Σε τέσσερα επιβεβαιωμένα περιστατικά διατροφικών διαταραχών αναφέρεται η Γιαννίτσης Logistics ΑΕ, τρεις μαθητές και μία εκπαιδευτικό, σχετικά με την παροχή μολυσμένων έτοιμων γευμάτων από τον Όμιλο Γιαννίτση σε δημοτικά σχολεία της Λαμίας. Η Γιαννίτσης Logistics ΑΕ ανέφερε ως πηγή το Νοσοκομείο Λαμίας και σημείωσε ότι μετέπειτα «ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα, όπως ορίζονται από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με τον Όμιλο Γιαννίτση, πραγματοποιήθηκε έκτακτος υγειονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ακολούθησε έλεγχος από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) είχε αναφέρει ότι τα ευρήματα συνάδουν με τροφιμογενή ύπαρξη εντεροτοξίνης σταφυλοκόκκου: Η αρχική προέλευση της επιμόλυνσης τροφίμου από το βακτήριο είναι, σχεδόν πάντα, η πλημμελής υγιεινή των χειριστών τροφίμων, ιδιαίτερα των χεριών τους, επειδή οι σταφυλόκοκκοι, αποτελούν επίσης σχεδόν πάντα τμήμα της φυσικά ενυπάρχουσας μικροβιακής χλωρίδας δέρματος και μύτης.

Εκτός παραγωγικής μονάδας η πυρκαγιά, έκαψε αποθήκες συντήρησης και κατάψυξης
Η εταιρεία ανέφερε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας δεν έχει επηρεάσει την παραγωγική μονάδα που παρήγαγε τα προϊόντα, κατέστρεψε όμως ολοσχερώς τις αποθήκες συντήρησης και κατάψυξης. Μετά από απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι την επιδιόρθωση των ζημιών που έχουν προκληθεί στον εξωτερικό χώρο βόρεια της μονάδας παραγωγής, καθώς και τη διενέργεια των απαραίτητων αναλύσεων και απολυμάνσεων στους χώρους. Η εταιρεία αγνοεί την ύπαρξη ή μη πορίσματος σχετικού με την πυρκαγιά, όμως ζητά να λάβει το σχετικό πόρισμα, αλλά και την αποκάλυψη και σύλληψη των δραστών το ταχύτερο δυνατό, στην περίπτωση που πράγματι πρόκειται για εμπρησμό, αφήνοντας αιχμές ότι αποπειράται η σημαντική απομείωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής. Σύμφωνα με όσα έγραψε το INDUSTRY, πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη τελικό πόρισμα από το ανακριτικό τμήμα του σώματος, που έχει αναλάβει την υπόθεση.

«Συνεργαζόμαστε με αμεσότητα, προθυμία και απόλυτη διαφάνεια με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να κατανοήσουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα και να εντοπιστούν τα αίτια των συμβάντων. Δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα με τα πορίσματα των ερευνών και θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες που συνάδουν με τα υψηλά επιχειρηματικά μας πρότυπα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Η Γιαννίτσης Logistics ΑΕ αναφέρθηκε σε «εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα, που έχει προκαλέσει πλήθος ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter