Σφίγγει ο κλοιός των ισχυρών του λιανεμπορίου γύρω από τις μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας. Τα υφιστάμενα και τα υπό σχεδιασμό εμπορικά κέντρα (ΕΚ) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής συνιστούν πίεση ισχύος 600.000 τμ εμπορικού χώρου για τις αντοχές της μικρής λιανεμπορικής επιχείρησης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το εγγύς μέλλον της. Οι έμποροι της Αθήνας διαμαρτύρονται, ζητώντας τη λήψη προστατευτικών θεσμικών μέτρων υπέρ του μικρού εμπορίου, μέσω του περιορισμού της ανεξέλεγκτης επέκτασης των ΕΚ, παρά την άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει, επικαλούμενη την πολιτική της "στήριξης των μεγάλων επενδύσεων".

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το νέο The Mall, το Outlet και το Ikea, καθώς και άλλα οργανωμένα κέντρα, που μαζί με τα ήδη υπάρχοντα θα ανεβάσουν τη συνολική έκτασή τους στα 600.000 τμ!

Οι εν λόγω εξελίξεις θορύβησαν του εμπόρους, οι οποίοι μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία στην ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης τις ασφυκτικές πιέσεις που υφίσταται σήμερα η μικρή λιανεμπορική επιχείρηση, και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τους προσεχείς μήνες με απρόβλεπτες συνέπειες για χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις.

“Όχι στην ανεξέλεγκτη επέκταση”

Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στο Μαρούσι, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή και την Νέα Ιωνία. Όπως υπογραμμίζουν, αρνητικές επιδράσεις διαπιστώνονται και στις πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων πόλεων, όπως η Κόρινθος, η Θήβα, η Χαλκίδα και η Λειβαδιά, λόγω της γρήγορης πρόσβασης που έχουν οι κάτοικοί τους στα ΕΚ της Αττικής Οδού μέσω του εθνικού δικτύου.

Οι έμποροι ισχυρίζονται ότι το Υπ. Ανάπτυξης είχε μια πρώτη ευκαιρία να θέσει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία ΕΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα πρότυπα των όρων που τέθηκαν για άλλες περιοχές της χώρας με τον νόμο 3377/2005. Υπογραμμίζουν δε ότι σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει στο υπουργείο, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του. Πάντως, επιμένουν για την λήψη προστατευτικών θεσμικών μέτρων για το μικρό εμπόριο, χαρακτηρίζοντας “επιβεβλημένη” την παρέμβαση της πολιτείας για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης επέκτασης των ΕΚ στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Όπως αναφέρουν, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης, είχαν επισημανθεί τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο, εκ μέρους της τελευταίας δηλώθηκε ότι “αποτελεί κυβερνητική επιλογή η στήριξη των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας” και ότι “οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις έχουν περιθώρια αντιδράσεων”, εφόσον αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της διαφοροποίησής τους έναντι των ΕΚ και του προσωπικού σέρβις που προσφέρουν…(!).