Κινήσεις στρατηγικής στο πεδίο των επενδύσεων, των επιχειρηματικών συνεργειών και των υποδομών δρομολογεί ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Καταναλωτών Κρήτης SYNKA, αποβλέποντας στην ταχύτερη δυνατή γεωγραφική επέκταση του δικτύου του και στην καθιέρωσή του στην κλαδική αγορά ως του μοναδικού δικτύου πωλήσεων με κατ’ αποκλειστικότητα εξάπλωση στις τουριστικές περιοχές.

Έχοντας τη βάση του στην Κρήτη, έναν κατεξοχήν διεθνή τουριστικό προορισμό, ο SYNKA τα τελευταία χρόνια διευρύνει την παρουσία του στη νησιωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως «εργαλείο» τις συμφωνίες συνεργασιών και τις εξαγορές. Ήδη σήμερα ο συνεταιρισμός έχει παρουσία στους νομούς Χανίων, Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, καθώς και στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο, Σύρο, Μήλο, Σαντορίνη, Κάλυμνο, Χίο και Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ενέταξε το 2015 στο δίκτυό του τη Βιδάλης, μια αλυσίδα με 16 καταστήματα οργανωμένης λιανικής και χονδρικής πώλησης σε εννέα νησιά και πιο πρόσφατα εξαγόρασε το 75% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών «Γαλαξίας ΑΕ Αλυσίδα Καταστημάτων Δήμητρα Μάρκετς» και «Μαρκάτο ΑΕ Αλυσίδα Καταστημάτων», με έδρες στην Κέρκυρα –το υπόλοιπο 25% ελέγχεται από τις τράπεζες. Οι δύο εταιρείες διαθέτουν δίκτυο 19 καταστημάτων στο νησί, με ετήσιο τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Ο SYNKA τους επόμενους μήνες θα στραφεί επενδυτικά, μεταξύ άλλων, στην Κέρκυρα, όπου θα κινήσει τη διαδικασία πλήρους αναδόμησης των περισσοτέρων από τα καταστήματα της αλυσίδας «Δήμητρα». Όπως σημειώνουν στελέχη του, ο κύριος όγκος των σούπερ μάρκετ απαιτούν ριζικές αλλαγές, ώστε να επαναλειτουργήσουν κατά τα πρότυπα των καταστημάτων SYNKA, πολύ περισσότερο εφόσον είχαν πολλά έτη να ανακαινισθούν. Ωστόσο προσθέτουν πως πρόκειται για καταστήματα σε ιδιαίτερα εμπορικές περιοχές του νησιού, οπότε η αλυσίδα αναμένεται ότι θα αποσβέσει το συντομότερο τη σχετική επένδυση. Σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχουν και καταστήματα του άλλοτε δικτύου «Δήμητρα», στα οποία οι ανακατασκευές θα είναι περιορισμένης κλίμακας.

Εξάλλου, στο ραντάρ της στρατηγικής επέκτασης του SYNKA βρίσκεται και η Ρόδος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μια σειρά σχετικών σεναρίων, που περιλαμβάνουν την οργανική ανάπτυξη ή/και την εξαγορά τοπικού δικτύου. Επίσης, ο συνεταιρισμός προτίθεται ως τα τέλη του έτους να ιδρύσει δύο ακόμη νέα σούπερ μάρκετ, ενώ σχεδιάζει και αναπροσαρμογές των δομών του logistics, ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικότερα η τροφοδοσία των καταστημάτων του.

Πιέσεις στον τζίρο
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του συνεταιρισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο τζίρος του δικτύου του κινήθηκε θετικά κατά 2%-3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Οι προβλέψεις για την ετήσια απόδοσή του φέτος μιλούν για πτώση τζίρου της τάξης του 7%-8%, λόγω ασφαλώς της καθίζησης της τουριστικής αγοράς των νησιών, όπου συγκεντρώνεται το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια του ΕΛΟΜΑΣ και διαθέτει περισσότερα από 5.600 μέλη, ελέγχει 51 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος του πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ. Ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του, που αφορά τη χρήση του 2018, αναφέρει κύκλο εργασιών 175,6 εκατ. ευρώ έναντι 175,7 εκατ. ευρώ το 2017, καθαρά προ φόρων κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ αντιστοίχως και κέρδη μετά φόρων 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.