Τα... νεότερα για τον κλάδο αναμένονται το 2021, αφού περίπου τότε προσδιορίζεται το κλείσιμο του τελευταίου μεταβατικού του κύκλου, οι συνέπειες του οποίου διατρέχουν τις εξελίξεις της τελευταίας διετίας, με θορυβώδεις ανακατατάξεις στην κορυφή της κλαδικής αγοράς. Ήδη μεγάλο μέρος του κλάδου καταγίνεται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, που αλλάζουν άρδην το χάρτη των σούπερ μάρκετ, αφορώντας εκατοντάδες καταστήματα.

Oι ΕΥΣ, Metro και Μασούτης είναι οι τρεις εταιρείες, που σε αυτή τη φάση επηρεάζουν τις εξελίξεις και θα τις επηρεάζουν για ακόμη δύο-δυόμιση χρόνια, διάστημα στο οποίο ο τζίρος των δικτύων τους θα μεταβάλλεται, δημιουργώντας ανισορροπίες στην υπόλοιπη αγορά, καθώς θα τείνουν σε «ωρίμαση» πωλήσεων τα καταστήματα που πέρασαν στα χέρια τους, αντίστοιχα, από τις Μαρινόπουλος, Αφοί Βερόπουλοι και Προμηθευτή. Σε ανάλογο μήκος κύματος στην περιφέρεια της αγοράς κινούνται οι ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και Market In, οι οποίες επεκτείνονται με γρήγορο ρυθμό, ακολουθώντας η καθεμιά το δικό της δρόμο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν ανώτατα στελέχη του κλάδου, ένας νέος κύκλος δυναμικών εξελίξεων στην οργανωμένη λιανική αναμένεται ότι θ’ ανοίξει το 2020 ή το αργότερο το 2021, οπότε οι ανταγωνιστές της ΕΥΣ θα επιχειρήσουν ένα δυναμικό come back έναντί της, η οποία ως τότε θα διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί. Για την ώρα πρόκειται για ένα δίκτυο δυνητικού ύψους πωλήσεων 3 δισ. ευρώ, στο οποίο ανεβαίνουν βαθμηδόν οι επιδόσεις των καταστημάτων, που πέρασαν στην κατοχή του από τη Μαρινόπουλος.

Η σκυτάλη των εξελίξεων θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι θα περάσει στους μεγάλους ανταγωνιστές της ΕΥΣ, οι οποίοι ακόμα σήμερα επιτίθενται αμυνόμενοι, προκειμένου να φρενάρουν την απόσπαση μεριδίων από την ανάπτυξή της. Πρόκειται για τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων, δηλαδή για έναν νέο κύκλο έντασης του ανταγωνισμού, του οποίου τα αποτελέσματα, φυσικά, ουδείς μπορεί να εικάσει. Ένα είναι βέβαιο, ότι η πίεση στις πιο αδύνατες εταιρείες του κλάδου θα γίνει αφόρητη. Συνεπώς η στάθμιση της αντοχής καθενός «παίκτη» αφορά τους όρους δυνητικής αποδυνάμωσής του από μια νέα όξυνση του ανταγωνισμού, ώστε να προετοιμάσει στρατηγικά την αντίδρασή του.

Ενδεχόμενα κρούσης εκ των έξω
Εξάλλου, στο ίδιο βάθος χρόνου δεν αποκλείεται η εκδήλωση επιθετικών πρωτοβουλιών από το διεθνή ανταγωνισμό. Το μόνο λογικό ενδεχόμενο μιας τυχόν εισόδου ενός ξένου δικτύου στον εγχώριο ανταγωνισμό είναι να επιχειρηθεί μέσω εξαγοράς υφιστάμενης εταιρείας. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η αρχή ελέγχου του ανταγωνισμού πολύ δύσκολα θα ενέκρινε νέες εξαγορές, δεδομένου του υψηλού βαθμού συγκέντρωσης της πέραν της Μάγχης αγοράς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τα ισχυρά βρετανικά κλαδικά δίκτυα αποτελεί διέξοδο η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων. Έτσι, η Ελλάδα πιθανώς θα βρεθεί στο ραντάρ τους, όπως, άλλωστε, ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη, αν και οι εξελίξεις στην ΕΕ και την ανατολική Μεσόγειο, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνεται να ευνοούν ακόμα τέτοια σχέδια.

Απεναντίας ελκυστικότερη μοιάζει η εγχώρια αγορά για την ανάπτυξη του πολυεθνικού ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ. Έχοντας πολυετή τεχνογνωσία και παρουσία στον τομέα διεθνώς, τέτοια δίκτυα μάλλον εύκολα μπορούν να αλώσουν το χαμηλού επιπέδου ετοιμότητας εγχώριο ανταγωνισμό, προσαρμόζοντας τα μοντέλα τους στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν να σχολιάσουν πως κάτι ανάλογο συζητείτο για πιθανή έλευση νέων διεθνών hard discounters, αλλά και μόνο η εμπειρία της άτακτης αποχώρησης των Plus και Aldi προ ετών, χάριν της κυριαρχικής ανάπτυξης τόσο της Lidl όσο και των κλασικών δικτύων σούπερ μάρκετ, αποδυναμώνουν μάλλον τις επεκτατικές εμπνεύσεις σε μια αγορά ήδη πανταχόθεν κατειλημμένη.