Εκτός στόχων, όπως εξάλλου το σύνολο της οργανωμένης λιανικής στον κλάδο, βρίσκεται η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία, ωστόσο, ενισχύει το μερίδιό της στην αγορά, καθότι εμφανίζει μηδενικό μεν ρυθμό ανάπτυξης, αλλά σε έναν κλάδο του οποίου οι πωλήσεις εξελίσσονται έντονα πτωτικά. Τα στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι ο φετινός της στόχος για ανάπτυξη 10% αποδείχθηκε όχι απλά αισιόδοξος, αλλά άπιαστος.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ο τζίρος των τριών δικτύων franchise της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά το γεγονός ότι ήδη το δίκτυό της μετρά και νέα σημεία πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίκτυο επωνυμίας Ελληνικά Μάρκετ αύξησε φέτος τα καταστήματά του στα 145 από 140 το 2016, ομοίως το δίκτυο Πρόοδος Μάρκετ τα αύξησε στα 114 από 105, ενώ το δίκτυο Ήλιος τα αύξησε αντίστοιχα στα 74 από 60.

Συνολικά, δηλαδή, τα τρία δίκτυα της Ελληνικά Μάρκετ επέκτειναν τον αριθμό των καταστημάτων τους από τα 305 πέρυσι στα 333. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, έως το τέλος του έτους στο δυναμικό των τριών δικτύων θα προστεθούν ακόμη 30 νέα σούπερ ή μίνι μάρκετ, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε πάνω από 360.

Σημειώνεται ότι το 2016 έκλεισε για τα τρία δίκτυα με συνολικές πωλήσεις της τάξης των 69 εκατ. ευρώ. Φέτος οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση εσόδων στα 75 εκατ. ευρώ, αλλά μετά τα απογοητευτικά για την τρέχουσα χρήση δείγματα αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων, η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες κατέβασε τον πήχη των επιδιώξεών της στο επίπεδο των 70-72 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι παρά τη μηδενική ανάπτυξη που εμφάνισε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, το καλοκαίρι η αναμενόμενη αύξηση της ροής διεθνούς τουρισμού θα τονώσει τα έσοδα του δικτύου της.

Διευκρινίζεται ότι ο στόχος των 70 εκατ. ευρώ κατανέμεται σε πωλήσεις χονδρικής 55 εκατ. ευρώ προς τα καταστήματα franchise και των τριών δικτύων και σε 15 εκατ. ευρώ τζίρο λιανικής, προερχόμενο από τα εταιρικά σούπερ μάρκετ επωνυμίας Ελληνικά Μάρκετ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Κατά τη διοίκηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ότι έχει δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει στον τομέα της δικαιόχρησης τα τρία διαφορετικά δίκτυα λιανικής, επιβάλλοντας την αναγκαία πειθαρχία στους συνεργαζόμενους επιχειρηματίες. Επίσης, όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι η Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά σήματα για την ανάπτυξη του δικτύου της, επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διείσδυση της εταιρείας στις γειτονιές του αστικού χώρου, εξασφαλίζοντας σε κάθε δίκτυο το δικό του φυλλάδιο, διακριτές σειρές private label προϊόντων και ξεχωριστή κάρτα πιστότητας.

Η εταιρεία προωθεί απευθείας εκπτώσεις από τους προμηθευτές προς τους franchisees, αλλά και συμφωνίες με τράπεζες για χαμηλές προμήθειες στις πιστωτικές κάρτες.

Πάντως, η διοίκηση της Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες επισημαίνει ότι μετά και την εξαγορά της Ήλιος δεν υπάρχει άλλο δίκτυο που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο εν λόγω σχήμα. Εξάλλου, είναι πλέον αδύνατο η εταιρεία να υποστήριξει στον τομέα του franchise και τέταρτο δίκτυο λιανικής. Υπό αυτή την έννοια, βλέπει την επέκταση του δυναμικού της μόνο μέσω της δημιουργίας νέων σημείων πώλησης από συνεργάτες της ή την ενσωμάτωση στον κορμό της πιθανών καινούργιων ανεξάρτητων σημείων πώλησης.