Την ένταξή της στον αναπτυξιακό νόμο σχεδιάζει η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, με σκοπό τη χρηματοδότηση επένδυσής της για την οργάνωση ενός νέου κέντρου αποθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 5 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή των χώρων αποθήκευσης.

H εταιρεία ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης του κατάλληλου ακινήτου για τη στέγαση εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 20.000τμ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναζητά οικόπεδο έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η διοίκησή της προτίθεται αρχικά να κατασκευάσει στεγασμένο χώρο κάλυψης περίπου 10.000τμ, προκειμένου να αντιμετωπίσει σύγχρονες αλλά και μελλοντικές ανάγκες κεντρικοποιημένης τροφοδοσίας του δικτύου της. Προοπτικά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις των αποθηκών στο ίδιο οικόπεδο, έχοντας τη δυνατότητα διπλασιασμού των στεγασμένων χώρων.

Σύμφωνα με πηγές του «σελφ σέρβις», η διοίκηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες σχεδιάζει να εντάξει το επενδυτικό της σχέδιο στο άρθρο του αναπτυξιακού νόμου, το οποίο προβλέπει ως κίνητρο χρηματοδότησης την εξασφάλιση φορολογικής έκπτωσης 35% για το προς επένδυση ποσό κι όχι στη διάταξη περί χρηματοδότησης του 25% της αξίας του.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει την απαιτούμενη ρευστότητα να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια την επένδυση και εν συνεχεία να επιτύχει υψηλότερη ενίσχυση, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που θα της χορηγηθεί βάσει των αποτελεσμάτων της.

Η επιχείρηση στα τέλη του 2020 είχε ρευστότητα περίπου 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη των στελεχών της είναι ότι η ολοκλήρωση της χρήσης του 2021 θα την βρει με ρευστότητα της τάξης των 13 εκατ. ευρώ.
Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες αναμένει την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να αιτηθεί την επενδυτική της ενίσχυση, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα δυνατά χρηματοδοτικά οφέλη.

Επέκταση μέσω εξαγορών
Στο μεταξύ, η ρευστότητα της εταιρείας της παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών. Όπως δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος του «σελφ σέρβις», η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες διαπραγματεύεται σχετικές συμφωνίες με τρεις τοπικές εταιρείες λιανικής, οι οποίες ελέγχουν αθροιστικά ένα δίκτυο 75 καταστημάτων που αποφέρει ετήσιο τζίρο περίπου 65-70 εκατ. ευρώ. Νεότερες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στις δύο περιπτώσεις από τις τρεις οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, θεωρείται πιθανή η άμεση υπογραφής συμφωνίας εξαγοράς της μιας εκ των δύο, είτε μέσα στις γιορτές είτε λίγο μετά.

Η φετινή χρονιά θα κλείσει για τη Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες με το τζίρο της διαμορφωμένο στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ έναντι 87 εκατ. ευρώ του 2020. Η ανάπτυξή της προέρχεται κατά το ήμισυ από την εξαγορά πέρυσι της εταιρείας Συμεωνίδης, ενώ κατά το υπόλοιπο από την αύξηση των εσόδων της ίδιας της εταιρείας, από τις πωλήσεις της τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, από την οποία προέρχεται το 60% των εσόδων της.

Υπενθυμίζεται ότι υπό το σχήμα της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ Ελληνικά Market, Πρόοδος και Ήλιος, καθώς κι η αλυσίδα καταστημάτων καφεπαντοπωλείων Γρήγορα, η οποία πέραν των αγαθών ευρείας κατανάλωσης διακινεί καπνικά προϊόντα και φρεσκοφτιαγμένο καφέ.