Το φθηνότερο μέσο καλάθι προϊόντων σούπερ μάρκετ θα ήταν μακράν το ελληνικό, σε σχέση με αυτά σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, αν δεν υπήρχε ο υψηλός ΦΠΑ. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη εξαμηνιαία έκθεση του ΙΕΛΚΑ που αφορά σε οργανωμένη έρευνα σύγκρισης τιμών ανάμεσα στα ελληνικά και σε ξένα σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι οι τρεις από τις πέντε συγκρινόμενες χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα (15% η Γαλλία, 8% το Ηνωμένο Βασίλειο, 5% η Ιταλία), ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα: 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ που αναλογεί ανά χώρα, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι όλες οι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα: η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4% Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα. Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ, είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές προϊόντα κατά μέσο όρο σε χαμηλότερη τιμή, που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών. Η σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες.

Σε ποια προϊόντα είναι ακριβότερη η Ελλάδα
Έχει αξία πάντως να αναφερθούν τα προϊόντα των οποίων οι υψηλότερες τιμές, μεταξύ των έξι χωρών, καταγράφονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

Μία εξάδα αυγά στην Ελλάδα κοστίζει 2,69 ευρώ, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, όμως η τιμή τους προ ΦΠΑ είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στις δύο αυτές χώρες.

Ένα κιλό κατεψυγμένος αρακάς στην Ελλάδα κοστίζει 4,75 ευρώ, λίγο παραπάνω απ’ όσο στην Πορτογαλία και την Ιταλία (4,60 ευρώ). Σημειωτέον ότι σε Βρετανία και Γαλλία η τιμή αυτή κυμαίνεται γύρω στα 3,30 ευρώ.

500 γραμμάρια γάλα βρεφικής ηλικίας στην Ελλάδα κοστίζουν 15,25 ευρώ, τιμή κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη δεύτερη ακριβότερη Πορτογαλία (13,09 ευρώ). Σημειωτέον ότι στη Βρετανία το ίδιο προϊόν στοιχίζει μόλις 9,27 ευρώ.

Ένα λίτρο σπορέλαιο κοστίζει στην Ελλάδα 4,83 ευρώ, ακριβότερα κατά τουλάχιστον 1 ευρώ σε σχέση με τις άλλες συγκρινόμενες χώρες.

Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση του γιαουρτιού, καθώς 200 γραμμάρια πλήρους αγελαδινού γιαουρτιού πωλούνται έναντι 1,30 ευρώ, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την Ιταλία (1,33 ευρώ) και κατά 20 και πλέον σεντς του ευρώ ακριβότερα από τις άλλες χώρες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter