Αύξηση πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο καταγράφηκε στο πρώτο τετράμηνο του έτους στο οργανωμένο λιανεμπόριο, συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023, υποδεικνύοντας πως διανύουμε μία ακόμα χρονιά αυξημένου τζίρου για τα σούπερ μάρκετ, αυτή τη φορά χωρίς τα πληθωριστικά χαρακτηριστικά του 2022 και του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Market View Απριλίου της Circana, ενώ στο σύνολο του 2023 οι πωλήσεις FMCGs αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σχέση με το 2022, όμως ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε μόνο κατά 2,5%, στο πρώτο τετράμηνο του 2024 η κατάσταση είναι πολύ πιο ισορροπημένη συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2023: τόσο η αξία όσο και ο όγκος πωλήσεων εμφανίζουν αύξηση 1,9%, ενώ η μέση τιμή ανά μονάδα, που το 2022 είχε αυξηθεί κατά 6,9% και το 2023 κατά 6,6%, στο τετράμηνο όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά υποχώρησε και οριακά κατά 0,1%. Στοιχείο που επιβεβαιώνει την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μειωμένες τιμές καταγράφονται στα είδη υγιεινής και ομορφιάς (-2%) και στα είδη νοικοκυριού (-0,4%), ενώ στα τρόφιμα αντίθετα καταγράφεται μικρή αύξηση 0,4%. Σημειωτέον ότι τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 82,2% επί του συνόλου της αξίας πωλήσεων FMCGs στο τετράμηνο (60% τα τρόφιμα σταθερού κωδικού και 22,2% τα επί ζυγίω) και είναι ουσιαστικά αυτά που συνεισφέρουν σχεδόν στο σύνολο της αύξησης των πωλήσεων φέτος: από τα 3,03 δισ. ευρώ του αντίστοιχου τετραμήνου του 2023 έχουν φτάσει τα 3,09 εκατ., όταν τα προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς πέφτουν οριακά από τα 317 εκατ. στα 316 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα για το νοικοκυριό ανεβαίνουν οριακά από τα 275 εκατ. στα 277 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες τροφίμων, όλες καταγράφουν αύξηση πωλήσεων σε αξία στο τετράμηνο, με «πρωταθλητές» τα μη αλκοολούχα ποτά (+6,2%), και με μοναδική εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, που παρουσιάζουν κάμψη πωλήσεων κατά 1,1%.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας
Παρόμοια είναι η εικόνα και όσον αφορά στην ιδιωτική ετικέτα, της οποίας η ανάπτυξη συνεχίζεται μεν (στο τετράμηνο του 2024 το μερίδιό της έχει φτάσει το 27,1%, έναντι 26,4% στο τετράμηνο του 2023), όμως προέρχεται αποκλειστικά από τα τρόφιμα: το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας στα τρόφιμα αυξήθηκε από το 26,3% στο 27,5%, την ίδια στιγμή που στις άλλες δύο υπερ-κατηγορίες προϊόντων καταγράφει απώλειες.

Σημειωτέον ότι οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων private label στο τετράμηνο καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 4,5%, πενταπλάσια από την αντίστοιχη αύξηση των πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων (+0,9%).

Όσον αφορά στην ένταση προσφορών, αυτή εμφανίζεται αυξημένη και στις τρεις υπερ-κατηγορίες προϊόντων, με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στα είδη νοικοκυριού (+5%) και χαμηλότερο στα τρόφιμα (+0,8%).

Αύξηση πωλήσεων σε όλες τις τυπολογίες καταστημάτων
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: αύξηση πωλήσεων καταγράφεται σε όλες τις τυπολογίες καταστημάτων, με ταχύτερη ανάπτυξη στα δύο «άκρα»: στα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. (+5,8%) και στις υπεραγορές με επιφάνεια άνω των 2.500 τ.μ. – οι δύο αυτές τυπολογίες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 25% του συνόλου των πωλήσεων. Όμως αύξηση πωλήσεων καταγράφεται επίσης και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, με «πρωταγωνίστρια» την Κρήτη, όπου η αύξηση των πωλήσεων είναι της τάξης του 4,4% σε ετήσια βάση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter