Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι στην επαρχία; Οι πρόεδροι των σωματείων της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Καλαμάτας, μιλούν στο «μαγαζί μας» και εξηγούν ποια είναι τα θέματα που τους προβληματίζουν και τι κάνουν για την επίλυσή τους
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι στην επαρχία; Οι πρόεδροι των σωματείων της Πάτρας, της Θεσσαλονίκης και της Καλαμάτας, μιλούν στο «μαγαζί μας» και εξηγούν ποια είναι τα θέματα που τους προβληματίζουν και τι κάνουν για την επίλυσή τους.
Νίκος Αθανασακόπουλος, Πρόεδρος του σωματείου των εν Πάτραις περιπτερούχων «Οι Τρεις Ιεράρχες»: «Τα περίπτερα στην Πάτρα ανέρχονται συνολικά σε 215. Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι περιπτερούχοι είναι η πώληση τσιγάρων είτε με άδεια είτε χωρίς άδεια, από διάφορα άλλα καταστήματα, όπως κάβες, αρτοποιεία, καταστήματα ψιλικών κλπ. Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη και οι άδειες πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων δίνονταν αφειδώς, με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 195. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των περιπτέρων και των υπόλοιπων καταστημάτων που πουλάνε τσιγάρα. Ευτυχώς φέτος, με πρωτοβουλία του σωματείου μας και του νομάρχη κ. Κατσικόπουλου, οι άδειες για πώληση τσιγάρων δίνονται με περισσότερη προσοχή. Τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης τσιγάρων, αναψυκτικών και τσιπς, ανταγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό τα περίπτερα της περιοχής και αποτελούν ένα επιπλέον πρόβλημα. Τα πρώτα πρόστιμα από τον δήμο που ήδη επιβλήθηκαν σε περίπτερα τα οποία βρίσκονται στις μεγάλες πλατείες της πόλης για τον χώρο που καταλαμβάνουν, είναι υψηλά και κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 ευρώ.
Από τις διαφημιστικές εταιρείες, παρά τις ενοχλήσεις μας και τα συμβόλαια που υπάρχουν, δεν έχουμε πληρωθεί για το ρεύμα του 2003, ενώ ορισμένοι συνάδελφοι ούτε καν για το 2002. Προσωπικά, μόνο για τα τηλεφωνήματα που έχω κάνει για το θέμα αυτό μου ήρθε λογαριασμός στο περίπτερο 300 ευρώ! Επιπλέον οι εφημερίδες δεν δίνονται σε όλα τα σημεία πώλησης. Ειδικότερα στα καινούργια περίπτερα, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 50, δεν υπάρχει εφημερίδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ συνολικά το 40% των περιπτέρων της Πάτρας δεν έχει καθόλου εφημερίδες! Τέλος η κατάσταση με τις κλοπές στα περίπτερα της Πάτρας είναι τραγική, και δυστυχώς παρουσιάζει αύξουσα πορεία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αφενός μίας συναδέλφου την οποία χτύπησαν αλλοδαποί για να τη ληστέψουν, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στην εντατική, και αφετέρου μίας άλλης της οποίας άρπαξαν από το περίπτερο την τσάντα που περιείχε χρήματα και σημαντικά έγγραφα».
Νίκος Κλιματσίδας, Πρόεδρος του σωματείου ενοικιαστών και ιδιοκτητών περιπτέρων Θεσσαλονίκης: «Το κύριο πρόβλημα των περιπτερούχων της Θεσσαλονίκης είναι τα υπέρογκα τέλη πεζοδρομίου που πληρώνουν στον δήμο. Για το ότι τα περίπτερα καλούνται να πληρώνουν μεγαλύτερα τέλη από τα καταστήματα, καθώς και για τη μη χορήγηση άδειας για ράφια, έχουμε εκφράσει τη διαμαρτυρία μας με σχετική επιστολή προς τον κ. δήμαρχο. Ζητήσαμε μάλιστα να μας δοθεί μία λογική εξήγηση στο γεγονός ότι το σταντ του καταστήματος έχει 115 ευρώ, ενώ το σταντ του περιπτέρου 308 ευρώ, και το ψυγείο των παγωτών 145 ευρώ, ενώ των αναψυκτικών 650! Το δημοτικό συμβούλιο παρόλα αυτά δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας για πληρωμή των ίδιων τελών από τα περίπτερα και τα καταστήματα, και ψήφισε νέα τέλη για το 2004, τα οποία για τα περίπτερα είναι τριπλάσια από αυτά των καταστημάτων! Οι υπερβολικές αυξήσεις εξάλλου των ενοικίων –οι οποίες είναι μεγαλύτερες του τιμάριθμου και του «αέρα»– καθώς και οι εικονικές ιδιοχρήσεις, αποτελούν ακόμη δύο προβλήματα για τους περιπτερούχους της Θεσσαλονίκης».
