Αν και ο κ. Φώλιας δρομολόγησε τη λήψη των «41 αντιπληθωριστικών μέτρων», δεν ευτύχησε να καρπωθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμά τους, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τους τελευταίους μήνες το κόστος κτήσης των πρώτων υλών υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό. Τώρα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καλείται να επιτύχει πρώτα απ’ όλα σε αυτό στο οποίο δεν πέτυχε ο προκάτοχός του: στη μείωση των τιμών στα αγαθά ευρείας κατανάλωσης και στις υπηρεσίες, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για την εθνική οικονομία. Το άλλο μεγάλο ζήτημα, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, θέτει μια καυτή δεκάδα στοιχημάτων στον νέο υπουργό ΥΠΑΝ.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καλείται πρώτα απ’ όλα να επιτύχει σε αυτό στο οποίο δεν πέτυχε ο προκάτοχός του, κ. Χρήστος Φώλιας: στη μείωση των τιμών στα αγαθά ευρείας κατανάλωσης και στις υπηρεσίες, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για την εθνική οικονομία.

Αν και ο κ. Φώλιας δρομολόγησε τη λήψη των «41 αντιπληθωριστικών μέτρων», δεν ευτύχησε να καρπωθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμά τους, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τους τελευταίους μήνες το κόστος κτήσης των πρώτων υλών υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει το κυβερνητικό καθήκον να καθοδηγήσει τον υφυπουργό -αρμόδιο για θέματα εμπορίου- κ. Γιώργο Βλάχο, ώστε από κοινού να προωθήσουν τις πολιτικές για τη μείωση των τιμών στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης σε επίπεδα ανάλογα της πτώσης των διεθνών τιμών πώλησης των πρώτων υλών. ‘Ολα αυτά εν μέσω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής αντοχής των νοικοκυριών και της κάμψης της ζήτησης, επομένως και του λιανεμπορικού τζίρου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, μιλώντας στο greekretail υποστήριξε ότι ο εν λόγω στόχος είναι επιτεύξιμος μόνο μέσω της ταυτόχρονης προώθησης τριών κύριων πρωτοβουλιών: «Της τεκμηρίωσης των τιμών των εισαγομένων προϊόντων, της διενέργειας κοστολογικών ελέγχων στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και της καταγραφής των τιμών στο ράφι στο σύνολο των προϊόντων».

Η λίστα των… στοιχημάτων

Πέραν αυτών, στη λίστα με τα… στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο νέος υπουργός, περιλαμβάνονται:

  • Η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των υπεραγορών.
  • Η ολοκλήρωση της απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης των Ανωνύμων Εταιρειών.
  • Η μετατροπή των Επιμελητηρίων σε one stop shop για την ίδρυση των ΑΕ και ΕΠΕ, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
  • Η περαιτέρω ενίσχυση του έργου και του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο την επιβολή όρων υγιούς ανταγωνισμού σε αγορές, όπου αποδεδειγμένα καταγράφονται σοβαρότατες στρεβλώσεις στη λειτουργία τους.
  • Η ολοκλήρωση της Κωδικοποίησης των Αγορανομικών Διατάξεων.
  • Η ρύθμιση του ζητήματος που έχει τεθεί με τις εργάσιμες Κυριακές.
  • Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών.
  • Η ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
  • Η στελέχωση και η επιτυχής λειτουργία της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς.
  • Η εφαρμογή του transfer pricing, με σκοπό τη μείωση των τιμών των πολυεθνικών προϊόντων.