«Με το γκάζι πατημένο», ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με όλους τους φορείς ενδιαφέροντος του Υπουργείου του. Συμφώνησε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στη συνέχιση των προσπαθειών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων και προσιτές τιμές προς τους καταναλωτές. Στη συνάντηση με την Ένωση Supermarket Ελλάδος (ΕΣΕ), επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας πολιτείας, καταναλωτών, καταναλωτικών οργανώσεων, ανεξάρτητων αρχών και υγιούς επιχειρηματικότητας για τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής.

Σταθερά σημειώνει ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση του εισοδήματος των πολλών» και του Υπουργείου του η υλοποίηση του «νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Δήλωσε ότι θα στηριχθεί η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ταυτόχρονα με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με ενίσχυση του προσωπικού της ΔΙΜΕΑ με 30 νέα στελέχη και μέσω των νομοθετικών ρυθμίσεων για αύξηση προστίμων σχετικά με τις παραβάσεις του ανταγωνισμού και των διατάξεων της αγοράς. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το παρατηρητήριο τιμών αγορών και πώλησης σε 100 βασικά προϊόντα καθημερινής διαβίωσης. Συναντήθηκε και με το Συνήγορο του Καταναλωτή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι τους τρέχοντες μήνες «ο πληθωρισμός θα κινηθεί πέριξ του μηδενός», βασιζόμενος σε προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και σε δείκτες τιμών από τα σούπερ μάρκετ, αλλά «αυτό δεν αρκεί στην κυβέρνηση». Υπεραμύνθηκε, πάντως, της πολιτικής μη μείωσης του ΦΠΑ: «Στην Ισπανία, όπου μειώθηκε o ΦΠΑ, ο πληθωρισμός τροφίμων αυξήθηκε, καθώς πήγε στα κέρδη των επιχειρήσεων». «Η ακρίβεια μαστίζει την ελληνική οικογένεια, οι πολίτες βλέπουν συνεχώς τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν, το πολιτικό κόστος αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», πρόσθεσε, αλλά υπεραμύνθηκε της πολιτικής επέκτασης των έκτακτων μέτρων στην αγορά και έδωσε βαρύτητα στην ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών στην πλατφόρμα e-katanalotis, για περισσότερα από 3.000 προϊόντα.

Ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας με στόχο τις επενδύσεις
Στη συνάντηση με το νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σπύρο Θεοδωρόπουλο, συζητήθηκε η νέα Εθνική Στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής βιομηχανίας, με στόχο βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων -και καλύτερα αμειβόμενων- θέσεων εργασίας. Στην επίσκεψή του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εξήρε την πλατφόρμα ενημέρωσης δράσεων χρηματοδότησης και τη δημιουργία εργαλείου ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις, κόστους 1,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Το νέο πληροφοριακό σύστημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση για άμεση πρόσβαση στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις επιχειρήσεις. Στο 28ο Συνέδριο του Economist «Government Roundtable», ο κ. Θεοδωρικάκος ανέδειξε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη» μετάβαση ως κύρια προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter