Για την τεχνική αργής ωρίμανσης και για το πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα μίλησε ο τεχνολόγος τροφίμων Μιχάλης Ορεστίδης στο συνέδριο All about Bakery Conference 2024.

Ο κ. Ορεστίδης παρουσίασε τα μυστικά της διαδικασίας αργής ωρίμανσης, αναλύοντας παράγοντες όπως η θερμοκρασία, ο χρόνος ωρίμανσης και η ποιότητα των αλεύρων, και τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας, όπως η παρασκευή προϊόντων διαφοροποιημένων από τον ανταγωνισμό, αλλά και με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, η παραγωγή ψωμιού υψηλότερης διατροφικής αξίας, με τη συνεργασία αργής ωρίμανσης και προζυμιού, και η δυνατότητα για πιο ελκυστικό ωράριο εργασίας στους φούρνους, που διευκολύνει και την εύρεση προσωπικού.

Όπως εξήγησε, τα προϊόντα που παράγονται με την τεχνική αργής ωρίμανσης απευθύνονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τάσεις οι οποίες δείχνουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία καταναλωτές θέλουν ψωμία που δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά και υγιεινά.

Άλλωστε, η αργή ωρίμανση «κολλάει» και με την τάση της «καθαρής ετικέτας», καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο διαφάνεια και απλότητα, ως αποτέλεσμα της ευαισθητοποίησής τους για τον αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών τους στην υγεία τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter