Οι συνεταιρισμοί παντοπωλών στη Βόρεια Ελλάδα κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί στη δίνη της κρίσης και των πτωχεύσεων, αυτός είναι ο κανόνας. Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ αποτελεί απλώς μια από τις δύο εξαιρέσεις. Με αύξηση τζίρου 5% φέτος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η εταιρεία δίνει τη δική της μάχη ανάπτυξης, κυρίως μέσω της γρήγορης επέκτασης του δικτύου της, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους επένδυσης στα νέα καταστήματα.

Ως τη δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για το λιανεμπόριο στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας και της επιβολής των capital controls, περιέγραψε το 2015 ο επικεφαλής της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, κ. Γιάννης Πηλίδης. Η εν λόγω εταιρεία αναπτύσσει και τροφοδοτεί ιδιόκτητα σημεία πώλησης και καταστήματα franchise δύο αλυσίδων, με τις επωνυμίες Ελληνικά Market και Πρόοδος. «Δεν θυμάμαι δυσκολότερη χρονιά. Νομίζω ότι φέτος πιάσαμε πάτο από άποψη καταναλωτικής δαπάνης. Εκεί που η αγορά φαινόταν το τελευταίο τετράμηνο του 2014 πως άρχιζε δειλά-δειλά να ανακάμπτει και να σταθεροποιείται, το 2015 μας προσγείωσε ανώμαλα», σχολίασε ο κ. Πηλίδης, προσθέτοντας πως «ειδικά οι συνεταιρισμοί στη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν.

Έβαλαν λουκέτο! Απομείναμε μόνο εμείς και ακόμη μια παρόμοια επιχείρηση… Προκειμένου να αναπτυσσόμαστε, φροντίζουμε να εξασφαλίζουμε κατά το δυνατόν τη συνέπεια στις πληρωμές μας από τη διάθεση των παραγγελιών προϊόντων σε όσα καταστήματα εντάχθηκαν στις αλυσίδες μας. Επίσης, τα νέα ιδιόκτητα καταστήματα που δημιουργούμε είναι μικρού αρχικού επενδυτικού κόστους, ώστε να αποφεύγουμε τις επαναλαμβανόμενες ζημιές», σημειώνει ο κ. Πηλίδης. Αναφορικά με τις προβλέψεις του, μας είπε: «Σε βάθος χρόνου οι μεσαίες αλυσίδες θα εκλείψουν. Νομοτελειακά θ’ απομείνουν μόνο οι μεγάλοι, εξαγοράζοντας τους μεσαίους ή αναγκάζοντάς τους να κλείσουν. Ζωντανή θα παραμείνει, όμως, η αγορά του πολύ μικρού καταστήματος μέσα στα αστικά κέντρα».

25 νέα καταστήματα το 2016

Η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ το 2015 εμφάνισε αύξηση τζίρου περίπου 5%. Για το «δίδυμο» δίκτυό της η χρονιά κλείνει με 115 Ελληνικά Market και 88 καταστήματα Πρόοδος, τα οποία εδρεύουν διασπαρμένα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης. Το 2016 ο τζίρος της εταιρείας, όπως προσδοκά η διοίκησή της, θα αυξηθεί κυμαινόμενος στα 60 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ το 2015 και 52 εκατ. ευρώ το 2014. Το 2015 αναμένεται οριακό αποτέλεσμα της κερδοφορίας της προ φόρων, καθώς η εταιρεία υλοποίησε αρκετές επενδύσεις (οκτώ νέα ιδιόκτητα καταστήματα Ελληνικά Market, επενδυτικού κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ –τα δύο από αυτά εγκαινιάστηκαν πρόσφατα στον Βόλο). Το 2014 τα προ φόρων κέρδη της έφτασαν τα 550.000 ευρώ.

Στο δίκτυο των δύο επωνυμιών σούπερ μάρκετ προγραμματίζεται να προστεθούν το 2016 πέντε νέα ιδιόκτητα καταστήματα, έτσι ώστε, μαζί με τα νέα καταστήματα franchise, να δημιουργηθούν συνολικά 15 νέα σημεία πώλησης επωνυμίας Πρόοδος και 10 επωνυμίας Ελληνικά Market. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστεί γεωγραφικά η επέκταση των δύο δικτύων σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Κρήτη. Στους στόχους της εταιρείας είναι και η λειτουργία ενός καταστήματος cash & carry στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σημειώνουμε, τέλος, ότι η συλλογή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, η οποία αριθμεί περί τους 245 κωδικούς, θα εμπλουτιστεί περαιτέρω.