Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος, ΣΕΚ
Στην αναστροφή μείωσης ζωικού κεφαλαίου των Βαλκανίων -και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κατ’ επέκταση- συνεργάζονται Βουλγαρία και Ελλάδα.
Οι δύο χώρες αναπτύσσουν σχετικές στρατηγικές και αναζητούν τεχνογνωσία και συνεργασίες σε επιτυχημένα παραδείγματα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Ο τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος κλήθηκε ως επίτιμος ομιλητής, καλεσμένος στο συνέδριο βιολογικής γεωργίας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, ο κ. Μόσχος θα μιλήσει για την μεθοδολογία και τις σύμφωνες με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική πρακτικές που εφαρμόζει στην φάρμα του στην Ελλάδα. Ο ΣΕΚ αναφέρει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών, με υιοθέτηση των πρακτικών και από βουλγαρικές φάρμες, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο, ως συνεργασία των δύο χωρών, προς την ανάπτυξη του πρωτογενούς κτηνοτροφικού τομέα. Η Βουλγαρία αποτελεί μία από τις δύο χώρες της ΕΕ που κατάφεραν αύξηση ζωικού κεφαλαίου στη χοιροτροφία.
Η αύξηση ξεπέρασε το 21%, με 125.000 χοιρομητέρες περισσότερες, στο σύνολο των 727.000 χοιρομητέρες. Στον αντίποδα, η Ελλάδα μείωσε το ζωικό της κεφάλαιο από τις 742.000 στις 736.000 χοιρομητέρες. Η Βουλγαρία επέτυχε τη χαμηλότερη μείωση ζωικού κεφαλαίου σε βοοειδή στην ΕΕ, χάνοντας μόνο 5.000 ζώα από το σύνολο των κοπαδιών της το 2023, ενώ η Ελλάδα, με τη συμπληρωματική αρνητική συνθήκη των φαινομένων της κακοκαιρίας Daniel, έχασε συνολικά 7.100 ζώα. Πλέον το ζωικό κεφάλαιο βοοειδών μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας είναι σχεδόν ταυτόσημο, μεταξύ 574.000 και 575.000 βοοειδών. Στα πρόβατα, η μείωση ζωικού κεφαλαίου στη Βουλγαρία κυμαίνεται στα 10.000 ζώα για τη διετία 2022 – 2023, ενώ στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 127.000 ζώα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter