Με την πρώτη εκδήλωση με θέμα «The Future of Food», το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης εγκαινίασαν ένα νέο κύκλο συζητήσεων “CEO Breakfast”, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μέλλοντος. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο, με κύρια ομιλήτρια την Δρ. Morgaine Gaye, Food Futurologist, και δημιουργό του Food Trends, της πρώτης ολοκληρωμένης έρευνας που υπέδειξε ποιες είναι οι τάσεις σε ό,τι αφορά τη διατροφή.

Σημειώνεται ότι η Δρ. Gaye αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες τάσεις του μέλλοντος, όπως η ανάγκη επανασύνδεσης με τη φύση, κάτι που θα επηρεάσει τα τρόφιμα που θα γίνουν είτε πιο χρωματιστά και θα ακολουθούν floral μοτίβα, είτε πιο «γήινα» που θα θυμίζουν χώμα. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, στο σύντομο μέλλον μία μεγάλη τάση θα αποτελεί το μπλε φαγητό, που συνδέει τον καταναλωτή με τον αέρα και τη θάλασσα, αλλά και τα μαύρα και σκουρόχρωμα τρόφιμα που θυμίζουν την «κοσμική» πραγματικότητα του σύμπαντος.

Και αυτά όλα σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, προκειμένου το φαγητό και οι συσκευασίες να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι μπορεί να υπάρξει ύφασμα από ληγμένο γάλα ή τυρί, υλικά και προϊόντα, που όπως είπε η Δρ. Gaye, υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Παράλληλα, η τάση για χρήση φυσικών υλικών θα επεκταθεί και σε τομείς, όπως η διακόσμηση. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο μέλλον, θα μπορεί να υπάρξει πλήρης εξατομίκευση της διατροφής, μέσω μιας συσκευής που θα μπορεί να «διαβάζει» από την αναπνοή μας το DNA μας και τις διατροφικές μας δυσανεξίες ή καθημερινές ελλείψεις, π.χ. σε βιταμίνες, και στη συνέχεια θα μπορεί να εντοπίζει τις τροφές που είναι οι ιδανικές για τον εκάστοτε καταναλωτή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter