Το 2024 είναι αναμφισβήτητα η χρονιά των POS. Το φιλόδοξο πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για την υποχρεωτική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τερματικά ηλεκτρονικών πληρωμών, έθεσε πολύ «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα στις επιχειρήσεις, τους παρόχους και τους τεχνικούς εγκατάστασης, ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις. Οι παρατάσεις που δόθηκαν την τελευταία στιγμή από το Υπουργείο Οικονομίας κατόπιν επίμονων εκκλήσεων από τις επαγγελματικές ενώσεις όλης της της Ελλάδας, ήταν αναπόφευκτες.

Eκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για νέα POS υπήρξαν και διαμαρτυρίες, ιδίως από μικρότερες επιχειρήσεις λιανικής, σχετικά με εμπόδια και υπερβολικές απαιτήσεις εκ μέρους των τραπεζών. Οι διαβουλεύσεις που μεσολάβησαν μεταξύ του υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη λύση: Τα μεν πρόστιμα σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση ταμειακών με POS θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» από την 1η Απριλίου, όσοι όμως αποδείξουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, θα μπορούν να τα σβήσουν. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά το ύψος των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτα, εξετάζονται λύσεις για τα λεγόμενα «micro-payments» –τις πληρωμές μικροποσών, με μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Χάρης Θεοχάρης, παραμένει ανένδοτος ως προς το ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση, αφού το έργο της ΑΑΔΕ εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και κάθε νέα καθυστέρηση μπορεί να σημαίνει «πάγωμα» μέρους των εκταμιεύσεων από τις Βρυξέλλες.

Τα σούπερ μάρκετ είναι ένα βήμα μπροστά
Σε αυτό τον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Καθώς οι αλυσίδες του κλάδου ήταν από τις πρώτες που ενσωμάτωσαν τις πληρωμές με κάρτα στην καθημερινή τους λειτουργία, πολλές είχαν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών και του ενδο-επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης (ΕRP) με τα POS νέας τεχνολογίας, προτού η ΑΑΔΕ το καταστήσει υποχρεωτικό. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι οι νέες εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφήνουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αδιάφορες. Ένα ζήτημα, όπως δηλώνουν στο «σελφ σέρβις» εκπρόσωποι των παρόχων POS, είναι αν θα συμφωνούν τα πρωτόκολλα διασύνδεσης των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής με τα πρωτόκολλα της ΑΑΔΕ και τι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πώς τα σούπερ μάρκετ θα περάσουν στο επόμενο στάδιο της ψηφιοποίησης, στην οποία το POS δεν θα είναι απλώς το «μηχανάκι» που χτυπάει τις πληρωμές, αλλά θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Αυτόματοι πωλητές, συστήματα self check out, καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων που λειτουργούν χωρίς παρουσία υπαλλήλων, POS που χρησιμεύουν παράλληλα ως προωθητές προϊόντων και προσωποποιημένων υπηρεσιών, δεν είναι απλώς καινοτόμες ιδέες εξ αλλοδαπής, αλλά βρίσκονται σε εφαρμογή στην Ελλάδα από επιχειρήσεις παρόχων POS και αναμένεται να επεκταθούν την επόμενη διετία.

Η διείσδυση την ηλεκτρονικών πληρωμών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ είναι μακράν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για λογαριασμό της Visa. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής δημοσκόπησης, κατά το 65% οι καταναλωτές χρησιμοποιούν συχνά ή πολύ συχνά τις ηλεκτρονικές πληρωμές στην καθημερινότητά τους έναντι 40% προ πανδημίας, λόγω ευκολίας, ασφάλειας, αλλά και επειδή θεωρούν ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αντίστοιχα σχεδόν οι μισοί είναι ανοιχτοί σε τεχνολογικές καινοτομίες, εφόσον απλοποιούν την αγοραστική εμπειρία. Ωστόσο, κατά το 30% θεωρούν ότι τα μετρητά θα είναι πάντα η προσφιλέστερη μέθοδος πληρωμών στην Ελλάδα, ενώ κατά ένα αντίστοιχο ποσοστό κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης «εκπαίδευσης» του κοινού στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Στον τομέα της «εκπαίδευσης», λοιπόν, τα σούπερ μάρκετ είναι οι πρώτοι διδάξαντες και καλούνται άλλη μια φορά να πρωτοπορήσουν, αξιοποιώντας τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρουν τα διασυνδεδεμένα συστήματα POS νέας γενιάς, τα οποία είναι ήδη εδώ.

Κάτι περισσότερο από τερματικά αποδοχής κι εκκαθάρισης συναλλαγών
Το ακρωνύμιο POS (Point of Sale) προϋπήρξε του «πλαστικού χρήματος», αφού αναφέρεται συνολικά στα σημεία πραγματοποίησης των πωλήσεων. Πλέον όμως είναι ταυτισμένο με τις συσκευές αποδοχής και εκκαθάρισης πληρωμών με χρήση κάρτας και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες στην Ελλάδα αναπτύσσονται ετησίως με διψήφια ποσοστά. «Τα πρώτα POS εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’90, αλλά η μαζική τους χρήση ξεκίνησε το 2004. Οι συναλλαγές με κάρτα εκτοξεύθηκαν από το 2015, μετά τα capital controls, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα μετρητά. Η πανδημία έδωσε μια αντίστοιχη ώθηση, όταν μπήκε δυναμικά στη ζωή μας το e-commerce», μας λέει ο κ. Παναγιώτης Καρανίκας, γενικός διευθυντής της εταιρείας EDPS, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 1999. Διατηρώντας συνεργασίες με τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές αλυσίδες, η EDPS, αν και διαχειρίζεται ένα σχετικά μικρό αριθμό τερματικών (περίπου 18.000 πανελλαδικά), επεξεργάζεται, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, το 8%-10% των ηλεκτρονικών πληρωμών που γίνονται σε εθνικό επίπεδο, με τη συνεισφορά των σούπερ μάρκετ να είναι καθοριστική. Τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στους τρεις πρώτους κλάδους του συνόλου των πληρωμών που επεξεργάζεται η Wordline Greece (cardlink), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποδοχής και εκκαθάρισης πληρωμών με κάρτα στην Ελλάδα, μέλος της Wordline Europe, της κορυφαίας εταιρείας του κλάδου στην Ευρώπη, όπως τονίζει κ. Κώστας Αλεξίου, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας.

Το δίκτυό της Worldine Greece-Cardlink, το οποίο αποτελεί σύμπραξη της Worldine Europe και της Eurobank, υπερβαίνει τις 180.000 επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και συνεργάζεται με τις περισσότερες μεγάλες και μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα τερματικά τελευταίας τεχνολογίας Android, τα φορητά τερματικά για τις υπηρεσίες delivery και το περιβάλλον διεκπεραίωσης διαδικτυακών πληρωμών e-commerce είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πάροχοι στα σούπερ μάρκετ. «Το νέο τερματικό android, με καινούργιο payment application, που έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου μέσα στην ΕDPS, προσφέρει νέες ευκαιρίες και σε επίπεδο εφαρμογών», εξηγεί ο κ. Καρανίκας. «Είναι το επίκεντρο της συναλλαγής, εκεί όπου δεν πληρώνουμε απλώς, αλλά μπορούμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα, ανοίγοντας ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ εμπόρου και πελάτη. Μπορεί να «δει» προωθητικές ενέργειες, επιπλέον αγορές, υπόλοιπο πόντων της τραπεζικής κάρτας και του εμπόρου. Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Αυτή είναι μια εφαρμογή που παρουσιάσαμε το 2023 και συνεχίζουμε το roll out το 2024», συμπληρώνει. Στα παραδείγματα που αναφέρει, είναι η προβολή διαφημίσεων στην οθόνη του τερματικού και η εκτέλεση προγραμμάτων loyalty. «Το Αndroid POS μπορεί να αναγνωρίζει μέσω της κάρτας του πελάτη το ποιος είναι και να παρέχει προσωποποιημένη πληροφόρηση. Αν ξέρω ότι ο τάδε πελάτης έχει μωρά και ψωνίζει τέσσερις φορές την εβδομάδα γάλατα ή πάνες, μπορώ να κάνω προσφορές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του, μέσω μηχανισμών δυναμικού loyalty. Είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, που εκμεταλλεύεται τα προγράμματα loyalty αλλά και τις δυνατότητες του AI».

Για την Worldine-Cardlink εκτός από τα android τερματικά, τα οποία προσφέρουν αναβαθμισμένες δυνατότητες συγκριτικά με τα προγενέστερα τερματικά legacy (μεγαλύτερη ταχύτητα, σύνδεση με το Ίντερνετ, πιο εύκολη σύζευξη με τις ταμειακές), η υπηρεσία που χρησιμοποιούν ευρύτατα τα σούπερ μάρκετ, ειδικά από την πανδημία και μετά, είναι η multichannel πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Μπορεί ο πελάτης να παραγγείλει και να πληρώσει διαδικτυακά, όπως και να παραδοθούν τα ψώνια του κατ’ οίκον με μία ταχύτατη end to end διαδικασία, αλλά αν θέλει να πληρώσει στην πόρτα του έχουμε την υπηρεσία των Smart POS, τα οποία μετατρέπουν οποιαδήποτε συσκευή που έχει android λογισμικό από 8 και άνω, σε POS, απόλυτα ασφαλή και πιστοποιημένη και από τα δύο σχήματα –visa και mastercard. Σήμερα περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κλάδο της λιανικής διαθέτουν smartPOS. Θεωρούμε ότι η σχετική τάση θα εξελιχθεί ιδιαίτερα ανοδικά όλο το 2024, ειδικά με τις συνθήκες της υποχρεωτικότητας που έχει επιβάλει το Υπουργείο Οικονομίας», δηλώνει ο κ. Αλεξίου.

Ταχύτητα, υποστήριξη, εξειδίκευση ζητούν οι αλυσίδες
«Το πρώτο που απαιτούν από εμάς ειδικά οι μεγάλοι λιανέμποροι, όπως των σούπερ μάρκετ, είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης των συναλλαγών. Η ΕDPS διατηρεί τα ηνία, με ταχύτητα διεκπεραίωσης κάτω από το ένα δευτερόλεπτο. Αν πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ μεταξύ αυτών που συνεργαζόμαστε, από τη στιγμή που θα πλησιάσετε την κάρτα ή το ηλεκτρονικό σας πορτοφόλι –είτε κινητό είτε ρολόι– στο POS, σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έχετε πληρώσει κι έχετε φύγει. Αυτό σημαίνει περισσότερες συναλλαγές, μικρότερες ουρές, πιο ικανοποιημένοι πελάτες», λέει ο κ. Καρανίκας.

«Τα σούπερ μάρκετ ήταν ο χώρος τον οποίον προσεγγίσαμε και δώσαμε πρώτοι τις ανέπαφες συναλλαγές», υπογραμμίζει ο εμπορικός διευθυντής της Wordline Greece. «Φανταστείτε μια Παρασκευή βράδυ ή ένα Σάββατο μεσημέρι στο σούπερ μάρκετ, όταν υπήρχαν ουρές σε όλα τα ταμεία. Πλέον με τον τρόπο των ανέπαφων συναλλαγών ολοκληρώνεται μια κίνηση μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτή τη στιγμή άνω του 95% των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σούπερ μάρκετ γίνονται ανέπαφα», συνεχίζει, εξηγώντας ότι οι ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα εμφανίστηκαν το 2012, αλλά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται από την πανδημία και μετά.

«Η νούμερο δύο απαίτηση των σούπερ μάρκετ είναι η υποστήριξη του καταστήματος και των ταμείων. Δεχόμαστε χιλιάδες κλήσεις από τα ταμεία καθημερινά –είτε διότι δεν πέρασε μια κάρτα γιατί δεν έχει υπόλοιπο, είτε διότι δεν τη διάβασε σωστά το τερματικό, είτε διότι έγινε μια διακοπή στο δίκτυο κοκ. Βοηθάμε στην διεκπεραίωση της συναλλαγής. Υποστηρίζουμε τα λογιστήρια των μεγάλων εταιρειών, που πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα τι συμβαίνει μέσα στα καταστήματα των δικτύων τους (σχετικά με τα υπόλοιπα, τις εισπράξεις, τις πληρωμές με δόσεις, την ωρίμανση των δόσεων). Η υποστήριξη είναι το 80% της δουλειάς μας. Υπάρχει αμεσότητα, δεν υπάρχει call center, δεν υπάρχουν αυτόματες απαντήσεις, αναμονές που επιλέγεις πατώντας 1, 2 ή 3. Απευθείας μιλώ με έναν εξειδικευμένο τεχνικό, που κατά 99% μπορεί να λύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει σε πρώτο και δεύτερο επίπεδο», λέει ο γενικός διευθυντής της ΕDPS. «Το τρίτο ζητούμενο είναι η εξειδίκευση. Διαθέτουμε μια ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού. Οι περισσότεροι εργάζονται πάνω από 10-15 χρόνια στην επιχείρηση και έχουν μάθει να λειτουργούν βάσει των απαιτήσεων των μεγάλων δικτύων. Πάνω σε αυτό έχει στηθεί όλη η λειτουργία της εταιρείας. Δεν υπάρχει έμπορος που να μην είναι δυνατόν να τον καλύψεις, όταν ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις μεγάλων εταιρειών, όπως είναι οι λιανέμποροι του «top 5» της εγχώριας αγοράς».

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της EDPS, ο γενικός διευθυντής της αναφέρει ότι ήταν η πρώτη που έφερε στην Ελλάδα τις υπηρεσίες multi switching, που παρέχουν τη δυνατότητα στον έμπορο να εκκαθαρίζει συναλλαγές με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. «Παλιότερα η εμπορική επιχείρηση για κάθε τράπεζα που συνεργαζόταν είχε ξεχωριστό μηχανάκι. Η EDPS από το 2003-2004 καθιέρωσε τις λύσεις multiswitching, αρχικά στον πρώτο της πελάτη, την Praktiker. Ακολούθησαν αργότερα κι άλλες εταιρείες-πελάτες». Η νέα λύση, που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε συνεργασία με λιανέμπορους, είναι τα εξελιγμένα συστήματα self check-out στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Καρανίκας διευκρινίζει ότι διαφέρουν από τα κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης που λειτουργούν σε αλυσίδες, όπως στα ΑΒ, όπου σκανάρεις μόνος τα ψώνια σου, αλλά υπάρχει επιβλέπων υπάλληλος. «Πλέον θα τοποθετείς τα προϊόντα που επέλεξες σ’ ένα καλάθι, θα το πηγαίνεις στο κιόσκι, θα βγαίνει αυτόματα το ποσό που πρέπει να πληρώσεις, θα πληρώνεις και θα φεύγεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία υπαλλήλου και χωρίς να χρειάζεται το σκανάρισμα καθενός προϊόντος χωριστά. Θα υπάρξουν τέτοια πιλοτικά συστήματα εντός του 2024. Θεωρώ ότι θα τα δούμε ευρύτερα σε εφαρμογή από το 2025».

H Wordline συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με το πρώτο κατάστημα τροφίμων (μίνι μάρκετ), που λειτουργεί αποκλειστικά με αυτόματους πωλητές. «Πρόκειται για μια εγκατάσταση, όπου ο πελάτης ολοκληρώνει end to end τη συναλλαγή του χωρίς τη βοήθεια υπαλλήλου της επιχείρησης. Αυτό θα το δούμε μελλοντικά να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο. Το κατάστημα βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη κι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να το αναπτύξει. Εντός του 2024 θ’ ανοίξει τουλάχιστον ακόμα τέσσερα καταστήματα του είδους», λέει ο κ. Κώστας Αλεξίου.

Οι πάροχοι συμμορφώθηκαν, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται…
«Ανταποκριθήκαμε πλήρως από την πρώτη στιγμή στις απαιτήσεις της ΑΑΔΕ. Συμμετείχαμε σε όλα τα όργανα και τις επαφές με το Υπουργείο Οικονομίας, μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Είχαμε ολοκληρώσει τις αναβαθμίσεις των τερματικών μας, σχεδόν κατά 100% πριν το deadline της 29ης Φεβρουαρίου. Τώρα είναι η σειρά της διασύνδεσης των τερματικών με τις ταμειακές μηχανές», λέει στο «σελφ σέρβις» ο γενικός διευθυντής της ΕDPS. «Προφανώς το project δεν έχει τελειώσει. Η επόμενη φάση είναι να οριστεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας των τερματικών με τα ταμειακά συστήματα», συμπληρώνει, τονίζοντας ότι τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται στην έλλειψη τεχνικών, υποχρέωση που δεν αφορά τους παρόχους POS, αλλά τις εταιρείες ταμειακών μηχανών.

Ο κ. Αλεξίου τονίζει ότι πολύ πριν η ΑΑΔΕ καταστήσει την διασύνδεση υποχρεωτική για όλους, η Wordlink παρείχε σχετικές ολοκληρωμένες λύσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο. «Εξίσου σημαντική με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της συναλλαγής στο ταμείο είναι και η διαδικασία με την οποία στέλνεις την ενημέρωση στο συνεργάτη, προκειμένου να μπορούν οι οικονομικές του υπηρεσίες να διασταυρώνουν αυτές τις συναλλαγές εύκολα και γρήγορα. Πρόκειται για μια διαδικασία αυτόματη, που γίνεται καθ’ όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό αποτελούσε ζητούμενο των μεγάλων λιανεμπόρων, που έχουν πολλές συναλλαγές, κι εμείς το προσφέραμε. Όπως προσφέραμε και τη σύζευξη των ταμιακών με τα τερματικά μας. Αυτό που έγινε τώρα υποχρέωση, εμείς το είχαμε δει ως ανάγκη και είχαμε δομήσει τέτοιου είδους συνεργασίες με μεγάλες και μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με εργαλεία και υπηρεσίες, οι οποίες δώσανε προστιθέμενη αξία στον συγκεκριμένο κλάδο. Πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου υπάρχει σύζευξη των ERP συστημάτων με τα τερματικά αποδοχής καρτών».

Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι η Worllink συμμορφώθηκε πλήρως εντός χρονοδιαγράμματος με την απαίτηση της ΑΑΔΕ για την αναβάθμιση όλου του στόλου των τερματικών της. «Έχουμε την τύχη ότι δουλέψαμε στα πρωτόκολλα που μας έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και έπρεπε να τα «ανεβάσουμε» στα τερματικά, διαδικασία που γίνεται remotely. Όμως, για να γίνει η διασύνδεση, χρειάζεται ο ειδικευμένος τεχνικός του ταμειακού συστήματος, με το οποίο δουλεύει η επιχείρηση. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των ταμειακών και ο αριθμός των τεχνικών συγκεκριμένος. Πολύ καλώς δόθηκε η παράταση και θεωρώ ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. Κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν κάνει ήδη τη σύζευξη. Το αν ο τρόπος που το έχουν κάνει, είναι σύμφωνος με αυτά που ζητά το υπουργείο, είναι μια άλλη συζήτηση. Αν το υπουργείο πει ότι πρέπει να το ξανακάνουν απ’ την αρχή, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε…».

Ένα «αγκάθι» που παραμένει στις συναλλαγές με κάρτα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μικρές επιχειρήσεις λιανικής (περίπτερα, ψιλικά, μίνι μάρκετ), είναι το ύψος των προμηθειών, οι οποίες εισπράττονται μεν από τους παρόχους, αλλά μέρος τους πηγαίνει στις τράπεζες και τους εκδότες των καρτών (Visa, Μastercard κ.ά.). Ο κ. Αλεξίου επιμένει ότι «ως ελληνική αγορά έχουμε από τις χαμηλότερες προμήθειες στην Ευρώπη» και πως οι όποιες τριβές υπάρχουν, αφορούν αποκλειστικά τις μικροσυναλλαγές. «Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο και με όλους τους acquirers (οι οργανισμοί που φροντίζουν για την διεξαγωγή και εκκαθάριση ηλεκτρονικών συναλλαγών). Σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες συγκεκριμένων επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με micropayments, με πολύ χαμηλές προμήθειες».