Τη συμπερίληψη του ελαιολάδου στα προϊόντα πρώτης ανάγκης που εξαιρούνται εντελώς από τον ΦΠΑ ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, ως άμεσο ισχυρό μέτρο για την αναχαίτιση της μεγάλης αύξησης της τελικής τιμής λιανικής στο προϊόν.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει άμεση ισχύ, μετά την ψήφιση από το ισπανικό Κοινοβούλιο της ανανέωσης της λίστας των προϊόντων πρώτης ανάγκης για τους Ισπανούς καταναλωτές. Το ελαιόλαδο θα διατηρηθεί εντός της συγκεκριμένης λίστας τουλάχιστον έως την Κυριακή 30 Ιουνίου 2023. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 η μείωση του ΦΠΑ για το ελαιόλαδο, στη χαμηλότερη δυνατή κλίμακα ΦΠΑ, στο 5%.

Διεθνής αύξηση της τιμής
Τα στοιχεία της NielsenIQ για το ισπανικό καλάθι αγορών ανέφεραν τον προηγούμενο μήνα αύξηση κόστους κατά €800,00 μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών αφορούσαν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κατά 79%, το παρθένο ελαιόλαδο, κατά 69% και το ελαιόλαδο ραφινέ, κατά 60%.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα η τιμή των επώνυμων συσκευασιών ενός λίτρου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στο οργανωμένο λιανεμπόριο έχει προ πολλού ξεπεράσει την τιμή των €13,50, δίχως καν να μιλάμε για premium ή βιολογικά ελαιόλαδα, όπου η τιμή είναι κατά πολύ υψηλότερη τον φετινό Ιανουάριο.

Κίνδυνοι που απορρέουν από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες
Όπως δήλωσε στο FOODReporter άνθρωπος με μεγάλη γνώση στην αγορά, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρχίσει το μαζικό κοινό να θεωρεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως είδος πολυτελείας λόγω υψηλής τιμής και να το καταναλώνει αραιότερα ή σε συνδυασμό με άλλα έλαια».

Συνεπώς, κινδυνεύουν επίσης να χαθούν όσα έχει χτίσει η ελληνική κοινότητα ελαιολάδου, η οποία προωθεί τα πολλαπλά οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία και προτρέπει προς την κατανάλωσή του.

Επιπλέον, οι καταναλωτές δείχνουν να στρέφονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες ελαιολάδου, δηλαδή τριών ή πέντε κιλών ή και επιστροφή σε τενεκέδες 16 κιλών, όπου το κόστος ανά λίτρο βρίσκεται σε παρόντα χρόνο σε χαμηλότερη τιμή, μεταξύ €10,00 και €11,50.

Ωστόσο, πρόκειται, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, για «μη επιθυμητή συνήθεια», επειδή «μειώνει την πραγματική διατροφική αξία σε πολυφαινόλες και στα λοιπά θρεπτικά δομικά οργανικά χημικά συστατικά τα οποία διατηρεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο»: Αυτό συμβαίνει επειδή θα καταναλωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο μέσα από μεγαλύτερη συσκευασία, που άρα θα παραμένει ανοιγμένη για μεγαλύτερο διάστημα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter