Το FOODReporter ζήτησε από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τόνου σε κονσέρβα να τοποθετηθούν αναφορικά με τα επίπεδα υδραργύρου στα προϊόντα που εμπορεύονται στη χώρα.
Ο τόνος συγκέντρωσε το παγκόσμιο διατροφικό ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευση ευρημάτων των Μη Κυβερνητικών, περιβαλλοντικών Οργανώσεων Bloom Association και Foodwatch για «υπερβολικά υπολείμματα υδραργύρου» σε πάνω από 50% 150 κονσερβών τόνου που εξετάστηκαν σε Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία. Οι δύο ΜΚΟ ζητούν από την ΕΕ αυστηρότερη νομοθεσία στα επιτρεπόμενα επίπεδα υδραργύρου που παραμένουν στους ιστούς των Επιτρεπόμενων για κατανάλωση αλιευμάτων. Τα επίπεδα καθορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).
Η έρευνα ανέφερε ότι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε 75 κονσέρβες ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών: 0,3 mg/kg. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, επαναλαμβανόμενα διαβεβαίωσε ότι ο ΕΦΕΤ διεξάγει διαρκείς ελέγχους στην τριετία, με δείγματα μηδενικά σε βαρέα μέταλλα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι «την τελευταία πενταετία έχουν γίνει έλεγχοι για βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος) σε νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα και σε κονσέρβες, με όλα τα δείγματα συμμορφούμενα» και ότι «η περιεκτικότητα υδραργύρου που εντοπίζεται σε κονσέρβες, συμμορφώνεται με τα ανώτερα επιτρεπτά όρια».
Bolton Food
Για το brand Rio Mare στην Ελλάδα, η Bolton Hellas παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση της μητρικής και παραγωγού Bolton Food Italy, η οποία τόνισε ότι οι αναλύσεις για τα επίπεδα σε υδράργυρο στον παραγόμενο τόνο σε κονσέρβα βρίσκονται περίπου στα επίπεδα των 0,3 mg ανά κιλό, κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο της ΕΕ, που βρίσκεται στο 1 mg ανά κιλό, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του καταναλωτή. Η Bolton Food υιοθετεί ετήσιο σχέδιο παρακολούθησης που περιλαμβάνει έλεγχο επιπέδων υδραργύρου, με συχνότητα δειγματοληψίας που προκύπτει από ενδελεχή αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 915/2023, για πρώτες ύλες και για τελικά προϊόντα.
Konva ΑΕΒΕ
Η Konva ΑΕΒΕ ενημέρωσε ότι χρησιμοποιεί αποκλειστικά το είδος τόνου Skipjack (Katsuwonus Pelamis), σε μέγεθος έως 27 κιλά, το οποίο «εμφανίζει πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου σε σύγκριση με άλλα είδη τόνου». Οι αναλύσεις της εταιρείας διασφαλίζουν ότι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα προϊόντα Trata δεν ξεπερνούν τα 0,25 mg ανά κιλό, χαμηλότερα ακόμη και από τα όρια που θέτει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα υπόλοιπα είδη ψαριών. Η επιλογή του Skipjack έχει γίνει λόγω γρήγορου ρυθμού αναπαραγωγής: Καθισταται λιγότερο ευάλωτο στην υπεραλίευση και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους προστασίας θαλάσσιων πόρων. Η Konva υπογραμμίζει ότι ακολουθεί αυστηρούς ελέγχους ποιότητας σε όλες τις πρώτες ύλες, διενεργώντας αναλύσεις σε νωπό και μεταποιημένο προϊόν για τον εντοπισμό υδραργύρου.
Καλλιμάνης Dardanel Greece
Για την Καλλιμάνης Dardanel Greece, ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μάνωλας τόνισε: «Τα είδη τόνου που χρησιμοποιεί η Καλλιμάνης αλιεύονται με φυσική αλιεία και ελέγχονται ενδελεχώς με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την εισαγωγή της πρώτης ύλης στις εγκαταστάσεις μας, μέχρι και τη συσκευασία τελικού προϊόντος. Είναι απολύτως ασφαλή, καθώς έχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε οι καταναλωτές των προϊόντων της να απολαμβάνουν πάντα υψηλής ποιότητας, υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα».
Κώστας Α. Παπαέλληνας ΑΕΒΕ
Ο Όμιλος Κώστας Α. Παπαέλληνας ΑΕΒΕ, εκπροσωπώντας αποκλειστικά το brand Geisha στην ελληνική αγορά τόνου, σημείωσε: «Διαβεβαιώνουμε όλο το καταναλωτικό κοινό ότι ο τόνος μας πληροί αυστηρά όλα τα νόμιμα πρότυπα ασφαλείας. Διαθέτουμε πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα υδραργύρου στα προϊόντα μας είναι εντός και κάτω των επιτρεπτών ορίων, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στον καταναλωτή προϊόντα ασφαλή και υψηλής ποιότητας, συνεχίζοντας να επενδύουμε σε υπεύθυνες πρακτικές αλιείας και παραγωγής».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter