Οκτώ χρόνια μετά την πτώχευσή της, και αφού μεσολάβησαν αρκετοί άγονοι πλειστηριασμοί, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία Αγνό… παίρνει και πάλι μπρος, με κινητήρια δύναμη τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Στον χθεσινό πλειστηριασμό που διενεργήθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, και με προσφορά ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ αποκτά… ό,τι έχει μείνει από την πάλαι ποτέ κραταιά Αγνό. Συγκεκριμένα, αποκτά τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας στον Λαγκαδά, σε αγροτεμάχιο έκτασης άνω των 132.000 τ.μ., μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα Αγνό, καθώς και όλα τα άλλα κατοχυρωμένα από την Αγνό εμπορικά σήματα, όπως το σοκολατούχο γάλα «Αγνό Choco Milk».

Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Η περιπέτεια των πλειστηριασμών
Ο δρόμος προς την αναβίωση των εγκαταστάσεων της Αγνό ήταν μακρύς και με πολλές στροφές. Η συνεταιριστική βιομηχανία, που ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα και εξαγοράστηκε το 2003 από την Κολιός, το 2013 σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και το 2014 πτώχευσε, απολύοντας 375 εργαζόμενους. Έκτοτε οι εγκαταστάσεις της στον Λαγκαδά παραμένουν σε αχρηστία.

Παρότι διενεργήθηκαν αρκετοί πλειστηριασμοί τα τελευταία χρόνια για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγνό, κηρύχθηκαν άγονοι, καθώς παρά τις κατά καιρούς φήμες που κυκλοφορούσαν περί ενδιαφερόμενων επενδυτών (άλλοτε εγχώριων και άλλοτε ξένων), δεν εκδηλώθηκε ποτέ στην πράξη κάποιο τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον με τη μορφή προσφοράς.
Σε αυτό βέβαια έπαιξε το ρόλο της η υψηλή τιμή στην οποία προσφέρονταν αρχικά, καθώς το 2017 το ελάχιστο τίμημα είχε οριστεί σε 18,3 εκατομμύρια ευρώ, ύψος μάλλον απαγορευτικό για κάθε επίδοξο επενδυτή. Σταδιακά το ελάχιστο τίμημα έπεφτε, όμως και πάλι προσφορές δεν υπήρχαν, μέχρι που φτάσαμε στη χθεσινή διαδικασία, όπου το ελάχιστο τίμημα των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, που έκαναν την κίνησή τους και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, κυρίως όσον αφορά στο ποια είναι τα σχέδιά της για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αγνό.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter