«Ήλθε η ώρα κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Σ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alterra, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα όσα θα επακολουθήσουν μετά την κρίση. Όσο για την εταιρεία του θεωρεί ότι, λόγω της εξωστρέφειας που τη χαρακτηρίζει, θα κινηθεί αναπτυξιακά. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα νέα επενδυτικά της πλάνα, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Όπως μας είπε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας του την τελευταία διετία και τις προοπτικές της κατά την τρέχουσα χρονιά, «πέρυσι, αν και υπήρξαν δυσκολίες, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας, αυξάνοντας οριακά το τζίρο μας στα 14,3 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ το 2008. Ωστόσο, παρουσιάσαμε μειωμένα κέρδη προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Η κερδοφορία μας περιορίσθηκε στα 153.000 ευρώ από 930.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Φέτος, ευελπιστούμε ότι λόγω της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, θα αυξήσουμε το τζίρο μας στα 15 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία μας στα 300.000 ευρώ περίπου. Θεωρώ λοιπόν ότι εν μέσω αντίξοων οικονομικών συγκυριών, η Alterra κατάφερε να διατηρήσει τα μεγέθη της. Διανύσαμε μια περίοδο σταθερότητας και πλέον προσβλέπουμε σε ανάπτυξη, για την οποία θα στηριχθούμε στην εξωστρεφή μας δραστηριότητα. Να σας θυμίσω ότι ο τζίρος μας κατά 70% προέρχεται από εξαγωγές, κυρίως φρούτων αλλά και λαχανικών, και κατά 30% από τις πωλήσεις που διενεργούμε στην εγχώρια αγορά. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ότι απευθυνόμαστε σε αγορές που εξέρχονται της ύφεσης, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε».

Σεβασμός στο προϊόν και στη φύση
σελφ σέρβις: Σε ποιες χώρες εξάγετε προϊόντα;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αγγλία, Η Γαλλία και η Ιταλία, στην Ελβετία, αλλά και στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρωσία. Βέβαια, ο κύριος όγκος των προϊόντων μας εξάγονται στην Ευρώπη, θα έλεγα κατά 85% και το υπόλοιπο 15% εκτός Ευρώπης. Από τις δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, τα κατεψυγμένα φρούτα, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και κεράσι είναι εξαγωγικού χαρακτήρα κατά 90%, ενώ με τα κατεψυγμένα λαχανικά απευθυνόμαστε κυρίως στην εγχώρια αγορά, στον τομέα της βιομηχανίας και στο Ho.Re. Ca.

Τελευταία έχουμε επεκταθεί και στη λιανική, θα έλεγα με θετικές επιδόσεις. Στην κατηγορία αυτή έχουμε εντάξει κομμένα λαχανικά έτοιμα προς χρήση, καθώς και σαλάτες όπως ραδίκια και βλίτα, και φυσικά κατεψυγμένο αρακά, φασολάκια αλλά και σπανάκι, το οποίο μόνο εμείς παράγουμε και διακινούμε –στην κατάψυξη- κομμένο και συσκευασμένο.

σελφ σέρβις: Ποιοι είναι οι προμηθευτές σας;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Οι πρώτες ύλες προέρχονται από τον κάμπο της Πέλλας, εξ ου και «Κατεψυγμένα Λαχανικά Πέλλας». Για την προμήθεια των λαχανικών επενδύσαμε στη συμβολαιακή γεωργία και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των χωραφιών. Εμείς ελέγχουμε το σπόρο, τη χρήση του χωραφιού, και οι συμβαλλόμενοι γεωργοί έχουν την ευθύνη και τη φροντίδα της καλλιέργειας, πάντα υπό την επίβλεψή μας. Βασική αρχή της εταιρείας μας είναι να δραστηριοποιούμαστε με σεβασμό στο προϊόν και στη φύση.

σελφ σέρβις: Τι ποσότητες διακινείτε ετησίως;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Στην κατηγορία των φρούτων διακινούμε περίπου 9.000-10.000 τόνους και στα λαχανικά περίπου 5.000. Τις επεξεργαζόμαστε και τις τυποποιούμε στη μονάδα παραγωγής της Alterra στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου απασχολούμε σε μόνιμη βάση 50 εργαζόμενους, ενώ εποχιακά φθάνουμε και τα 250 άτομα.

σελφ σέρβις: Παράγετε και για λογαριασμό τρίτων;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Αν εννοείτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όχι, όμως είναι στα σχέδιά μας να επεκταθούμε και εκεί. Είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει και τον διερευνούμε. Εξάλλου, παρά το ότι είμαστε σχετικά νέα εταιρεία -να επισημάνω ότι ιδρυθήκαμε το 2002- επεκτεινόμαστε ταχύτατα με επενδύσεις. Το 2003 λειτουργήσαμε ως εμπορική επιχείρηση και το 2005 ενταχθήκαμε στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να εισέλθουμε στην παραγωγή.

Στη διετία λοιπόν 2005–2006 επενδύσαμε περί τα 10 εκατ. Ευρώ, ενώ αποφασίσαμε να επενδύσουμε ακόμη 10 εκατ. ευρώ. Έχουμε ήδη ενταχθεί στον παλιό αναπτυξιακό νόμο και στις αρχές Μαΐου λάβαμε την έγκριση για την υλοποίηση των επενδυτικών μας πλάνων.


Υγιής ανταγωνισμός και στοχευμένες ενέργειες
σελφ σέρβις: Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι νέες επενδύσεις σας;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Θα διαθέσουμε τα χρήματα για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας, για τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής, για την αναβάθμιση των αποθηκευτικών μας χώρων και τη βελτίωση των υποδομών μας, στον τομέα της συσκευασίας. Όταν ολοκληρωθεί το νέο πενταετές επενδυτικό μας πλάνο, θα έχουμε αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 15%.

σελφ σέρβις: Μήπως ρισκάρετε επικίνδυνα που επενδύετε αυτήν την περίοδο;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Ίσως να ρισκάρουμε, ωστόσο θεωρώ ότι η στόχευσή μας είναι σωστή. Πιστεύω πως είναι σοφότερο να τοποθετείς κεφάλαια σε εποχές κρίσης, κινούμενος βήμα–βήμα και με πολύ προσοχή, από το να εγκλωβιστείς αναπτυξιακά.

Πολύ, δε, περισσότερο όταν παρά την κρίση η ζήτηση των κατεψυγμένων λαχανικών αυξάνεται, διότι πρόκειται για προϊόντα που σου δίνουν την αίσθηση της φρεσκάδας, που προσφέρονται σε πολύ ελκυστικές τιμές, και εξασφαλίζουν ταχύτητα στο μαγείρεμα. Ο ανταγωνισμός ενώ περικόπτει πολλές από τις δαπάνες του, δίνει έμφαση στη διαφήμιση διότι αντιλαμβάνεται ότι ο καταναλωτής ζητά τα κατεψυγμένα λαχανικά, που πλέον αποτελούν βασικό είδος διατροφής.

σελφ σέρβις: Μια και αναφερθήκατε στον ανταγωνισμό, θεωρείτε ότι στην Ελλάδα είναι υγιής;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Είναι υγιής, στο πλαίσιο όμως της ελληνικής πραγματικότητας. Αν ήμασταν στη Γερμανία, η εικόνα του ανταγωνισμού θα ήταν σαφώς καλύτερη. Τα επώνυμα προϊόντα μας διακινούνται στην εγχώρια αγορά εδώ και μικρό διάστημα, και γι’ αυτό θα ήθελα να είμαι κάπως επιφυλακτικός για τα όποια συμπεράσματα διατυπώνω. Υποψιάζομαι όμως ότι οι τιμές στην Ελλάδα σε αρκετές περιπτώσεις, διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Υπάρχουν βέβαια πολλά προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα, διότι η Ευρώπη έχει εκσυγχρονίσει τις πρακτικές της, τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στον τομέα της διακίνησης. Και εμείς θα βρεθούμε στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, όμως θα μας πάρει κάποιο χρόνο.

σελφ σέρβις: Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις λιανεμπορίου – προμηθευτών;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Η Alterra τελευταία εισήλθε στην οργανωμένη λιανική, οπότε δύσκολα θα μπορέσω να αποδώσω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σε ό,τι μας αφορά πάντως, οι αλυσίδες λιανικής μας φέρονται δίκαια.

σελφ σέρβις: «Καθαρές» τιμές μπορούν να υπάρξουν;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Όλες οι προσπάθειες περί διαφάνειας στις συναλλαγές, απέτυχαν. Είμαι θιασώτης της αυτορύθμισης της αγοράς, γνωρίζοντας βέβαια ότι στην Ελλάδα θα αργήσει να έλθει. Όμως θα έλθει. Μέχρι τότε, όσες παρεμβάσεις κι αν γίνουν από την πολιτεία, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

σελφ σέρβις: Δηλαδή οι νόμοι είναι περιττοί;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Σαφώς και δεν είναι περιττοί, σαφώς και επιβάλλονται, και πρέπει να εφαρμόζονται. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να θεσπίζει κανόνες και συστήματα αξιών που όλοι πρέπει να σεβόμαστε και ν’ ακολουθούμε. Με αυτήν τη βασική προϋπόθεση, πιστεύω στην αυτορύθμιση. Έτσι λοιπόν οι τιμές δεν θα ρυθμιστούν με διατάξεις, αλλά με το βαλάντιο του καταναλωτή.

Αλλαγή δεδομένων και νοοτροπίας
σελφ σέρβις: Η ακρίβεια όμως είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα…

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια γεμίσαμε «φούσκες». Μια από αυτές είναι και οι τιμές. Λόγω της κρίσης θα υπάρξουν ανατροπές, ίσως πολύ σκληρές για ορισμένους. Ήλθε η στιγμή κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του, ωστόσο δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε ή να κινδυνολογούμε. Θα δούμε τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται και η αγορά να ισορροπεί αλλού.

σελφ σέρβις: Ναι, αλλά μαζί με τις τιμές μειώνονται και οι μισθοί. Μήπως λοιπόν τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν τελικά ίδια;

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Ακόμη κι αν υπάρξουν γενναίες περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των κοστολογίων θα είναι μικρότερη των μειώσεων που θα παρατηρηθούν στις τιμές. Δεν είναι τόσο ελαστικά τα κόστη, όσο τα κέρδη. Η κυβέρνηση αν πραγματικά επιθυμεί να βελτιώσει την οικονομία μας θα πρέπει να περικόψει τις αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου και να πάψει να επιβάλλει μέτρα επί δικαίων και αδίκων, να καίει τα χλωρά μαζί με τα ξερά!! Θα καταλήξουμε να παραδίδουμε «καμένη γη» η μια γενιά στην άλλη!! Με αλλαγή νοοτροπίας και αυτοκριτική, θα πάμε καλύτερα!