Σε έντονα φορτισμένο κλίμα αρχίζουν οι επαφές του λιανεμπορίου τροφίμων με τις προμηθεύτριες βιομηχανίες για τις συμφωνίες του 2001.
Σε έντονα φορτισμένο κλίμα αρχίζουν οι επαφές του λιανεμπορίου τροφίμων με τις προμηθεύτριες βιομηχανίες για τις συμφωνίες του 2001.
Οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στην αγορά και οι οποίες διαμορφώθηκαν κυρίως με την δραστηριοποίηση στη χώρα μας της Carrefour, δημιουργούν νέο πλαίσιο για τις επαφές μεταξύ λιανεμπόρων και προμηθευτών για το κλείσιμο των συμφωνιών του 2001. Ο διάλογος φέτος αναμένεται να διεξαχθεί ουσιαστικά μεταξύ τριών πλευρών: των βιομηχάνων, των εκπροσώπων αμιγώς ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών δυνάμεων, με πρωτοστάτη την Carrefour. Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι όμιλοι αγορών (ΕΛΕΤΑ, ΑΣΤΕΡΑΣ, ΕΛΟΜΑΣ, ΑΣΠΙΔΑ, κ.α.) θα κληθούν να περιορίσουν το κενό που χωρίζει τις εταιρείες που εκπροσωπούν από τους ισχυρούς του κλάδου.
Πληροφορίες του “σ.σ.” αναφέρουν ότι οι αρχικές συζητήσεις για τις συμφωνίες του 2001 επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, με την προοπτική να διαφανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών. Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν επίσης πως βασικό αίτημα των αμιγώς ελληνικών εταιρειών προς τη βιομηχανία θα είναι η τήρηση των ισορροπιών μεταξύ αυτών και των πολυεθνικών αλυσίδων ή με άλλα λόγια η διατύπωση υποσχέσεων ότι οι προμηθευτές δεν θα πριμοδοτήσουν οικονομικά τις πωλήσεις αγαθών σε τιμές χαμηλότερες του τιμολογιακού κόστους.
"Να πάρουν θέση και οι προμηθευτές"
Το θέμα των πωλήσεων κάτω του κόστους τίθεται εκ νέου από την πλευρά των αλυσίδων κυρίως λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολούθησε τους δύο τελευταίους μήνες του έτους η Carrefour πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές μεγάλο αριθμό προιόντων. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αλυσίδων, η βιομηχανία δεν παρενέβη για την ανατροπή της ανωτέρω εξέλιξης, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου. Μάλιστα το ζήτημα τέθηκε και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχαν κορυφαία στελέχη των σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μια από αυτές, που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλέπει τον αποκλεισμό συγκεκριμένων κωδικών από τα ράφια των αλυσίδων, κωδικών εταιρειών που πριμοδότησαν την πολιτική των πωλήσεων κάτω του κόστους.
“Δεν θα διστάσουμε να εντείνουμε την εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου εφόσον οι βιομηχανίες δεν στηρίξουν τον υγιή ανταγωνισμό”, αναφέρουν γνωστοί παράγοντες στο “σ.σ.”, που προσθέτουν ότι φέτος το κλίμα κατά τις επαφές για τις ετήσιες συμφωνίες μπορεί να βαρύνει, όμως την ευθύνη σε καμία περίπτωση δεν θα φέρουν οι αμιγώς ελληνικές αλυσίδες.
Οι ίδιοι παράγοντες, αναφερόμενοι στην πολιτική που ασκεί η Carrefour στη χώρα μας, χαρακτηρίζουν ως υπερβολικές τις απαιτήσεις που θέτει προς τη βιομηχανία και για το λόγο αυτό ζητούν από τις προμηθεύτριες εταιρείες να μην συμπράξουν με το γαλλικό όμιλο. Όπως εκτιμάται πάντως, η Carrefour θα ακολουθήσει ανάλογη τιμολογιακή πολιτική και κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας της νέας της μονάδας στο Γέρακα Αττικής προκειμένου να στηρίξει τις πωλήσεις της. Τότε όμως το κλίμα στην αγορά θα ενταθεί. Οι υπόλοιπες λιανεμπορικές αλυσίδες με την απειλή νέων αποκλεισμών προιόντων από τα ράφια τους θα ζητήσουν την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση των προμηθευτών τους.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι κατά το 2001 οι επαφές των δύο κλάδων, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν θα γίνουν σε ήπιο κλίμα. Το λιανεμπόριο φέρεται διατεθειμένο να τραβήξει το σκοινί για να απαιτήσει από τους προμηθευτές του την διατήρηση των τιμών πάνω από το τιμολογιακό κόστος. Εξάλλου, αυτό ακριβώς το στόχο είχε πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβαν γνωστές αλυσίδες για τη σύσταση ενός ισχυρού προμηθευτικού ομίλου. Η εν λόγω κίνηση μέχρι τώρα δεν κατέληξε σε συμφωνία, όμως τίποτε δεν αποκλείει στο μέλλον να αλλάξουν τα δεδομένα.