Οι έντονες πιέσεις που δέχονται στα κόστη λειτουργίας οι εκατοντάδες επιχειρήσεις παραδοσιακών τυροκομείων στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να οδηγούν αρκετές από αυτές σε «λουκέτο».
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επιχείρηση Τυροκομείο Σουφλίου, η οποία εδώ και τριάντα χρόνια προμήθευε την αγορά με ποικιλίες παραδοσιακών τυριών, όπως κατσικίσιο, αιγοπρόβειο, πιπεροτύρι αλλά και παραδοσιακό γιαούρτι.

Το συγκεκριμένο, παραδοσιακό τυροκομείο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κόστη αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του παρά το γεγονός ότι το παραδοσιακό τυρί Σουφλίου αποτελεί ένα σημαντικό brand name.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής, η οποία ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 6.500 δοχεία, ετησίως, ο τριπλασιασμός των μηνιαίων εξόδων, μετά την ενεργειακή κρίση, σε 17 ως 18.000 ευρώ, κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της.

Εκτινάχθηκε η τιμή του γάλακτος
Εκτός από το ενεργειακό κόστος υπερτριπλασιασμός παρατηρείται και στην τιμή της πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος. Συγκεκριμένα, το γάλα από 0,40 ευρώ ανά λίτρο που κόστιζε πριν από τρία χρόνια σήμερα έχει φθάσει στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, συνέπεια της αύξησης αυτής είναι το τυρί να οδηγηθεί στην τιμή των 9,5 ευρώ το κιλό. Κάτω από την τιμή αυτή δεν υπάρχει σήμερα τυρί φέτα ή οποιοδήποτε παραδοσιακό είδος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά με την νέα παραγωγή η τιμή εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12 ως 13 ευρώ το κιλό.

Όπως είναι ευνόητο, προβλήματα εντοπίζονται και σε τυροκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στην περιοχή του Μετσόβου με πολλά είδη παραδοσιακών τυριών, όπου και εκεί το γάλα έχει φθάσει να πωλείται πάνω από 1,30 ευρώ το κιλό. Ακόμη, προβλήματα αντιμετωπίζονται και στον τομέα των logistics, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ανεβάσει σημαντικά τα κόστη.

Δυσκολίες και για το Τυροκομείο Κάσος
Αλλά και στην ακριτική Κάσο των Δωδεκανήσων, το παραδοσιακό Τυροκομείο Κάσος, με το πιο διάσημο προϊόν του το Μεριαρένο, ένα σκληρό τυρί που διαφέρει από τη γραβιέρα και το οποίο έχει αποσπάσει διακρίσεις, αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς εκτός από τα κόστη έχει να αντιμετωπίσει και την αδυναμία της Πολιτείας να βρεί λύση σε θέματα, όπως ο κτηνιατρικός έλεγχος των ζώων, ο οποίος δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις αναγκαίες θέσεις, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μένει πίσω.

Βεβαίως, πολλά από τα μικρά παραδοσιακά τυροκομεία καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, όμως το Τυροκομείο Σουφλίου έχει ήδη βάλει «λουκέτο» περιμένοντας μια ανάκαμψη προκειμένου να επαναλειτουργήσει ή να ενταχθεί σε έναν μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter