Η καθυστέρηση φέτος στις διαπραγματεύσεις προμηθευτών-λιανεμπορίου για την υπογραφή των ετήσιων συμφωνιών οφείλεται στους αργούς ρυθμούς της CARREFOUR, καθώς αυτή είναι ο «οδηγός» για τις διαπραγματεύσεις των προμηθευτών με τους ανταγωνιστές της. Το μήνυμα φέτος των προμηθευτών είναι: «αναζητήστε τα κέρδη σας κυρίως από τη διατήρηση των τιμών των προϊόντων μας στα όρια του τιμολογιακού τους κόστους. Μην περιμένετε παροχές υψηλότερες από τις περσινές».

Σε καλό κλίμα, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις, συνεχίζονται φέτος οι διαπραγματεύσεις προμηθευτών – λιανεμπόρων για τις ετήσιες συμφωνίες.

Ήδη η χρονιά βρίσκεται στο μέσον της και για νέο μεγάλο αριθμό προϊόντων και κωδικών οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν σχηματοποιηθεί. Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση κατά κύριο λόγο οφείλεται στην Carrefour και ειδικότερα στο ρυθμό υπογραφής των συμφωνιών της, που είναι ιδιαίτερα αργός, γεγονός το οποίο επιδρά άμεσα στις ετήσιες συμβάσεις των υπολοίπων αλυσίδων. Όπως τονίζεται, οι προμηθευτές επιδιώκουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις φετινές συμφωνίες που θα συνάψουν με την Carrefour πριν προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές του γαλλικού ομίλου.

Παράλληλα έχουν ήδη προετοιμάσει τους πελάτες τους πως φέτος δεν θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά που αφορούν στις παροχές και τις εκπτώσεις και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι τα περιθώρια έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί, οπότε οι όποιες βελτιώσεις δεν θα υπερβαίνουν το 0,2 με 0,5 της μονάδας. Με άλλα λόγια, για το οργανωμένο λιανεμπόριο περιορίζεται φέτος το ενδεχόμενο ευχάριστων… εκπλήξεων από τους προμηθευτές τους, οπότε η προσοχή όλων επικεντρώνεται στο ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί η τελική τιμή κάθε προϊόντος.

Προσπάθεια διατήρησης των τιμών

Δεν είναι τυχαία τα σχόλια παραγόντων της αγοράς, που αναφέρουν ότι οι αλυσίδες θα πρέπει να αναζητήσουν φέτος τα κέρδη τους κυρίως από τη διατήρηση των τιμών στα όρια του τιμολογιακού κόστους. Βέβαια, οι περισσότερες των αλυσίδων έχουν δώσει σκληρή μάχη για τη ζήτημα των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους, αντιδρώντας κυρίως στην πολιτική της Carrefour, η οποία μπήκε στην ελληνική αγορά δυναμιτίζοντας τις ισορροπίες του κλάδου.

Πάντως, κατά γενική ομολογία, οι προμηθευτές έχουν ήδη αρχίσει να παρεμβαίνουν σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, με σκοπό τη διατήρηση των λιανικών τιμών στα όρια του κόστους, όπως αυτό προσδιορίζεται από το τιμολόγιο αγοράς κάθε προϊόντος. Το μήνυμα που περνούν φέτος στην αγορά αναφέρει ότι η αύξηση των κερδών δεν θα προέλθει από τη διόγκωση των παροχών αλλά από τη διατήρηση των τελικών τιμών σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα.

Βέβαια, οι ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων δεν καθιστούν εύκολη την εφαρμογή της ανωτέρω πολιτικής, όμως οι προμηθευτές υποστηρίζουν πως αν από κοινού ακολουθήσουν συντονισμένη τακτική και δεν υποκύψουν στις πιέσεις των ισχυρών, θα περάσουν τη… γραμμή τους πετυχαίνοντας φέτος τη διατήρηση των παροχών και των εκπτώσεων σε σταθερά επίπεδα, έναντι της περσινής χρήσης.

Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας πολιτεία και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα παρέμβει ατύπως στην αγορά, εφόσον διαπιστώσει ότι από την πολιτική τιμών λιανεμπορίου και βιομηχανίας υπάρχουν αυξητικές επιπτώσεις στο δείκτη του πληθωρισμού, ο οποίος τους πρώτους μήνες του έτους είναι ήδη σημαντικά επιβαρημένος.