Ζητήματα αναφορικά με την αυτάρκεια του κρέατος στην Ελλάδα, στην αντιμετώπιση των ζωονόσων από τις αρμόδιες Αρχές και τη διαχείριση νεκρών ζώων από επιζωοτίες και φυσικές καταστροφές αναμένεται να απασχολήσουν το Συνέδριο Κρέατος 2025, από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου, με διοργανωτή το Meat News, στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia. Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσει η δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας ορνίθιου κρέατος, μέσα από ορθές πρακτικές στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα εκτατικά εκτρεφόμενα βοοειδή και η αντίστοιχη επίδραση των καινοτόμων αλεύρων εντόμων σε σιτηρέσια χοίρων.
Θα συζητηθεί η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας σε τοπικές φυλές προβάτων της Κρήτης και η δυνατότητα παράτασης χρόνου ζωής του χοιρινού γύρου, μέσω φυτικών εκχυλισμάτων. Θα εξεταστεί η μικροβιολογική ποιότητα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κρέατος, η ανίχνευση βακτηρίων και μικροβίων και ποιότητάς τους με την εφαρμογή αισθητήρων.
Θα αξιολογηθούν τα θετικά περιστατικά ασφάλειας κρέατος, οι μέθοδοι multiplex PCR για την ανίχνευση νοθείας και οι ειδικές απαιτήσεις για φορτώσεις προς τις μουσουλμανικές χώρες.
Θα αναλυθούν διεξοδικά οι αγοραστικές ιδιαιτερότητες στα ποιοτικά κριτήρια κρέατος βοοειδούς μεταξύ Ευρωπαίων, Αμερικανών και Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και το προφίλ δειγμάτων φυτικών υποκατάστατων κρέατος σε σύγκριση με 100% ζωικά προϊόντα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter