Συνεργασία στρατηγικής σημασίας με μία από τις πιο πρωτοποριακές βιομηχανίες γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων της Ευρώπης, την ελβετική Emmi, ξεκίνησε να υλοποιεί η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ.

Η Emmi, καινοτόμος εταιρεία στα γαλακτοκομικά λειτουργικά τρόφιμα, πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 1,4 δισ. ευρώ -απασχολεί στην Ελβετία και διεθνώς 3.300 εργαζόμενους. Η συνεργασία της με την ΜΕΒΓΑΛ είναι αμφίδρομη. Σε πρώτη φάση αφορά στη διανομή δύο προϊόντων σε Ελλάδα και Ελβετία. Ειδικότερα η ΜΕΒΓΑΛ, μέσω του δικτύου της Emmi, ξεκινά να διανέμει φέτα στην Ελβετία, ενώ αναλαμβάνει να διακινεί το προϊόν Cafe Latte στην εγχώρια αγορά.

Η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα, που θα θελήσουν να προωθήσουν η ΜΕΒΓΑΛ στην Ελβετία ή η Emmi στην Ελλάδα. Η ελβετική βιομηχανία έχει στη συλλογή της είδη που συνδυάζουν γάλα και φρούτα, αλλά και βραβευμένα τυροκομικά, η κατανάλωση ορισμένων εκ των οποίων θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης. Σημειώνεται ότι η Emmi επεκτάθηκε και με εξαγορές κατά το 2006, αποκτώντας ποσοστά σε γαλακτοβιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ισπανίας.

Εξάλλου, η ΜΕΒΓΑΛ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο συνεργασία και με την Arla, για λογαριασμό της οποίας παράγει φέτα με το brand name New Apetina Feta. Και εντός Ελλάδος, ωστόσο, η βορειοελλαδική εταιρεία δεν αποκλείεται να εγκαινιάσει σύντομα συνεργασίες με μικρές γαλακτοβιομηχανίες διαφόρων περιοχών της χώρας (ενδιαφέρον έχει η Κρήτη), με σκοπό την παραγωγή για λογαριασμό της ΠΟΠ προϊόντων.

΄Οσον αφορά στις εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο, γρίφος παραμένει εάν θα παραστούν εκπρόσωποι της Vivartia στην επικείμενη (την 1η Ιουνίου) τακτική γενική συνέλευση της ΜΕΒΓΑΛ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τη Vivartia να μην στέλνει εκπροσώπους της στη συνέλευση, καθώς πρόσφατα η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ αρνήθηκε τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχουν τα τέκνα της κυρίας Μ. Χατζάκου. Σημειώνεται πως στη συνέλευση αναμένεται να αποφασιστεί η έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 8 εκατ. ευρώ για αναχρηματοδότηση δανεισμού.