Την υπεροχή των συσκευασιών με τη μέθοδο της θερμοδιαμόρφωσης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα τροφίμων ως προς τις σύγχρονες απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας παρουσίασε σε σχετική εκδήλωση της έκθεσης FoodTech Global Pack 2023 ο δρ. Θεόδωρος Τσούφης, Μηχανικός Επιστήμης Υλικών του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ.

Τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας Thermoforming IML
Η μέθοδος δημιουργίας πλαστικών συσκευασιών για τρόφιμο, Thermoforming IML (In-Mould Label) απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η κυκλική οικονομία: Ειδικά για τα γαλακτοκομικά, τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο συσκευασιών, έχει μοναδικά και πολλαπλά οφέλη. Πρόκειται για το πλέον ελαφρύ κύπελλο τροφίμων της σύγχρονης τεχνολογίας συσκευασίας, επειδή περιέχει έως 40% λιγότερο πλαστικό, άρα αποκτά πλεονέκτημα ως προς το βάρος του και ως προς το χρησιμοποιούμενο υλικό, αλλά και αισθητά μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.
Ως προς τις σχεδιαστικές δυνατότητες της συσκευασίας, η γραφιστική απεικόνιση σχηματίζεται ψηφιακά μαζί με τον περιέκτη, εξασφαλίζοντας ευέλικτη και ταχεία διαδικασία παραγωγής σε μια γρήγορη γραμμή παραγωγής μίας μόνο φάσης σε πλήρης λειτουργία, εφόσον πρόκειται για παραγωγή με ένα μόνο υλικό. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εγγυώνται τέλεια αισθητική και ταυτόχρονα, απεριόριστες επιλογές εκτύπωσης, άρα και δυνατότητες για προσωποποιημένες (tailor-made) συσκευασίες, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε brand προς πληροφόρηση του καταναλωτή. Αποτελεί δηλαδή την καλύτερη λύση για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε προϊόντος στο ράφι κι ακόμη, για την οποιαδήποτε επισήμανση διατροφικών ισχυρισμών ή marketing πληροφοριών επάνω στη συσκευασία.

Συμβολή στην κυκλική οικονομία
Παρά το γεγονός ότι οι ετικέτες τύπου IML δημιουργούνται από το ίδιο υλικό και την ίδια στιγμή που σχηματίζεται και ο περιέκτης του τροφίμου, η τεχνολογία της θερμοδιαμόρφωσης μπορεί να εγγυηθεί τη δυνατότητα διαχωρισμού από τη συσκευασία στη φάση της ανακύκλωσης, εξασφαλίζοντας και αυτή τη φάση της κυκλικής οικονομίας. Η ετικέτα διατηρεί την άριστη αισθητική και λειτουργικότητα της τεχνολογίας IML και το πιο εντυπωσιακό είναι η δυνατότητα διατήρησης του food-contact status κατά τη μηχανική ανακύκλωση της συσκευασίας.

Η τεχνολογία της θερμοδιαμόρφωσης εξασφαλίζει δηλαδή ανακύκλωση προς μια νέα συσκευασία, η οποία θα εξακολουθεί να είναι ασφαλής, ακόμη και με τα πιο αυστηρά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως είπε ο κ. Τσούφης, να ξαναπεριέχει τρόφιμο. Είναι, λοιπόν, λογικό αυτό που τόνισε ο Δημήτρης Μαλάμος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, ότι δηλαδή «οι συσκευασίες τύπου Sleeve», που χρησιμοποιούν φιλμ διαφορετικού υλικού που «αγκαλιάζει» τον περιέκτη με όλες τις απαραίτητα αναγραφόμενες και τις χρήσιμες πληροφορίες με γραφικά, «είναι μια τεχνολογία που υπολογίζουμε πως θα αρχίσει να φθίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ: Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και συνεργασίες
Εξάλλου, η συνεργασία της Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ με την εταιρεία Γρηγόρης και με τέσσερις ακόμη αλυσίδες καφεστίασης για επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ on-the-go εγγυάται, βάσει μηχανικού σχεδιασμού, αποτελεσματικότητα, αντοχή και ασφάλεια για επανάχρηση «για περίπου 25 φορές στο σύνολο», όπως σχολίασε ο κ. Τσούφης.

Το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε να εφαρμόζει ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης στην Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ περιλαμβάνει τεχνομηχανολογικό εξοπλισμό που «θα αυξήσει κατά περίπου 10% τη συνολική παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων της εταιρείας, διαβλέποντας την αυξημένη ανάγκη για σύγχρονες πολυλειτουργικές συσκευασίες υψηλής τεχνολογίας», είπε στο FOODReporter ο κ. Μαλάμος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter