Νέες συμφωνίες για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της και την ανάπτυξη των πωλήσεών της υλοποιεί η SPAR Hellas, ώστε να επιτύχει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο το στρατηγικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από το να καθιερώσει στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή το σήμα Spar.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σύναψε συμφωνία με τη Bazaar αφενός ένταξης στο δίκτυο της θυγατρικής του ολλανδικού ομίλου στην Ελλάδα νέων καταστημάτων επωνυμίας Bazaar και αφετέρου τροφοδοσίας του δικτύου Spar από τη Bazaar. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε μια δεύτερη συμφωνία, αυτή τη φορά με την Aegean, για την εγκατάσταση μικρών καταστημάτων Spar σε πρατήρια της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. Στο μεταξύ, συνεχίζει να αναπτύσσει τη συνεργασία της με τους ομίλους αγορών Αστέρας, Mesis και Ασπίδα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κοινή πλέον πορεία της με τη Bazaar, η Spar Hellas συμφώνησε τη μετατροπή σε Spar καταστημάτων Bazaar που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές, όπως και την ίδρυση και λειτουργία νέων καταστημάτων της Bazaar –κατά βάση επίσης σε τουριστικές περιοχές– που επίσης θα ενταχθούν στο δίκτυο των Spar. Παράλληλα, η Spar Hellas και η Bazaar συμφώνησαν ότι η εταιρεία Bερούκας αναλαμβάνει την εισαγωγή και τη διανομή των προϊόντων Spar σε όλα τα καταστήματα του δικτύου των Spar, καθώς και τη συνολική υποστήριξή τους, μέσω των κέντρων διανομής της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την υποστήριξη του ομίλου Βερούκα «η Spar έχει πλέον πιο δυναμική και ολοκληρωμένη εμπορική πρόταση για τα καταστήματα τη μεσαίας αγοράς, με παγκόσμιο εμπορικό σήμα και δυνατό marketing, πανελλαδική διανομή εμπορευμάτων, πλήρη γκάμα private label προϊόντων και ανταγωνιστικές παροχές και τιμές στα επώνυμα είδη». Σημειώνουμε ότι η Spar Hellas σήμερα λειτουργεί υπό το διεθνές σήμα της 31 πλήρως ανακαινισμένα κατά το πρότυπό της καταστήματα και ακόμη 24 υπό ανάλογη ανακαίνιση. Μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι τα πλήρως ανακαινισμένα καταστήματα θα έχουν φθάσει τα 40 και τα μερικώς τα 30, με την πρόβλεψη ότι ο αριθμός τους θα υπερβεί τα 100 μέχρι τα τέλη του 2020.

Με την Aegean η Spar Hellas συμφώνησε την ανάπτυξη convenience stores σε ορισμένα από τα πρατήρια της εταιρείας. Ήδη οργανώνεται το πρώτο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, το οποίο θα λειτουργήσει για ένα διάστημα πιλοτικά ώστε, μετά τις σχετικές προσαρμογές βελτίωσης, να αποτελέσει γνώμονα ανάπτυξης τέτοιων καταστημάτων και σε άλλα πρατήρια του δικτύου της Aegean –πάντως σε επιλεγμένα πρατήρια κι όχι στο σύνολο του δικτύου τους.

Συνεργάτες με Αστέρα-Ασπίδα έως και συγκάτοικοι
Σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας της εταιρείας με τους ομίλους αγορών Αστέρας και Ασπίδα, στη μεν περίπτωση του Αστέρα τα νέα καταστήματά του που εντάσσονται στο δίκτυο Spar εδρεύουν κατά βάση σε τουριστικές περιοχές της χώρας, για δε τον Ασπίδα ακόμα δεν έχουν ενταχθεί καταστήματα του δυναμικού του στο δίκτυο των Spar. Εκτιμάται, πάντως, ότι από τα 130 μικρά καταστήματα του ομίλου αγορών τέτοια προοπτική, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, έχουν μόλις τα τέσσερα ή πέντε. Οι τρεις εταιρείες θα εμείνουν στην πολιτική ανάπτυξης συνεργιών, στην οποία ήδη συμφώνησαν. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις τους αποφάσισαν μάλιστα τη συστέγασή τους. Έτσι, οι έδρες της Spar Hellas και του Αστέρα μεταφέρθηκαν ήδη στα βόρεια προάστια της Αθήνας ως συγκάτοικοι, ενώ σύντομα αναμένεται η μετακόμιση της διοίκησης του ομίλου Ασπίδα κοντά τους.

Σημειώνουμε ότι, όπως εκτιμάται, στα τέλη του 2019 ο κύκλος εργασιών της Spar Hellas, δηλαδή του δικτύου καταστημάτων που ελέγχει, θα φθάνει περί τα 130 εκατ. ευρώ.