O Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) των Ηνωμένων Εθνών θέσπισε από την αρχή της νέας χιλιετίας την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου το μοναδικό αυτό τρόφιμο της φύσης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας καταναλώνουν γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η μέρα αυτή γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη μας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θεωρεί υποχρέωσή του την ημέρα αυτή να υπενθυμίσει στους Έλληνες καταναλωτές την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου.

Θεμελιώδης τροφή για τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας το γάλα
Είναι πλέον απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία του ανθρώπου έχει άρρηκτη σχέση με την διατροφή του. Ταυτοχρόνως όμως ζούμε σε μια εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μια τάση που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το διαφορετικό, δυστυχώς συχνά χωρίς κανόνες και αρχές. Αυτό που πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει ο καθένας πριν από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή είναι ότι η φυσιολογία του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και επομένως, ούτε οι διατροφικές του ανάγκες, τις οποίες οφείλει, για λόγους δικής του υγείας πρωτίστως, πάντα να καλύπτει.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το γάλα και τα προϊόντα του ήταν και παραμένουν μια από τις πλέον θεμελιώδεις τροφές για την διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και οι διατροφικές εκτροπές από αυτό τον κανόνα εισάγουν κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος αλλά και τους δομικούς ιστούς του, δηλαδή τους μύες και τα οστά, τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους.

Μόνο μια αύξηση 10% στην οστική μάζα μπορεί να μειώσει το κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες κατά 50%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάνεις ότι το 50% της οστικής μάζας αποκτάται στην εφηβική ηλικία και ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με την σημαντική αύξηση του ύψους τους, δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» στη διατροφή και των παιδιών, των νέων, αλλά και των ενήλικων.

Τα πολλαπλά και πολλαπλασιαζόμενα οφέλη της κατανάλωσης γάλακτος
Τα οφέλη όμως του ασβεστίου και των βιοενεργών πρωτεϊνών του γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στον στους δομικούς ιστούς αλλά βοηθούν επίσης στους νευροδιαβιβαστές, στο ανοσοποιητικό, στην ισορροπία σακχάρου στο αίμα κι ακόμη, στην αποφυγή εκδήλωσης υπέρτασης, παχυσαρκίας, άσθματος, καρκίνου, αλλά και της νόσου Alzheimer. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτο είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο ΣΕΒΓΑΠ, στην Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος που έρχεται για φέτος το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μην σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, επειδή, στην κυριολεξία, αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter