Αντιστέκονται στις επιπτώσεις της χρόνιας κρίσης και αναπτύσσονται οι αλυσίδες μικρών σούπερ μάρκετ και τα δίκτυα των convenience stores στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να έχουν καμφθεί ως τώρα από τις ανταγωνιστικές πιέσεις των μεγαλύτερων λιανεμπορικών επιχειρήσεων. Η βασικότερη αιτία της αντοχής, αλλά και της άνθησης τους, πρέπει να αναζητηθεί στο ότι καλύπτουν καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών, στις οποίες δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους.

Ένα βασικό πλεονέκτημα των τοπικών αλυσίδων μικρών καταστημάτων και των convenience stores είναι ότι εγκαθίστανται μέσα σε γειτονιές και σε περιοχές, που δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ένα σούπερ μάρκετ. Ένα άλλο, που αφορά στα convenience stores, αναφέρεται στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους. Και ένα τρίτο είναι ότι βασίζονται στην ανάπτυξη πιο προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες τους, πράγμα το οποίο δεν είναι κατά κανόνα εφικτό στην περίπτωση των μεγάλων δικτύων.

Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες
Στο πλαίσιο αυτό, ως μια λύση ανάπτυξης για τα μικρά σούπερ μάρκετ σε μία αγορά που ζει συνεχείς ανακατατάξεις, προτείνεται η ένταξη σε μια από τις αλυσίδες καταστημάτων που ελέγχει και διαχειρίζεται η εταιρεία Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ. Αυτή αναπτύσσει και τροφοδοτεί ιδιόκτητα σημεία πώλησης και καταστήματα με franchise, ενταγμένα στα δίκτυα Ελληνικά Μarket, Πρόοδος και Ήλιος. Οι τρεις επωνυμίες συνυπάρχουν, δραστηριοποιούμενες αυτόνομα και παράλληλα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές από τον Βόλο και επάνω, καθώς και στην Κρήτη. Συνολικά το δίκτυο των τριών brand names φτάνει σήμερα τα 341 καταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν κι άλλα μεμονωμένα σούπερ μάρκετ, με τα οποία η εταιρεία συνεργάζεται σε επίπεδο τροφοδοσίας. Η Ήλιος έχει 69 καταστήματα, τα Ελληνικά Market 153 σημεία και η Πρόοδος 119. Όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Πηλίδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας και κάτοχος του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου, η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ελέγχει τις μοναδικές αλυσίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το franchise στη Θεσσαλονίκη και επεκτείνονται με αυτό τον τρόπο.

«Μετά την εξαγορά της αλυσίδας Ήλιος, δεν έχουμε επί της ουσίας ανταγωνισμό στο επίπεδο του franchise των μικρών σούπερ μάρκετ. Οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες αυτή τη δραστηριότητα την ασκούν επικουρικά, ενώ η κύρια δραστηριότητά τους είναι επικεντρωμένη στη λιανική. Είναι επί της ουσίας ανταγωνιστές των franchisee τους. Μάλιστα, δεν δεσμεύονται ότι δεν θα ανοίξουν δικά τους καταστήματα σε περιοχές δράσης των franchisee τους. Η όξυνση του ανταγωνισμού φέρνει τις μεγάλες αλυσίδες πιο κοντά στα μικρά σημεία πώλησης και είναι πολύ δύσκολο να αντέξουν μόνα τους», σχολιάζει ο κ. Πηλίδης, προσθέτοντας: «Οι μεγάλες αλυσίδες επενδύουν πλέον σε σημεία του χάρτη, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί παλιότερα. Με την παρουσία τους πιέζουν ακόμη και στις ακριτικές περιοχές το μικρό σούπερ μάρκετ. Οι μεγάλοι «παίκτες» δίνουν κάποια προνόμια στο καταναλωτικό κοινό, όπως κάρτα bonus, την οποία κι εμείς παρέχουμε στους συνεργάτες μας. Επίσης, εκδίδουμε και τους παρέχουμε φυλλάδια προσφορών, που μεμονωμένα ο καθένας τους θα ήταν αδύνατο να προσφέρει. Οργανώνουμε έτσι το μικρό σημείο πώλησης, ώστε να είναι μία μικρογραφία του μεγάλου σούπερ μάρκετ, να μην του λείπει τίποτε από άποψη παροχών στον πελάτη του», λέει με έμφαση. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει δύο αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες εξυπηρετεί μέλη και συνεργάτες, στον Δρυμό Θεσσαλονίκης και την Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Η πορεία των πωλήσεων των τριών αλυσίδων που ελέγχει η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, στη διάρκεια της χρονιάς εξελίσσεται θετικά, με ρυθμό κυμαινόμενο στο 3% (στοιχεία εννιαμήνου). «Η αγοραστική συμπεριφορά δείχνει σταθερά την πίεση που υφίσταται ο πελάτης. Πολλοί από αυτούς ελέγχουν σε καθημερινή βάση τις προσφορές των διαφορετικών αλυσίδων και αγοράζουν από την κάθε μία τα φτηνότερα είδη, έστω κι αν αυτό απαιτεί πολλές επισκέψεις σε διαφορετικά καταστήματα», επισημαίνει ο κ. Πηλίδης.

Γρήγορα
Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες άρχισε να αναπτύσσει πρόσφατα –αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον προς το παρόν– την αλυσίδα καφεπαντοπωλείων σήματος Γρήγορα με το σύστημα franchising. Ήδη διαθέτει πέντε σημεία πώλησης, έκτασης χώρου πωλήσεων 80-120τμ, τα οποία διαθέτουν περί τους 1.800 κωδικούς προϊόντων (αλλαντικά, μαναβική, γαλακτοκομικά, σνακ, κάβα-ποτά, καθαριστικά, χυμούς-αναψυκτικά, χαρτικά, είδη καπνιστού και βέβαια καφέ και πρωινό), διαθέτοντας αμιγώς επώνυμα είδη. Ο πελάτης αγοράζει τον καφέ του, είτε για το δρόμο ή το χώρο του είτε τον καταναλώνει επί τόπου, καθώς υπάρχουν σχετικά σταντ εντός και εκτός των καταστημάτων. Η Γρήγορα λειτουργεί από τις έξι και μισή το πρωί τις 11 το βράδυ, 365 ημέρες το χρόνο.

Today Group
Στο ίδιο «μήκος κύματος», αλλά με πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά από άποψη αριθμού σημείων πώλησης και γεωγραφικής διασποράς των convenience stores, λειτουργεί ο όμιλος Today Group, ο οποίος δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαπενταετία με έδρα την Θεσσαλονίκη στην αγορά των καταστημάτων ταχείας εστίασης, καφέ και μικρής λιανικής. Έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται τρεις επωνυμίες καταστημάτων, υπό την κοινή ομπρέλα του σήματος Today: Τα Today Stores στην κατηγορία της μικρής λιανικής, τα Todaylicious στην κατηγορία της εστίασης και του καφέ και τα Today’s Delicious Stores, στο πλαίσιο ενός συνδυαστικού concept εστίασης, καφέ και μικρής λιανικής. Όλα τους λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα. Το Today Group διαθέτει δίκτυο συνολικά 65 καταστημάτων σε 14 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Σίνδος, Περαία-Ν. Επιβάτες, Λαγκαδάς, Θέρμη, Λάρισα, Κοζάνη, Κατερίνη, Σέρρες, Ν. Μουδανιά, Ν. Καλλικράτεια, Καλλιθέα Χαλκιδικής και Ρόδος), απασχολώντας περίπου 800 εργαζόμενους.

Τα Today Stores και τα Today’s Delicious Stores διαθέτουν μια συλλογή επώνυμων προϊόντων που υπερβαίνει τους 2.000 κωδικούς (τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ψυγείου, σνακς, ζαχαρώδη, σοκολατοειδή, κρασιά, αλκοολούχα ποτά, είδη καπνού, αξεσουάρ καπνιστού και χαρτικά). Από τα καταστήματα του ομίλου, που αναπτύσσονται και με franchising, το brand Today’s Delicious Stores αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση και το πιο «φρέσκο» concept του ομίλου, το οποίο γεννήθηκε από τη «σύμπραξη ιδεών» για τα δύο παλαιότερα brands καταστημάτων, δηλαδή της μικρής λιανικής Today Stores και της «on the go» καφεστίασης Todaylicious. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο «one stop shop» κατάστημα, που προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα συνδυαστικών αγορών από μία ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών take away, sit in και delivery καφεστίασης, αλλά και επιλογές επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων καπνού, Τύπου και μικρής λιανικής.

Express Μarket
Στο χώρο της μικρής λιανικής έχει εισέλθει από το 2005 και ο όμιλος Δ. Μασούτη, με το δίκτυο καταστημάτων franchise και ειδικής συνεργασίας Express Μarket. Τα Express Market, που σήμερα ανέρχονται σε 245 σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι παντοπωλεία με ενιαία ταυτότητα, κοινό αναγνωρίσιμο σήμα και όνομα. Παράλληλα, ο βορειοελλαδικός όμιλος δίνει τη δυνατότητα ειδικής συνεργασίας στους μικρούς λιανέμπορους, στο πλαίσιο της οποίας οι συνεργάτες του, μέσω τριγωνικών πωλήσεων, μπορούν να κάνουν τις προμήθειές τους είτε από τη Μασούτη, είτε απευθείας από τη βιομηχανία, πετυχαίνοντας ειδικές εκπτώσεις. Μεταξύ άλλων προνομίων, τα Express Market διαθέτουν δική τους κάρτα πιστότητας, αλλά και πρόσβαση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Μασούτης, με τις επωνυμίες First Class, Mr Grαnd, Μασούτης Από Τον Τόπο Μας και Βιοεπιλογές Μασούτη.