Δήμητρα Θεοδωρακοπούλου, Πρόεδρος του σωματείου των περιπτερούχων-καπνοπωλών Καλαμάτας: «Για τους περιπτερούχους της Καλαμάτας πρόβλημα αποτελούν κυρίως τα υπέρογκα ποσά των ενοικίων που ζητούν οι καινούργιοι ιδιοκτήτες των περιπτέρων που χηρεύουν. Τα πάγια έξοδά μας είναι αρκετά, και η ακρίβια μάς πλήττει όλους με αποτέλεσμα ορισμένα περίπτερα να αντιμετωπίζουν πτώση στη δουλειά τους. Με τον δήμο και τη νομαρχία δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα, παρόλα αυτά δεν λείπουν οι καταγγελίες που γίνονται σε κάποιους περιπτερούχους, στην περίπτωση που βάζουν επιπλέον ψυγείο πέραν των επιτρεπομένων. Οι κλοπές εμπορευμάτων και χρημάτων από τα περίπτερα της περιοχής έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο. Τέλος και παρά τις οχλήσεις μας στις διαφημιστικές εταιρείες, οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν να πληρωθούν το ρεύμα εδώ και τρία χρόνια”.
Κωνσταντίνος Κόγιας, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας: «Το περίπτερο-καπνοπωλείο στην Ελλάδα είναι τρόπος ζωής, παράδοση ετών, που ζει και «αναπνέει» μαζί με την τοπική κοινωνία. Συγχρόνως είναι ο άμισθος φοροεισπράκτορας που καθημερινά αποδίδει το 73,84% της πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων στο κράτος για να καλύπτονται τα λειτουργικά του έξοδα.
Τα περίπτερα-καπνοπωλεία ανέρχονται σε όλη την επικράτεια σε 45.000 και τα 670 λειτουργούν στον Νομό Μαγνησίας.
Στην περιοχή μας, από τα ήδη λειτουργούντα σημεία πώλησης, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Το 80% των περιπτέρων-καπνοπωλείων βρίσκονται σε απόγνωση και μαρασμό. Το 11% καλύπτει στοιχειωδώς τα λειτουργικά του έξοδα, και μόλις το 9%, που βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς, έχει οικονομική ευρωστία.
Για τον λόγο αυτό αίτημά μας προς τη νομαρχία αποτελεί το να μην εκδοθούν άλλες άδειες για ορισμένες περιοχές στις οποίες έχουν γίνει σοβαρές υπερβάσεις με την έκδοση νέων αδειών.
Μία μεγάλη πληγή αποτελεί επίσης η λαθραία πώληση τσιγάρων, η οποία εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στους περιπτερούχους κάνει κακό και στις καπνοβιομηχανίες αλλά και στην εθνική μας οικονομία.
Τα ποσοστά κέρδους των περιπτερούχων είναι ελάχιστα και για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα ανέρχονται σε 8,5%, στα έντυπα (περιοδικά και εφημερίδες) –ανά νομό–5,5% έως 7,5%, στις τηλεκάρτες 8%, στα εισιτήρια 1,8%, στα ζαχαρώδη και αναψυκτικά 28%.
Μάστιγα εξάλλου για τα περίπτερα αποτελούν οι συνεχείς διαρρήξεις σ’ αυτά. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ζητάμε να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία από τα Σώματα Ασφαλείας, να παραμένουν ανοιχτά τα φώτα των περιπτέρων το βράδυ, ενώ τονίζουμε στους συναδέλφους να μην αγοράζουν τα κλεμμένα τσιγάρα άλλων διότι κατ’ αυτό τον τρόπο δίνουν «τροφή» στους διαρρήκτες να συνεχίσουν ανεξέλεγκτοι το έργο τους.
Τέλος ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και με δεδομένο πως ο Βόλος αποτελεί μία Ολυμπιακή Πόλη, η αναμόρφωση των περιπτέρων με ξύλινες καλαίσθητες κατασκευές είναι απαραίτητη».