Την πόρτα της ΕΛΣΤΑΤ πέρασαν τα στελέχη της Ένωσης Σούπερ-μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), προκειμένου να συζητήσουν με τη διοίκησή της το πλέον κρίσιμο ζήτημα της περιόδου, αυτό των ανατιμήσεων στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης υπό το πρίσμα της ορθότητας ή μη των σχετικών τιμοληψιών που διενεργεί αρμοδίως η στατιστική αρχή. Το θέμα είναι γνωστό, όπως και οι ενστάσεις της αγοράς στα συμπεράσματα της ΕΛΣΤΑΤ κάθε μήνα σχετικά με το ύψος του πληθωρισμού στα προϊόντα που διαθέτουν οι εταιρείες του κλάδου.

Tα στελέχη των σούπερ μάρκετ έθεσαν στην πρώτη διερευνητικού τύπου συνάντηση με τη διοίκηση της αρμόδιας αρχής μια σειρά από στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αποκλίσεις των επίσημων τιμοληψιών του κράτους από τα στοιχεία των εταιρειών έρευνας και ανάλυσης, που βασίζονται στη συλλογή των πραγματικών στοιχείων πωλήσεων των επιχειρήσεων λιανικής, είναι σε κάποιες περιπτώσεις θεαματικά μεγάλες. Ανάλογες είναι οι αποκλίσεις των πορισμάτων της ΕΛΣΤΑΤ από τα σχετικά πορίσματα του ΙΕΛΚΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της αγοράς και δεσμεύθηκαν ότι θα μελετήσουν τα σχετικά στοιχεία, με την προοπτική να ακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση των δύο μερών.

Η πλευρά των αλυσίδων φέρεται να πρότεινε στην αρμόδια αρχή τη συλλογή των τιμολογιακών στοιχείων από την πλατφόρμα του e-katanalotis.gr, εφόσον σε αυτή βασίζονται αφενός το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εξαγωγή των δικών του συμπερασμάτων και αφετέρου το ευρύ κοινό, στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσής του για την εξέλιξη των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης. Εξάλλου, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να προβεί άμεσα στην πλήρη αναβάθμιση του e-katanalotis.gr, έχοντας παράλληλο στόχο τη διαφήμιση της πλατφόρμας, προκειμένου να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των καταναλωτών που τη συμβουλεύονται πριν ψωνίσουν και, ταυτόχρονα, να ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εν λόγω εργαλείου, μελετάται το πώς θα καταστεί περισσότερο λειτουργικό, ενώ σχεδιάζεται η προσθήκη σε αυτό περισσότερων κωδικών προϊόντων προς σύγκριση των τιμών τους.

Αιτούμενο η σύγκλιση με όρους αντικειμενικότητας
Σε ό,τι αφορά τις δυνητικές προσαρμογές των μεθοδολογικών εργαλείων της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε οι αποτιμήσεις της να συγκλίνουν με εκείνες της αγοράς, η ΕΣΕ πρότεινε να αλλάξει η βαρύτητα κάποιων προϊόντων στον υπολογισμό του πληθωρισμού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο. Τα στελέχη των αλυσίδων υποστηρίζουν ότι ανάλογες προσαρμογές μπορεί να γίνουν, χωρίς η ΕΛΣΤΑΤ να χρειαστεί τη σχετική έγκριση της Eurostat. Ωστόσο, μια πιθανή τροποποίηση της σύνθεσης των κωδικών προϊόντων του μέσου καλαθιού αγορών, στους οποίους βασίζονται οι τιμοληψίες, ή η λήψη στοιχείων απευθείας από τις ταμειακές μηχανές αντί των τιμοληψιών ή, έστω, η καταγραφή των τιμών βάσει και των καθημερινών προσφορών κι εκπτώσεων των βιομηχάνων και των λιανεμπόρων προϋποθέτουν την έγκριση της Eurostat. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι για τυχόν αποδεκτές αλλαγές εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομιλήσαμε, αν και χαρακτήρισαν πρώιμες για την εξαγωγή συμπερασμάτων τις επαφές με την αρμόδια αρχή, εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία για τη μερική αναθεώρηση της ακολουθούμενης μεθοδολογίας των τιμοληψιών. Όπως τόνισαν, η βασική προϋπόθεση είναι οι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες να μελετήσουν πρώτα σε βάθος τα μοντέλα αξιολόγησης τιμών, στα οποία βασίζονται οι εταιρείες έρευνας και ανάλυσης, και εν συνεχεία να λάβουν τις αποφάσεις τους.