Δυναμικά προχωρεί στην επέκτασή της στην αγορά των τυροκομικών η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Η εταιρία ιδρύει με την Arla Foods κοινοπρακτική εταιρία (joint venture), με ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής εταιρίας 40% .

Δυναμικά προχωρεί στην επέκτασή της στην αγορά των τυροκομικών η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Η εταιρία ιδρύει με την Arla Foods κοινοπρακτική εταιρία (joint venture), με ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής εταιρίας 40% .

Στόχος της νέας εταιρίας, της Arla Foods ΕΛΛΑΣ Hellas SA -η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της πρώην MD Foods και της “Βίγλα”- είναι πωλήσεις άνω των 23 δισ. δρχ. για το 2000, ποσό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση στον κλάδο των τυροκομικών. Η εταιρία θα έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό αξιοποιώντας τα διεθνή δίκτυα διανομής της Arla, κυρίως για την προώθηση της ελληνικής φέτας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φέτας σε πειραματικό επίπεδο, που πραγματοποίησε η ΔΕΛΤΑ το 1999, μέσω της θυγατρικής της “Βίγλα”, διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. δρχ. Η ίδρυση της κοινοπρακτικής εταιρίας τελεί υπό την αίρεση έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

H μητρική εταιρία με την επωνυμία Arla Foods amba, είναι αποτέλεσμα της συνένωσης της MD Foods amba Δανίας και της Arla Σουηδίας στις 17 Απριλίου 2000. Εκτός από τη Δανία και τη Σουηδία, η Arla Foods, ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός όμιλος της Ευρώπης, διαθέτει μονάδες παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία, τη Νορβηγία και την Πολωνία και αντιπροσωπίες σε 15 χώρες. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στο Aarhus της Δανίας.

Στις αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκε επίσημα η εταιρία με το νέο της όνομα. Η θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα, η Arla Foods ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕΕ, είναι η εταιρία που θα διευθύνει όλες τις δραστηριότητες της Arla Foods στην Ελλάδα, διανέμοντας πολύ γνωστές μάρκες όπως είναι οι ARLA, ΦΙΛΕΜΑ, LURPAK, ROSENBORG, BERGADER και GALBANI.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΛΤΑ, όπου ανακοινώθηκε και η ίδρυση της νέας κοινοπραξίας, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι οι πωλήσεις στο τέλος τους έτους αναμένεται να διαμορφωθούν σε 145 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, με τα καθαρά προ φόρων κέρδη πάνω από 15 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο οι πωλήσεις εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 15% με τα λειτουργικά κέρδη βελτιωμένα κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.