορίες των συσκευασμένων στην κατηγορία ψαρικά, διότι πιστεύουμε ότι κάθε τμήμα της έχει, πέρα από ιδιαιτερότητες, και μια ξεχωριστή δυναμική που μας ενδιαφέρει.
Ο λόγος είναι απλός: η επέκταση σε κάθε νέο τμήμα της αγοράς καλύπτει συγκεκριμένες καταναλωτικές ανάγκες, συνεπώς δημιουργεί ευκαιρίες. Εξάλλου, λάβετε υπόψη σας ότι στο σύνολο της αγοράς των ψαριών και θαλασσινών, το φρέσκο προϊόν αντιστοιχεί περίπου μόλις στο 15% της κατανάλωσης.
Συνειδητή προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα
σελφ σέρβις: Οι εξαγωγικές δραστηριότητες δημιουργούν ευκαιρίες για την εταιρεία σας; Τι σκέφτεστε σχετικά;
Θωμάς Τζίκας: Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών, είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί κανείς χώρες με παράδοση στην αλιεία, μεταποίηση και εμπορία ψαριών, όπως, για παράδειγμα, το Μαρόκο στη σαρδέλα ή την Ταϊλάνδη στον τόνο. Κατ’ ανάγκην, λοιπόν, είμαστε στραμμένοι σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, κι ένα τέτοιο είναι ο καπνιστός τόνος. Το κακό είναι ότι στη χώρα μας οι καταναλωτές δεν επιμένουν στην αγορά εγχώρια παραγόμενων προϊόντων, ακόμη κι όταν πρόκειται για ποιοτικά προϊόντα, τιμολογημένα με όρους ανταγωνιστικούς.
Είμαστε, ξέρετε, από τις ελάχιστες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εάν οι Έλληνες δεν αντιληφθούμε τη σημασία που έχει για την οικονομία μας το να προτιμούμε τα προϊόντα του τόπου μας και να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις που τα παράγουν, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες, που επιταχύνουν και διογκώνουν την κρίση.
σελφ σέρβις: Πώς σχολιάζατε τον ανταγωνισμό στον κλάδο σας; Θεωρείτε ότι υπάρχουν δυσκαμψίες ή στρεβλώσεις, που μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστούν;
Θωμάς Τζίκας: Ο ανταγωνισμός στον κλάδο θα έλεγα ότι λειτουργεί υγιώς. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες μας να λανσάρουν στη λιανική αγορά βελτιωμένα ποιοτικά προϊόντα και, επίσης, πιο οικονομικές προτάσεις για τον καταναλωτή.
Θέμα αρχής η ποιότητα
σελφ σέρβις: Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία σας από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της;
Θωμάς Τζίκας: Η ΚΟΝΒΑ παραδοσιακά δίνει σημασία περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην ποιότητα. Δεν παράγουμε ποτέ ένα προϊόν που δεν θα το δίναμε με υπερηφάνεια στα παιδιά μας. Δυστυχώς όμως, μπήκαμε, όπως φαίνεται, σε μια εποχή, όπου η προτεραιότητα δίνεται στην τιμή του προϊόντος. Εμείς, ωστόσο, δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας. Είναι θέμα αρχής. Θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε προϊόντα άριστης ποιότητας, και πιστεύω ότι η επιμονή μας αυτή μακροπρόθεσμα θα μας δικαιώσει.
Αξίζει να σημειώσετε ότι η ΚΟΝΒΑ είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση, με έδρα το Κιλκίς και ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα, που απασχολεί συνολικά περίπου 250 έλληνες εργαζόμενους και υποστηρίζει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό της δίνει το πλεονέκτημα της παραγωγικής ευελιξίας και της έγκαιρης ανταπόκρισης στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.