Το δίλημμα μικρότερη τιμή ή βιώσιμη συσκευασία για τον κλάδο της συσκευασίας τροφίμων φαίνεται ότι έχει ήδη απαντηθεί. Το FOODReporter βρέθηκε στην έκθεση Syskevasia22, που διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, και διαπίστωσε ότι η συσκευασία έχει ενταχθεί στις οικονομίες κλίμακος των εταιρειών τροφίμων και ποτών. Φαίνεται πως οι εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν κόστη από όλα τα υπόλοιπα στάδια μέχρι την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι, για να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα παραγωγής. Στέλεχος εταιρείας που ασχολείται με τις ετικέτες τροφίμων τόνισε χαρακτηριστικά στο FOODReporter: «Ορισμένοι βιομήχανοι, αν μπορούσαν, θα τύπωναν ασπρόμαυρες ετικέτες για να τους κοστίζει λιγότερο».

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις πρώτες ύλες φέρνει ρευστότητα στις αναθέσεις συσκευασιών
Στον ίδιο κλάδο, η Νικολέτα Πανδή, κοστολόγος της Nonstop Printing Limited επιβεβαίωσε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι πελάτες που αναζητούν προσφορές χαμηλότερες σε τιμή, μα παράλληλα, περιέγραψε και το ρευστό οικονομικό πεδίο: «Παλαιότερα οι πελάτες είχαν χρόνο να επεξεργαστούν τις προσφορές. Πρόσφατα λάβαμε, ως εταιρεία, ανάθεση για χάρτινη συσκευασία, όπου είχαν περάσει δέκα ημέρες από την προσφορά. Η ποιότητα του χαρτιού που ζητούσε ο πελάτης δεν ήταν διαθέσιμη, επειδή είχε εξαντληθεί. Σε άλλη περίπτωση, όταν είχαν περάσει 15 ημέρες από την ημέρα που στείλαμε την προσφορά, οι τιμές πρώτων υλών είχαν αυξηθεί κατά 80% περίπου. Πρώτη φορά βιώνω τέτοια ρευστότητα στην αγορά», παραδέχτηκε.

Ένας άλλος λόγος ρευστότητας είναι η διαρκής αλλαγή των καταληκτικών ημερομηνιών εφαρμογής πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και η έλλειψη ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συσκευασίες τροφίμων. «Αντιμετωπίσαμε τρεις διαφορετικές εγκυκλίους αναφορικά με τις ετικέτες PET στα μπουκάλια. Η τελευταία εγκύκλιος ήρθε την ίδια ημέρα όπου ξεκινούσε η εφαρμογή της προηγούμενης», παραπονέθηκε η Ντόρα Βακιρτζή, υπεύθυνη εταιρικής ανάπτυξης της ibs βιομηχανίας πλαστικών.

Η κατάλληλη συσκευασία στη σωστή τιμή και ανάλογα με το βαλάντιο της κάθε εταιρείας
«Η εταιρεία μας είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, αν και το πλαστικό έχει πλέον δαιμονοποιηθεί αρκετά. Πλέον, υπάρχουν τα υλικά και οι τεχνολογίες για να κατασκευάζονται συσκευασίες 100% ανακυκλώσιμες, υπάρχουν τα βιοπολυμερή, υπάρχουν πολλές λύσεις. Άλλωστε, η ζήτηση για post-recycled material έχει μεγαλώσει αρκετά και στην εταιρεία μας έχουμε επενδύσει στο να το επεξεργαζόμαστε και να το επαναχρησιμοποιούμε», συμπλήρωσε η κυρία Βακιρτζή. Οι μεγάλοι σε οικονομικά μεγέθη πελάτες που έχει η ibs βιομηχανία πλαστικών έχουν το περιθώριο να ζητήσουν συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον κι ας έχουν εκείνες μεγαλύτερο κόστος. «Σιγά σιγά ακολουθούν και οι πιο μικροί με το ρυθμό τους, όσο μπορούν, με μικρότερες παραγγελίες», πρόσθεσε. Η κατάτμηση και η «σαλαμοποίηση» των παραγγελιών ως προς τον όγκο τους είναι άλλο ένα πρόβλημα που απασχολεί τη συσκευασία. Άλλο στέλεχος του τομέα της εμφιάλωσης που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο FOODReporter ότι οι πελάτες της εταιρείας του κάνουν περισσότερες παραγγελίες μικρότερες σε όγκο.

Η εξήγηση που έδωσε είναι οι πιο ευέλικτες παραγγελίες, που την ίδια στιγμή πηγαίνουν πίσω χρονικά τις υποχρεώσεις συσκευαστικού κόστους.
Ο υπεύθυνος παραγωγής της CretaCan, Στέλιος Καλαμάς, παραδέχτηκε ότι η τιμή της συσκευασίας είναι εκείνη που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πελάτες. Η CretaCan κατασκευάζει μικρές και μεγάλες συσκευασίες με μεταλλοτυπία από λευκοσίδηρο για λάδι, χαλβά, κρέμες και σνακ.

Ένας άλλος παράγοντας που παραμένει σταθερός με τα χρόνια ως προς τη συσκευασία του κλάδου τροφίμων και ποτών είναι η σταθερότητα, με την έννοια της ασφάλειας και της αναγνωρισιμότητας της επεξεργασίας.

Ο Γιώργος Γιωνάς, ιδρυτής της Yonas Design, μέλος του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που αναλαμβάνει από το design της ετικέτας μέχρι τη συσκευασία του τροφίμου, διηγήθηκε στο FOODReporter μια ιστορία: «Πολύ γνωστός παίκτης της αγοράς, πελάτης της εταιρείας, ήταν γνωστός για τη γυάλινη συσκευασία του προϊόντος του, όμως παραπονιόταν για το κόστος. Του βρήκα ολοκληρωμένη λύση για rebranding του προϊόντος σε συσκευασία από χαρτόνι από δικό μου μηχάνημα σχεδόν στη μισή τιμή, όμως φοβήθηκε την αλλαγή και δεν την επέλεξε».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter