Η Δανία έγινε χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει από το 2030 σε επιβολή φόρου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης της χώρας ώστε να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 70% σε σχέση με το 1990.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για κάποια μονομερή απόφαση της κυβέρνησης, αλλά για έναν ευρύ συμβιβασμό με κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις, συνδικαλιστικές ενώσεις και περιβαλλοντικές ομάδες που προέκυψε κατόπιν διαλόγου. Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή φόρου ύψους 300 κορωνών (περίπου 40 ευρώ) ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που το 2035 θα αυξηθεί σε 750 κορώνες (περίπου 100 ευρώ). Θα υπάρξουν κρατικές επιχορηγήσεις για να υποστηρίξουν την προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα.

Η επιβάρυνση αυτή, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Stephanie Lose, θα έφερνε μία μικρή μόνο αύξηση της τάξεως των 0,27 ευρώ ανά κιλό στην τιμή λιανικής πώλησης του μοσχαρίσιου κιμά. Οι Δανοί κτηνοτρόφοι είχαν αρχικά εκφράσει ενστάσεις για την πρωτοβουλία αυτή, φοβούμενοι ότι θα οδηγούσε σε μείωση της παραγωγής και χαμένες θέσεις εργασίας, όμως η τελική συμφωνία, που πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο προς έγκριση, τους βρίσκει ικανοποιημένους για το μέλλον τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter