Θετικά εξελίχθηκε το φετινό καλοκαίρι για τις αγορές της οργανωμένης λιανικής και χονδρικής. Οι πωλήσεις και των δύο κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες, συντηρώντας το ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν από τις αρχές του έτους. Το στοίχημα για την αγορά τώρα είναι να εξελιχθεί ευοίωνα και το τελευταίο τετράμηνο του έτους, στηριγμένη δηλαδή στην εγχώρια ζήτηση κι όχι στο διεθνή τουρισμό.

Oι πρώτες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών γνωστών αλυσίδων κάνουν λόγο για ένα μέτριο από άποψη τζίρου Ιούνιο, που τον ακολούθησε ένας συγκρατημένα θετικός Ιούλιος και ένας ιδιαίτερα θερμός Αύγουστος. Όπως εξηγούν, συνολικά το φετινό καλοκαίρι έφερε νέο τζίρο στην αγορά, τον οποίο δεν πριμοδότησε τόσο ο εσωτερικός τουρισμός όσο ο διεθνής. Όπως δείχνουν, άλλωστε, τα επίσημα στοιχεία, οι ξένοι τουρίστες κατά φετινή σεζόν ξόδεψαν περισσότερα έναντι της περυσινής.

«Ο ξένος τουρίστας ήταν και φέτος σύμμαχος του λιανεμπορίου, όπως και των δικτύων χονδρικής», σχολιάζουν τα στελέχη του κλάδου. Εξηγώντας, μάλιστα, το φαινόμενο της έντασης των πωλήσεων τον Αύγουστο έναντι του προηγούμενου διμήνου, το συσχετίζουν με τις εθνικές εκλογές υπό την εξής έννοια: Το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν στις αρχές του Ιουνίου, λένε, ώθησε τον εσωτερικό τουρισμό προς το τέλος της σεζόν, αφαιρώντας έτσι έσοδα από τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού… Η γενικά καλή επίδοση του τζίρου το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου φάνηκε κυρίως στην αγορά των cash & carry, συμφωνούν τα κλαδικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι στις τουριστικές περιοχές της χώρας η οργανωμένη χονδρική εμφάνισε έντονα ανοδική τάση, τραβώντας, έστω οριακά, σε άνοδο το σύνολο του κλάδου στο οκτάμηνο φέτος. Τηρουμένων των αναλογιών τα δίκτυα της λιανικής είχαν ικανοποιητικές επιδόσεις, συντηρώντας τη γενικά καλή εικόνα των φετινών πωλήσεων. Φυσικά, δεν λείπουν οι γκρίνιες από την αγορά, που όμως χαρακτηρίζουν ένα μάλλον περιορισμένο μέρος του εμπορικού κόσμου, αφού στην πλειονότητά τους τα στελέχη των αλυσίδων τοποθετούνται αισιόδοξα για τη σεζόν.

Δεν τίθεται θέμα «νέας τάσης»…
Η καλή εξέλιξη των πωλήσεων το καλοκαίρι αναμένεται εύλογα ότι θα έχει προσαυξημένη την επίδρασή της στις περιπτώσεις των αλυσίδων, που έχουν επενδύσει στρατηγικά στα τουριστικά θέρετρα της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας συγκριτικά με άλλες αλυσίδες του κλαδικού ανταγωνισμού. Όπως εξηγούν στελέχη των αλυσίδων, δεδομένων των προοπτικών της ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα, τα καταστήματα της τουριστικής ζώνης αποτελούν πλέον μια σταθερά ανάπτυξης των δικτύων στα οποία ανήκουν. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον με όλο και μεγαλύτερη προσδοκία στις τουριστικές περιοχές. Αρχίζουν, λοιπόν, να δικαιώνονται για τη σχετική επιλογή τους.

Φυσικά, η αγορά δεν επαναπαύεται στις επιδόσεις τζίρου των θερμών μηνών του έτους, ενόσω καν δεν αναθεωρεί επί το θετικότερο τις ετήσιες προβλέψεις της, αναπτερωμένη από τα στοιχεία πωλήσεων ενός μηνός. Παράγοντας του κλάδου χαρακτήρισε τον αυγουστιάτικο τζίρο «ένα στιγμιαίο φωτεινό σημάδι κι όχι επίδοση που μέλλει να δώσει τον τόνο στη διαμόρφωση του ετήσιου τζίρου. Δεν τίθεται θέμα «νέας τάσης», επειδή τα πήγαμε καλά τον Αύγουστο. Το καλοκαίρι σημαίνει απλά «τουρισμός». Στο βαθμό που η επίδρασή του είναι αισθητά καλή, όπως φέτος, δημιουργείται απλώς ένα «μαξιλάρι» για τις ετήσιες πωλήσεις των σούπερ μάρκετ», είπε, τονίζοντας ότι το στοίχημα τώρα για την αγορά του κλάδου είναι να εξελιχθεί θετικά και το τελευταίο τετράμηνο του έτους, στηριγμένη στην εγχώρια ζήτηση.