Μέσα στον Οκτώβριο η βορειοελλαδική εταιρεία Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, που αναπτύσσει και τροφοδοτεί ιδιόκτητα σημεία πώλησης και καταστήματα franchise των επωνυμιών Ελληνικά Μarket και Πρόοδος, θα ολοκληρώσει την εξαγορά και εν συνεχεία τη συγχώνευση δια απορροφήσεως της εταιρείας Ήλιος, που διαθέτει δίκτυο 95 καταστημάτων, franchise και συνεργαζόμενων στον τομέα της τροφοδοσίας. Η εταιρεία πυκνώνει το δίκτυο των καταστημάτων της και διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

Όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής της και κάτοχος του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου, κ. Γιάννης Πηλίδης, «η εξαγορά θα περατωθεί, αφού στο μέσον του Οκτωβρίου δώσουν την έγκρισή τους οι γενικές συνελεύσεις των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών. Ήδη οι διοικήσεις τους έχουν συναινέσει για να ολοκληρωθεί η σχετική επεκτατική επιχειρηματική μας κίνηση.

Έτσι, η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες θα ελέγχει τις μοναδικές αλυσίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το franchise στη Θεσσαλονίκη και επεκτείνονται κατ’ αυτό τον τρόπο. Οι Ελληνικά Μarket, Πρόοδος και Ήλιος θα εξακολουθήσουν να συνυπάρχουν αυτόνομα. Αθροιστικά το δίκτυο franchising που ελέγχουμε με τα τρία brand names υπερβαίνει τα 280 καταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή συνεργαζόμαστε με 300 ακόμα σούπερ μάρκετ, έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία τους. Συνολικά 580 καταστήματα που βρίσκονται από τον Βόλο και επάνω, όπως και κάποια στην Κρήτη, ελέγχονται από την Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες»..

Η Ήλιος έχει 95 καταστήματα εκ των οποίων τα 60 λειτουργούν υπό το ομώνυμο σήμα και τα υπόλοιπα 35 είναι συνεργαζόμενα. Αντίστοιχα η Ελληνικά Market διαθέτει 125 σημεία, εκ των οποίων τα 20 είναι εταιρικά, ενώ η Πρόοδος έχει δυναμικό 96 καταστημάτων. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυτόνομα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. «Θα διατηρήσουμε τρία φυλλάδια προσφορών, ένα για κάθε διαφορετική αλυσίδα. Τα φυλλάδια αυτά κυκλοφορούν δύο φορές το μήνα.

Πρόκειται για ένα από τα πλεονεκτήματα της ένταξης, μέσω του συστήματος franchise, στις αλυσίδες που ελέγχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Πηλίδης, προσθέτοντας: «Όσο αυξάνεται το δίκτυό μας, τόσο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και καλύτερες τιμές απολαμβάνουν τα μέλη μας, franchee και απλώς συνεργαζόμενοι».

Μόλις περατωθεί η εξαγορά της Ήλιος, η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το ιδιόκτητο αποθηκευτικό συγκρότημα της Ήλιος στον Δρυμό Θεσσαλονίκης θα γίνει η νέα κεντρική αποθήκη της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες και η υπάρχουσα αποθήκη της 2.000τμ στην Ιωνία Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε κατάστημα cash & carry.

Τζίρος χονδρικής 80 εκατ. ευρώ
Ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία σημειώνουμε ότι είναι μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, η διοίκησή της εκτιμά ότι η κερδοφόρος πορεία της το 2015 θα διατηρηθεί φέτος, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος τζίρος της (χονδρική) προσεγγίζει πλέον τα 80 εκατ. ευρώ. «Στον τομέα των εταιρικών καταστημάτων εμφανίζουμε μέχρι στιγμής αύξηση 21% του τζίρου λιανικής στο οκτάμηνο φέτος, ενώ στο franchise η άνοδος είναι της τάξης του 18%.

Επωφελούμαστε από τις ανακατατάξεις στην αγορά, λόγω της κρίσης στο δίκτυο της Μαρινόπουλος, και από την αυτόνομη ανάπτυξή μας», τονίζει ο κ. Πηλίδης, προσθέτοντας: «Αλυσίδες καταστημάτων, όπως οι δικές μας, προσφέρουν αξιόπιστη πρόταση διάσωσης και επιβίωσης των μικρών σούπερ μάρκετ, τα οποία στη διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένα να κλείσουν.

Από την πλευρά είμαστε «καταδικασμένοι» να διευρύνουμε συνεχώς το δίκτυο και τις δραστηριότητές μας, ώστε να επιτυγχάνουμε όλο και πιο ανταγωνιστικές τιμές και προσφορές για τα μέλη μας και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές». Κατά την άποψη του συνομιλητή μας «σε βάθος χρόνου οι μεσαίες αλυσίδες μοιραία είτε θα εξαγοραστούν από τους ισχυρούς του κλάδου είτε θα συντριβούν στον ανταγωνισμό μαζί τους.

Προϋποθέσεις υπάρχουν να μείνει ζωντανή μόνο η πολύ μικρή αγορά λιανικής και τα μικρά συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ των αστικών κέντρων».