Ήταν Νοέμβριος του 1989 (σελφ σέρβις, τεύχος 161, σελ. 19). Το μήνυμα του «σφίξτε το ζωνάρι σας», στο μεταξύ, ελήφθη. Μόνο που τώρα το ζωνάρι δεν σφίγγεται στη μέση, αλλά στον λαιμό...

Δεν είναι τόσο ξεκαθαρισμένη η μελλοντική πορεία της αγοράς, αλλά ένα είναι σίγουρο: τελείωσαν πια οι αναβολές (που ήταν συνεχείς από κομματική σκοπιμότητα…) και πρέπει να δούμε τη σκοτεινή πραγματικότητα. Δεν έχει σημασία ποιος φταίει, αλλά τι θα γίνει αύριο. Και το αύριο δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και θολό.

Οι γραμμές αυτές γράφονται προτού αναγγελθούν τα μέτρα της οικουμενικής κυβέρνησης για την οικονομία, αλλά είναι γνωστός και τώρα ο χαρακτηρισμός τους, άγνωστο όμως το εύρος τους. Οι δηλώσεις από επίσημα χείλη, αλλά και οι σοβαρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν και τον ΟΟΣΑ, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. «Σφίξτε το ζωνάρι σας» είναι το μήνυμα, και η προσπάθεια της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι να ληφθούν μέτρα, που δεν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς, ιδιαίτερα στα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους αυριανούς ψηφοφόρους.

Ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πόσο θα επηρεάσουν το λιανεμπόριο; Δεν είναι σήμερα γνωστά σε λεπτομέρειες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα τείνουν σε δύο κατευθύνσεις. Την ανακοπή των δημοσίων ελλειμμάτων και την επείγουσα συγκέντρωση φόρων (παλαιών και νέων) για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Από το κείμενο που είναι γνωστό ως «κείμενο των τριών» (Σουφλιά, Γεννηματά και Δραγασάκη), τα μέτρα που προτείνονται προσπαθούν και τη λιτότητα να εξυπηρετήσουν και τις «κοινωνικές κατακτήσεις» να μην περικόψουν. Αν ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση αυτή είναι 4-5 μηνών, καταλαβαίνει κανείς ότι τα περισσότερα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα προλάβουν να αποδώσουν. Και πολλοί αμφιβάλουν αν θα βελτιωθεί η κατάσταση…