και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός ΠΕ Καταναλωτών Κρήτης (ΣΥΝΚΑ) σε σχέση με το 2016, εξασφαλίζοντας και αύξηση μεριδίου στην τοπική αγορά που δραστηριοποιείται, η οποία φαίνεται ότι «ανθεί» κυρίως λόγω της ανόδου της ως τουριστικού προορισμού. Πρόσφατα ο ΣΥΝΚΑ εγκαινίασε ένα ακόμα κατάστημά του, στην Τήνο.

Eιδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ΣΥΝΚΑ κατά την περυσινή χρήση αυξήθηκε στα 172,4 εκατ. ευρώ έναντι 141,4 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Οι έντονοι ρυθμοί της ανάπτυξής του αποδίδονται πέραν της τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης και του Αιγαίου στην ένταση των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών του δικτύου του, στη στήριξη που απολαμβάνει από τον ΕΛΟΜΑΣ σε ό,τι αφορά τις κεντρικές συμφωνίες με τις προμηθεύτριες εταιρείες και στο επιτυχημένο λανσάρισμα της κάρτας πιστότητας Bonus Card.

Τα αυξημένα έσοδα ενίσχυσαν αισθητά, όπως ήταν αναμενόμενο, το μικτό αποτέλεσμα του συνεταιρισμού, του οποίου η αξία διαμορφώθηκε στα 42,2 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2015. Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων διατηρήθηκαν πέρυσι σχεδόν σταθερά –στα 3,4 εκατ. ευρώ το 2016 από 3,6 εκατ. ευρώ το 2015–, το αποτέλεσμα προ φόρων κατέγραψε οριακή αύξηση, ανερχόμενο στα 2 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και τα κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν αύξηση, διαμορφούμενα στα 1,3 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ που κατά τη χρήση του 2015. Σημειώνεται ότι μέρος των κερδών του ο συνεταιρισμός τα διαθέτει εν είδη μερίσματος στα μέλη του, που σήμερα ξεπερνούν τα 5.600.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Η σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών του ΣΥΝΚΑ το 2016 είχε συνέπεια την αύξηση του συνόλου των υποχρεώσεών του, η αξία των οποίων ανήλθε στα 71,6 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 64,6 εκατ. ευρώ ένα δωδεκάμηνο πριν. Από το ποσό αυτό τα 64,3 εκατ. ευρώ ήταν πέρυσι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι 60,4 εκατ. ευρώ το 2015 και τα 7,4 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο, αντιστοιχώντας σχεδόν στο σύνολό τους σε δάνεια.

Από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, μεταξύ άλλων, τα 43,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν πέρυσι εμπορικές υποχρεώσεις, αυξημένες έναντι των 36,1 εκατ. ευρώ το 2015, και τα 10,3 εκατ. ευρώ τραπεζικά δάνεια έναντι 15,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ
Στο μεταξύ, ο ΣΥΝΚΑ συνεχίζει την επεκτατική του πολιτική, εγκαινιάζοντας το τελευταίο του κατάστημα στην Τήνο. Πρόκειται για το 52ο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο καταναλωτικό κοινό στις 19 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός το 2014 ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία, εξαγοράζοντας την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βιδάλης ΑΕ, μια κίνηση με την οποία σηματοδοτήθηκε η επέκταση του δικτύου του και εκτός συνόρων Κρήτης, με καταστήματα στο Αιγαίο και ειδικότερα στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Μήλο και τη Σαντορίνη. Συνολικά, έτσι, είχαν περάσει στα χέρια του 14 εμπορικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΠΕ Καταναλωτών Κρήτης απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος, λόγω της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων του.