Ήταν Σεπτέμβριος του 1999 (σελφ σέρβις, τεύχος 273, σελ. 27), εποχή της αθωότητας, για ανυποψίαστους επιχειρηματίες και κυρίως «μικροεπενδυτές» νοικοκυραίους.

Την «πόρτα» του ΧΑΑ ετοιμάζονται να διαβούν αρκετές αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό, η άνθηση που γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η Σοφοκλέους δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το λιανεμπόριο και ειδικότερα τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, οι οποίες δρουν σε έναν κλάδο ο τζίρος του οποίου φέτος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 τρισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μέσα στην επόμενη διετία θα είναι αρκετές οι αλυσίδες που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο ΧΑΑ, αναζητώντας κεφάλαια που θα «ανοίξουν» τα επενδυτικά τους φτερά τροφοδοτώντας τα σχέδια επέκτασής τους.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι πλέον γεγονός ότι η ανάπτυξη του λιανεμπορίου περνάει από τη Σοφοκλέους και τη χρηματιστηριακή αγορά». Οι αλυσίδες και τα στελέχη τους θα αναζητήσουν στο Χρηματιστήριο διεξόδους για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι απαιτήσεις του κλάδου για μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά και οι αυξανόμενες πιέσεις που ασκούν οι ξένοι λιανεμπορικοί όμιλοι προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα ‘λεγε κανείς ότι από μόνες τους δείχνουν την «πόρτα» του Χρηματιστηρίου στις αλυσίδες τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Τον δρόμο προς το ΧΑΑ δείχνουν, όμως, και οι ίδιοι οι καταναλωτές, οι οποίοι δεσμεύοντας σήμερα τεράστια ποσά στο Χρηματιστήριο, περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις αγορές τους από το λιανεμπόριο τροφίμων. Διότι είναι γνωστό πως οι κλάδοι των κινητών τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, των ταξιδιών και του έτοιμου φαγητού, κυριολεκτικά συρρίκνωσαν τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.

Τώρα λοιπόν το λιανεμπόριο έχει να αντιμετωπίσει και τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι δεσμεύοντας τις οικονομίες του στο ΧΑΑ, περιορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις μηνιαίες δαπάνες τους, ενώ θεωρείται δεδομένο πως τα κέρδη τους δεν τα διαθέτουν στο λιανεμπόριο, αλλά σε άλλους κλάδους…