Μια νέα έρευνα καταρρίπτει τον μύθο που υποστηρίζει ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά από τα επεξεργασμένα που κατατάσσονται στην κατηγορία του junk food. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (Institute of Economic Affairs) τoυ Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξετάσθηκαν τιμές από περίπου 80 κατηγορίες τροφίμων και ποτών στις αλυσίδες Asda και Tesco. Το συμπέρασμα ήταν πως, υπολογίζοντας την τιμή ανά μονάδα βάρους και όχι σύμφωνα με την εσφαλμένη, κατά την άποψη των ερευνητών, αναγωγή της τιμής στη θερμιδική αξία των προϊόντων, οι υγιεινές επιλογές ήταν πιο φθηνές.

Για παράδειγμα, το IEA απέδειξε πως με 1 λίρα που ξοδεύεται για την αγορά ενός τσιζμπέργκερ, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αγοράσουν 1 κιλό γλυκοπατάτες, 2 κιλά καρότα, 2 ½ κιλά ζυμαρικά, 10 μήλα ή 7 μπανάνες, ενώ σημείωσαν πως για τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών το κόστος ανέρχεται σε 30 πένες. Όπως αναφέρει επίσης η έρευνα, τα πιο φθηνά έτοιμα γεύματα, πίτσες, μπέργκερ και δημητριακά με ζάχαρη κοστίζουν πάνω από 2 λίρες το κιλό.

Σύμφωνα με τη λανθασμένη προσέγγιση υπολογισμού του κόστους των προϊόντων με αναγωγή της τιμής πώλησης στη χαμηλή θερμιδική αξία, τα πιο υγιεινά προϊόντα προέκυπτε πως ήταν ακριβότερα. Παράλληλα, οι ερευνητές επεσήμαναν το γεγονός ότι κατά την περίοδο αύξησης του εισοδήματος των πολιτών και μείωσης των τιμών των προϊόντων, σημειώθηκε αύξηση της παχυσαρκίας, με κατανάλωση παχυντικών προϊόντων.